Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam167
Toplam Ziyaret771678
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

MART AYI BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

MART AYI BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Mut Belediyesi 2021 yılı Mart ayı Belediye Meclis Toplantısının birinci birleşimini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Volkan Şeker başkanlığından gerçekleştirilen toplantıda, 7 gündem maddesiyle komisyonlardan gelen raporlar görüşülerek karara başlandı. Toplantıda öne çıkan konu, daha önce komisyonlara gönderilen 4 milyon 400 bin liralık borçlanma yetkisiyle ilgili olarak Başkan Volkan Şeker'in miktarı arttırma önerisi oldu. Yapılan görüşmeler sonucunda, borçlanmayla ilgili madde, yeniden değerlendirilmek üzere bütün komisyonlara oybirliğiyle geri gönderildi. Meclis Toplantısında öne çıkan bir başka konu ise, basında çıkan bir yazıyla ilgili olarak Belediye Başkanı Volkan Şeker'in oldukça uzun ve hararetli bir konuşma yapması oldu. Söz konusu yazıyla ilgili olarak itirazlarını ve eleştirilerini sert bir şekilde dillendiren Başkan Şeker, basına her zaman saygılarının sonsuz olduğunu belirterek, "Hani birisi yazmış ya bugün, belediye başkanı ne yapıyor, diye. Yani kendisi sallayacağımı düşünmesin. Yürekten söylüyorum sallamam. Artı faceden birisi bir şey yazıyorsa dönüp de bakmam bile. Yazmış oraya belediyenin önünde duran 4x4'ler. Ulan galeri dükkanı mı açtık buraya? Yani sen neyle gideceksin?" dedi. Belediyedeki araçların hizmet için kullanıldığına vurgu yapan Başkan Şeker, "Laf olsun diye bir şey yazmaya gerek yok. Laf olsun diye bir şey yazan adam, basıncı olmuyor. Laf olsun diye laf konuşan adam, düzgün olmuyor. Laf olsun diye insana selam veren adam da adam olmuyor. Yani bizim buradaki kastımız kardeşliği kimse bozmasın. Ya adama gülerler, gülerler. Adamı ciddiye bile almazlar. Ulan yüzyüze bakıyorsun muhalefetini bari terbiyeli yapacaksın. Adam olacaksın ya, adam olmak çok mu zor? Bu memlekette, meclisimiz de dahil olmak üzere, her konuda her anlamda kardeşçe bir tavrımız var. Bunu kimse bölmeye çalışmasın" şeklinde konuştu.
Mut Belediyesi 2021 yılı Mart ayı Belediye Meclis Toplantısının birinci birleşimini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Volkan Şeker başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler ve komisyondan gelen raporlar görüşüldü. Belediye Sinema ve Toplantı Salonunda yapılan meclis toplantısı; yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Meclis toplantısında 7 gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen ilk iki madde imar plan tadilatlarıyla ilgili maddeler oldu. Her iki madde de oybirliğiyle İmar Komisyonuna havale edildi.
GENÇLİK MERKEZİ GÜZEL OLACAK
Üçüncü gündem maddesinde ise ilçemiz Yazalanı Mahallesine yapılması planlanan Gençlik Merkezi ve Spor Alanıyla ilgili imar tadilatı oldu. Madde oybirliğiyle İmar Komisyonuna havale edildi. Konuyla ilgili olarak konuşan Belediye Başkanı Volkan Şeker, ilçeye Gençlik Merkezi yapılabilmesi için emeği geçen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a, Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz'a ve iktidara teşekkürlerini iletti ve, "Bizlerin yapmış olduğu 18'lik uygulamasıyla biz Yazalanı Mahallesinde, Mut'un en değerli yerindeki en güzel yeri hazırlayaraktan kazandırdık.

Bu konuda da ben 25 meclis üyemizin her birine teşekkür ediyorum. Biz bu memlekete hep beraber, eşit bir şekilde, hiç birbirimizden ayrılık gözetmeden hizmete edeceğimizi söyleyerek yola çıkmıştık. Bu konuda da mücadelemizi bu şekilde devam ettireceğiz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü çok güzel bir yer olacak" dedi.
4. gündem maddesinde, 2016 yılında yapılan Deveci Mahallesindeki bir parsel satışının Mersin 1. İdare Mahkemesince iptal edilmesiyle, söz konusu parselin geri alınması görüşüldü. Madde, İmar Komisyonuna oybirliğiyle havale edildi.
6,5 MİLYON KREDİYLE DAHA RAHAT YOL ALIRIZ.
Meclis gündeminin 5. maddesinde ise, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülerek meclise gelen araç alımı, 4 milyon 404 bin 601 TL'lik kredi kullanımı ve borçlanma yetkisi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili olarak konuşan Belediye Başkanı Volkan Şeker, meclis üyelerine miktarın arttırılması yönünde yeni bir öneri getirdi. Başkan Şeker, "6,5 milyon civarında kredi kullansak daha mı rahat bir yol alırız
şeklinde. Yani bunun sebebine gelince şu şekilde söyleyeyim; mesela 5 milyon kredinin aylık hesabına girdiğinde 60 ayda 137 civarında bir taksit ödemesi oluyor. Şu anda bizim 137 olarak düşündüğünüzde 3,5 - 4 milyon paranın yani siz bunun 137'sini 3,5 - 4 ödeyene kadar ki hazır kıta bizde bekliyor. Bende dolayısıyla hazır parayı kullanmadan kredi kullansak, biraz daha mı güzel olur diye bir düşünceye girdim" dedi.
ESNAF BORCUMUZ SIFIRA İNDİ
Şeker, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Yani bu konuda komisyona havale ettik; ama oradaki limitimiz 4 bin 400'ü de meclis olarak geçebilme hakkına sahip değiliz. Yani biz bakanlıktan izin alırsak, bunun üstündeki rakama çıkabiliriz. Ben acaba biraz daha kullansak mı, şeklinde acizane bir fikrim var. Yani bunu muhalefet, iktidar, meclis üyelerinde çoğunluk bizde diye düşünmüyorum. Yani hakikaten ticari anlamda ciddi bir düşünceye girdiğimizde biraz silindir sayısında mı fazla alsak, beko, yani almışken her sene bir krediyle uğraşmak yerine, aylık kaç lira ödeyeceğiz biz. 6,5 milyonda biz bu işi halledebiliyorsak, aylık ödeyeceğimiz kaç lira mesela. Bizim bu ayki sadece bankadaki mevduat gelirimiz 70 lira civarında. Ha şunu da söyleyeyim, burada basın da var. Şimdi biz burada daha önce şundan bahsettik, yani kasamızda artık kullanabileceğimiz belli bir miktarda paramız var, dedik. Yalnız bu bazen toplumda taraftarların olur, rakiplerin olur, yanlış konuşulmasın. Ben belediyenin borcu sıfırlandı, para biriktiriyor başkan, böyle bir şey yok. Bizim esnaf borcumuz sıfıra indi, yalnız devlete olan borç yapılandırmayla beraber her ay 520 bin lira şeklinde ödeniyor. Yani tutup da sigorta, maliye, emekli sandığının; fakat biliyorsunuz bu yapılandırma ağustos ayından itibarendi, ağustostan bugüne kadar olan bütün emekli sandığı ödemesi de sıfıra indi. Yani eskiden yapılandırmanın dışındakiler sıfır yapılandırmadan önce de çok borç ödedik yalnız. O yapılandırılan borçların tamamı da ödenmeye, ay ay yapılandırmaya da devam ediyor. Yani belediyemizin borcu sıfıra inşallah inecek. Yani duamız da o, çalışmamız da o. Her gün bir kademe daha yol alalım istiyorum. Biz bu sene, şu anda mart ayındayız 4,5 kredi kullandık, önümüzdeki ocakta canımız isterse bir daha kullanırız bu şekilde; fakat 6,5 - 7 bin lira gibi kullanıp aylık 150 ile 200 arasında bir kredi ödemesiyle birçok daha aracımızı takviye mi yapsak, paramıza hiç dokunmadan yalnız paramızdan bir kısmıyla da alıp yol mu alsak, bunda yüzde 100 bir karar veremedim. Ben onun için buradan, benim tercihim biraz daha fazla olsun istiyorum."
Başkan Şeker konuyla ilgili meclis üyelerinden de yorum isterken; Meclis üyeleri de konuyla ilgili düşüncelerini dillendirdi ve sorularını yöneltti. Söz konusu borçlanmanın pandemi yardımlarını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki meclis üyelerinden gelen soruyu yanıtlayan Başkan Şeker, belediyenin pandemi yardımları hakkında bilgi verdi.
780 YARDIM DAĞITTIK
Bu süreçte 780 tane yardım dağıttıklarını ve bu 780 yardımı son 2-3 haftalık süreçte yaptıklarını kaydeden Şeker, "Ve içindeki dolululuk oranı da çok fazla ilaç tedariği. Onlara filan para ayırmadan hareket etmeyiz zaten kesinlikle. Biz sadece devletimizin esnaflara dağıtabildiği gibi toplu para dağıtabilme şansına sahip değiliz. Normal rutin olarak ilaçlama, dezenfekte, gıda yardımı, maske dağıtımı. Herhalde bir hafta içerisinde 10 bine yakın maske dağıttık. Bu konularda hazırlığımızda sıkıntı yok" dedi.
12 AY HİZMET VEREBİLECEK BİR KONUMA GELECEĞİZ
Başkan Şeker, bir başka soru üzerine şunları söyledi: "Biz burada kararı alırız, bakanlıktan biz 2 milyon daha fazla borçlanmak istediğimizin talebini yaparız; kabul ederlerse alırız, kabul etmezlerse zaten planımız programımız üç aşağı beş yukarı eksik olur. Şimdi her yerde şu sorunu yaşıyoruz, sizlerde dahil olmak üzere. Mesela silindirlerimiz eksik. Yani kırmızı kumlamada çok hızlı gidiyoruz, ama buna cevap verebilmek yani yapılan yerin en sağlıklı şekilde olabilmesi için ne gerekiyorsa onu planlayalım diyoruz. Bunun içinde yarın asfaltlar döküldüğünde de lastik silindire de ihtiyacımız var.
Biliyorsunuz geçen dönemki silindirlerimizin hepsi emanetti. Yani emanet silindirlerle yaptık. Onların da isteğimize uygun olan oldu, olmayan oldu zaten. Dikkat ediyorsanız bazı yerler tam oturmayıp tozutmada oluyor. Onları tekrardan yıkıyoruz, şimdi baştan yıkayıp baştan, ama istiyoruz ki bundan sonraki yapacağımız bütün soğuk asfalt ve sıcak asfaltlarda 10 numara olsun. Yani soğuk asfalt şantiyesiyle zaten kendi yama malzememizi her şeyimizi üretebileceğiz. Yıl 12 ay hizmet verebilecek bir konuma geliyoruz. Yani parke üretim, bunların aslında kurulmasının hazırlıkları tamam bana göre; ama biz istiyoruz ki, bir seferlik daha iyi plan yaparaktan uzun vadeli iş yapalım. Bunun içinde meclisimizden yetki istiyoruz."

Yine bir başka soru üzerine ise Başkan Şeker, "Biz bu kullandığımız krediyle bir soğuk asfalt şantiyemiz, iki parke üretim tesisi, büz üretim tesisi. Mesela soğuk asfalt şantiyesini kurduğumuzda bizim iki tane kamyon almamız lazım" dedi.
Kredinin 36 ay vadeyle alınması yönündeki öneriye ise karşı çıkan Şeker, "36 aya hayatta girmeyiz, yani 36 ay olarak karar alırsak kredi kullanmam. Çünkü şöyle, aylık ödemesi önemli. Şimdi hepimiz burada ticaretle uğraşıyoruz. Kimi parası çoktur, para çokken sadece kredi çekmek için çeker. O da ne yapar, 48 ayda 36 ayda rahatlayayım; ama bazen naparsın, 10 yıllığına çekersin ev kredisinde olduğu gibi, belli bir sonra kira ödeyeyim diye. Yani biz aylık 250 - 300 - 350 bin her ay ödemeye kalkarsak bu iş olmaz" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN ZOR COĞRAFYASINA HİZMET VERİYORUZ
Konuşmasının devamında Mut meclisi olarak görevi çok iyi yapmak ve her şeyi düşünmek zorunda olduklarını belirten Volkan Şeker, "Biz Türkiye'nin en zor coğrafyasına hizmet veriyoruz. Türkiye'de onuncu büyük ilçeyiz biz. 4 ilin yüzölçümünden daha büyüğüz. Ama biz bence Türkiye'nin onuncu yüzölçümüne sahip büyük ilçesi değil, biz insan yaşam alanı olarak birinci büyük ilçesiyiz. Dolayısıyla biz buna göre hazırlanmak zorundayız. Biz Mut halkına yakışır bir belediye olacağız" dedi.
4x4'LERLE GALERİ DÜKKANI MI AÇTIK? MUHALEFETİNİ TERBİYELİ YAP!
Öte yandan, borçlanmayla ilgili madde üzerinde yapılan görüşmelerde, Başkan Volkan Şeker, basında çıkan bir yazıyı gündeme getirdi ve konuyla ilgili oldukça uzun ve hararetli bir konuşma yaptı. Basına saygılarının sonsuz olduğunu belirten Başkan Şeker; söz konusu yazıya ilişkin itirazlarını, eleştirilerini ise sert bir şekilde dillendirdi. Başkan Şeker, "Hani birisi yazmış ya bugün, belediye başkanı ne yapıyor diye. Yani kendisi sallayacağımı düşünmesin. Yürekten söylüyorum sallamam. Artı faceden birisi bir şey yazıyorsa dönüp de bakmam bile. Yazmış oraya belediyenin önünde duran 4x4'ler. Ulan galeri dükkanı mı açtık buraya. Yani sen neyle gideceksin? İşte buradaki 25 meclis üyemizin bir çoğu bizleri arar, muhtarlarımız da burada. Muhtar oradan telefon açıyor, bizim köyde 2 kişinin sorunu var, diyor. Neyle gidip geleceksin? Ya adama gülerler gülerler, adamı ciddiye bile almazlar. Pekala ciddiye alınmayan şeyleri neden konuşuyorsun Volkan Şeker derseniz, laf olsun diye konuşuyorum. Çok da önemli değil. Ulan yüzyüze bakıyorsun, muhalefetini bari terbiyeli yapacaksın. Adam olacaksın ya, adam olmak çok mu zor?" dedi.
KARDEŞLİĞİ ETKİLEMEYE GEREK YOK
"Bu memlekette, Meclisimizde dahil olmak üzere, her konuda, her anlamda kardeşçe bir tavrımız var. Bunu kimse bölmeye çalışmasın" diyen Başkan Şeker, "Adam gibi siyasi yarış olmuyor mu? Belediyemizdeki memurların bazılarından ben de nefret ediyorum. Neden nefret ediyorum biliyor musun? Ee çünkü dangalaklar, dangalak adamdan herkes nefret eder. Belediye personeli olunca adam olunmuyor. Ama belediyedeki personeli de tek tek ben kurmuyorum. Adam ahlaksız, adam şerefsiz, adam terbiyesiz biri bana faceden yazı yazıyormuş. Ben yazana bakmam ki, beğenen serseriye bakarım. Doğru değil mi? Şimdi adaletli bir şekilde, ahlaklı bir şekilde, şerefli bir şekilde insan nasıl olunur, herkes aynada kendisine bakacak. Burada meclise, meclis üyelerimize, aman ha
yanlış anlaşılmasın; bazen bir şey olduğu zaman sanki bir şeyin hazırlığı veya ters bir şey, öyle bir saygısızlık hayatta yapmam. Hani konu konuyu açıyor, basını görünce aklına geliyor. Şimdi kardeşliği etkilemeye gerek yok. İşte kardeş olmak, adam gibi yarışmak, birbirimizle ciddi anlamda, sadece devlet için, millet için mücadele etmek, hepimiz için onurlu bir yarış içerisinde olmak, şerefli olmak; ama ben birisine yanlış yapıyorsam benim ricam, lütfen bunun bana hatırlatılması ve söylenmesi" şeklinde konuştu.
102 MAHALLEYE EN ESKİ RENOLARLA MI GİDECEĞİZ?
Başkan Şeker, şu sözlerle konuşmasına devam etti: "Ne yapacağız biz, bu 102 tane mahalleye en eski Renolarla mı gideceğiz? Nasıl gidecekler? Bana birisi akıl versin, nasıl bir araba olması lazım. Bir anlatın yani, deyin ki; 4x4 olmasında binek tipi bir Renoda kiralasanız onla da gidersiniz, deyin. Tamam, 18 kişilik 22 kişilik 24 kişilik dolmuşlarımızın hepsi eski olsun. Ben mi kullanıyorum bunu? Siz sanıyor musunuz ki, bir köye bir tane düğüne giderken veya futbol maçına giderken çocuklara vasıta ayarladık diye o köyün hepsi bize oy mu verecek, oyla mı alakalı sanıyorsunuz? Öyle bir şey yok. İşte buradaki bütün meclis üyelerimiz burada, telefon açıp da bizim köyümüzde düğün var, köyümüzde cenaze var, dendiğinde; sen hangi partinin elemanısın bana minibüs soruyorsun deniliyor mu yani? Kusura bakmayın, hala o mavi, eski de çalışıyor; ama en aşağı asgari şekilde göndermeye çalışıyoruz. İnsanları taşımaya, insanlara yardımcı olmaya çalıştık mı Mut'ta; bu işin servisçiliğini yapan, ekmeğini geçimini oradan kazanan insanları engellemeden servis olmaya gayret ettik mi? Bunu beraber yaptık mı, beraber yaptık. Yapmayalım mı? 25 tane meclis üyesi var. Bizim Mut halkı buna layık değil mi, diyor. Veya neyle gitsin yani? Şimdi ben belediyenin içindeki bazı personellere laf atarım, laf söylerim de; ama hepsine sahip de çıkarım. Yani adam 24 saatin mesai içerisinde düşündüğün zaman, ya burada diyorsun bir şikayet var. Ya adam neyle gidecek? Bunun imarı, yapı denetimi, kaç tane müdürlüğü var. Yani müdürlerin hepsine birer tane taksi ayırsan zaten 15 - 20 tane yapacak. Yani zaten biz şu anda çok eksik çalışıyoruz; ama biz plansız bir programa giremeyiz. Benim her şeyim programlıdır. Ama bana bilinçli fikir vermek isteyen versin, ama onun dışında zaten muhalefet olsun diye laf söylemeye gerek yok."
KİMSEYE SİYASETEN YAKLAŞAMAM
Dünyanın güzelliklerinin, iyiliklerinin tercih edilmesi, iyi bir insan olunması tavsiyesinde bulunan Volkan Şeker, "Yani güzel bir insan olmak çok mu kötü yani? Yani ben gerçekten herkese siyaseten mi yaklaşacağım bu memlekette? Kimse kusura bakmasın. Ben ne 5 yılımı, geçmiş 20 yılımı, Allah ömür verirse ne de önümüzdeki yılları, birisine siyasi gözle bakarak geçiremem. Neysek o. Toplumda aslında herkes birbiriyle hoşsohbeti, güzelliği, dostluğu, sevgiyi, kardeşliği tercih ettiği zaman hayat güzel değil mi? Hayatın güzelliklerini tercih ederim. Dolayısıyla bazı konularda birbirimize, yani laf olsun diye iyi gözükmeye çalışmıyoruz. Gerçi o arkadaş öyle yazmış. Aslında çok samimi, hoş, güler yüzlü yazmış da; aslında doğru söylüyor, yani sıkıntı yok orasında" dedi.
LAF OLSUN DİYE YAZAN BASINCI OLMUYOR
Laf olsun diye bir şey yazmaya gerek olmadığını ifade eden Başkan Şeker, "Laf olsun diye bir şey yazan adam basıncı olmuyor. Laf olsun diye laf konuşan adam, düzgün olmuyor. Laf olsun diye insana selam veren adam da adam olmuyor. Yani bizim buradaki kastımız kardeşliği kimse bozmasın. Bakın ben ne diyorum, Belediyenin bazı personelinden nefret ediyorum ya; ama bir tanesine saygısızlık yapmadım. Gelsin bana, saygısızlık yaptı demem. Eskiden abi diyorsak, yine abi diyoruz; başkan olunca beyefendiye döndürmedik, beye döndürmedik. Ama ne yapıyoruz, saygıyla yine biz yolumuza devam ediyoruz" dedi.
BU DOSTLUĞU, KARDEŞLİĞİ KİMSEYE ZEDELETMEM
Kendilerine yakışan neyse onu yapacaklarını ifade eden Şeker, şöyle konuştu: "Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Türk bayrağının adı altında, Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden şaşmayacağız. Laf olsun diye bunu konuşmayacağız. Atatürkçü bir insan, Atatürk'ü seven bir insan; devletini, milletini, dolayısıyla halkını sever. Halkçılık dediğin ne oluyor o zaman; A partisinin halkı mı oluyor, B partisinin halkı mı oluyor? Ben Mut Belediye Başkanı olarak ömrüm yettiği sürece ve bu görev devam ettiği sürece, bu dostluğu, kardeşliği kimseye zedeletmem, zedelemem de. Şimdi iki dakikada 2 basın mensubu da ben bulup, her gün onun karikatürünü mü yaptırayım? Bilmediğimiz şey mi, biliriz. Bir şeyi bilmez değiliz sanmayın; sadece yapmayız, uymayız, cevap da ancak bu kadar veririz."
PERÇEMLİ: "ARKANIZDAYIZ."
Belediye Başkanı Volkan Şeker'in ardından söz alan Nazmi Perçemli ise, "Hükümetimiz de arkanızda, buradaki 25 tane meclis üyemiz de arkanızda. Onlar konuşacak, fakat biz de yapacağız. Sizi takdir ediyoruz. Parke tesisi kurulsun, asfalt işi de olsun, biz de şu anda uğraşalım. O yazıyı yazsınlar, zararı yok yani, yazsınlar. Bir de park sorununa çözüm arayalım ki, onlar onu da yazsınlar ondan sonra. Hükümetimiz, emin ol her türlü arkanızda. Encümenler arkanızda, burada. Hiçbir ayrım olmadan 25 encümenin 25'i de zaten her şeye onay veriyor. Siz de zaten hiç birimizi ayırt etmeden gerekeni yapıyorsunuz. Bu yüzden teşekkür ediyorum" diyerek Başkan Şeker'e destek açıklamasında bulundu.
Yapılan görüşmelerin ardından, borçlanma yetkisi istenilen madde, yeniden değerlendirilmek üzere bütün komisyonlara geri gönderilmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Görüşülen gündem arasındaki 6. maddede yer alan Meydan Mahallesindeki bir parselin satışı, komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.
Meclisin son gündem maddesi olan Covid-19 önlemleriyle ilgili Belediyeye ait işyerlerine ait kira destekleri konusu, yine komisyondan geldiği şekliyle oybirliğiyle kabul edildi.
Gündem maddelerinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, Belediye Meclis Toplantısı sona erdi. Mut Belediye Meclisi, ikinci birleşimini gerçekleştirmek üzere, perşembe günü yeniden toplanacak.

98 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın