Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam438
Toplam Ziyaret778607
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ANTRAKNOZ HASTALIĞI NOHUT ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETTİ

ANTRAKNOZ HASTALIĞI NOHUT ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETTİ

İlçemizde, Antraknoz nedeniyle ilçeye bağlı 7 Mahallede Nohut üreticileri zarara uğradı. Etkilenen alanın 7 Mahallede olup 15 bin dekar olduğunu ifade eden Mut İlçe Gıda Tarım Müdürü Ekrem Bayır incelemelerde bulundu.
İlçede yaklaşık 100 bin dekar alana nohut eken üreticiler, Haziran ayına kadar yağan yağmur ve nemin sonucu oluşan Antraknoz hastalığından dolayı bu yıl üreticinin Nohut dan beklentisi kalmadı.
Üreticilerin durumu Mut İlçe Gıda Tarım Müdürlüğüne bildirmesi sonucu Nohut tarlalarını Adana biyolojik araştırma enstitüsünden gelen uzmanlar tarafından incelendi.
Mut İlçe Gıda Tarım Müdürü Ekrem Bayır Antraknoz hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sene 15 Haziran ayına kadar yağış olması, sabahları çiğ yağmasından dolayı nem ve rutubet yüzde 60'dan yukarı çıktı. Sıcaklık ise 15 dereceyi yukarı çıkınca Antraknoz hastalığı meydana geldi” dedi.
Bayır sözlerine şöyle devam etti, “Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanlarla Bizzat Nohut tarlalarına giderek incelenmek üzere numune aldık. Üreticilere de önümüzdeki üretim sezonunda ki yapması gereken tavsiyelerde bulunarak bilgilendirdik. Bir kontrole tabi tutmak suretiyle Antraknoz hastalığı görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalıdır. En az bir sene olmak üzere 2-3 senede bir aynı tarlaya nohut ekilmek suretiyle ekim nöbeti yapılmalı. Böylece bu suretle hastalık etmeninin tarladan buluşması önlenmeli. Nohut bitkilerinin hasadı yapılır yapılmaz tohumluğa ayrılacak olan miktarı yayılmak suretiyle 7-8 gün süre ile güneş altında kurutulmalı, tohum ayrıldıktan sonra depoya alınmalı. Zamanında mücadele önlemi alınmamış tarlalarda hastalık ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı. Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmalı dayanıklı çeşitler tercih edilmedi” dedi.
Çivi Mahalle Muhtarı Ali Osman Turcan, “70 dönüm arazime Nohut ektim. Sanki tarlaya nohut ekmemiş gibi boş kaldı. Az miktarda fisillenen nohut dalları ateşte yanmış gibi kararıp kendiliğinden koptu. Nohut kabuğunun içi ise genelde boş ve hastalıklı çıktı. Bu yıl Nohut üreticisi perişan oldu. Devlet büyüklerinin yardım etmesini istiyoruz” dedi.

263 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın