Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam599
Toplam Ziyaret772538
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

MESOB BAŞKANI DİNÇER “AHİLİK İNSAN ODAKLI TİCARET AHLAKININ ÖZÜDÜR”

MESOB BAŞKANI DİNÇER “AHİLİK İNSAN ODAKLI TİCARET AHLAKININ ÖZÜDÜR”

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bir meslek örgütlenmesinin ötesinde insanı ticari ve ahlaki yönde de eğiterek toplumun sosyal ve ekonomik hayatına büyük etkisi olan Ahiliğin kamuoyuna tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Mersin Valiliği himayesinde Ticaret İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde bu yıl 25. Kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Demirtaş'ı ziyaret eden Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Ahiliğin insan odaklı ticaret ahlakının özü olduğunu söyledi.
Birlik Başkanvekili Ömer Şahbudak ve Yönetim Kurulu üyesi Nihat Dağdelen'inde eşlik ettiği Başkan Dinçer, insanı ele alan ve insan olarak yetiştiren Ahiliğin geçmişinin 13. Yüzyıla kadar dayandığını, bu geleneğin devlete çok büyük katkılar sunmuş bir kurum olduğunu dile getirdi.
Dinçer “Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuş; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır.
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir” dedi.
Konuşmasının devamında Ahilik kurumunun bugün modern çağda kurulan bir çok kurum ve kuruluşun temeli ve özü olduğunu kaydeden Dinçer, “Toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasının temel taşı olan ahilik aslında kardeşlik, sevgi, saygı, çalışma ve dayanışma demektir.
Belirli meslek ilkeleri doğrultusunda yetişmesi önemli olan Esnaf ve Sanatkarımızın emeğini ve sermayesini ortaya koyarak hem kazanç elde etmek hem de yanında çalışan işçisinin alın terinin karşılığını vererek toplumsal dayanışmaya ve barışa destek olmak gibi görevleri vardır. Ahiliğin temelinde sevgi, saygı, kardeşlik, doğru çalışma, helal lokma, esnafın birbirini desteklemesi, yardımlaşması ve dayanışması yatar. Bunlar aynı zamanda toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasına da vesile olur.
Emeğini ve sermayesini ortaya koyarak çaba gösteren esnafın kazancı kutsaldır.
Bu hafta vesilesiyle sahip olduğumuz bu zenginliği anlayarak gelecek kuşaklara aktarabilmesi adına sizlerden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Dinçer açıklamasını şöyle sürdürdü : “Ahilik insan odaklı, insanı sadece ticari anlamda değil, ahlaki ve dini yönde de eğiten köklü bir kültürdür. Bunları yaparken ticari ahlakı da esas almaktadır. Biz o kültürü yaşatmak amacıyla mücadele ediyoruz. Bugün bile baktığımızda Cumhuriyet döneminin TSE, Patent enstitüsü, Ticaret Müdürlüğü, kooperatifler, odalar gibi bir çok kurumunun temelini Ahilik oluşturmaktadır. Hatta Almanya'nın mesleki eğitim sisteminin temelini bile Ahilik oluşturmaktadır.
Bu anlamda bu kadar köklü ve bizim geçmişimizde iz bırakan ahiliği kamuoyuna tanıtabilmek bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek adına mücadele ediyoruz.
O dönemin kurallarını bugüne elbette getiremeyiz belki ama en azından insan odaklı ticaret ahlakını günümüze aktarabilmek bile bizler için büyük önem taşımaktadır”.

162 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın