Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam89
Toplam Ziyaret784937
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Belediye Başkanı Murat Orhan; bu yıl 17–21 Eylül 2012 tarihleri arasında 19.su Düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu.

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan; Türk kültürünün üretip, bütün dünyaya yaydığı, sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünü Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği etik değerlerden günümüz ekonomisinin de yararlanması gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı Murat Orhan; bu yıl 17-21 Eylül 2012 tarihleri arasında 19. Düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında, ahilik kavramının günümüze ve geleceğe ışık tutan geniş anlamlarla dolu olduğunu vurguladı. Ahiliğin Anadolu’daki esnaf ve sanatkârların oluşturduğu örgütlenme sistemi olduğunu ve toplumun sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatını düzenlenen bir kurum olarak varlığını uzun süre devam ettirdiğine dikkat çekerek, Ahi Birliklerinin bir sistem olarak etkilerini günümüzde de hissettirdiğini ifade etti. 

Belediye Başkanı Orhan sözlerine şöyle devam etti; “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerler arasında, sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir mesleki yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelir. Anadolu’nun Türk yurdu olmasında büyük emeği geçen Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik Teşkilatı toplumsal yaşamın ortak paydası olan “insan”ı esas almaktadır. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının düzenlenmesinde önemli rol oynayan Ahilik Teşkilatı gerektiği zaman vatan savunmasında da görev yapan bir birliktelik ve dayanışmanın ortak adıdır. Ahiliği ahlaksal toplumculuk şeklinde de tanımlamak mümkündür. Her yönü ile aşırılıklardan sakınan birini diğeri için terk etmeyen dengeli bir ahret ve dünya anlayışı vardır. Yaşamak için yok etmeyi değil, yaşamak için yaşatmak felsefesini kabul eder. Temeline insanı alan Ahilik felsefesinde, insan bir üretim aracı değildir. İnsan üretimin merkezindedir. Ahilik sisteminde insan amaçtır. Araç değildir. Ahilik değerlerine göre üretim; insana rağmen değil ancak insan mutluluğuna hizmet ettiği sürece değerlidir. Yine bu sistemde üretici daima kontrol edilmiş, tüketicinin hakları korunmuştur. Medeniyetimizin dünya medeniyetine armağan ettiği bu sistem, yeniden Türk toplumuna katkı sağlamalıdır”.

Belediye Başkanı Murat Orhan; İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de başarabilmemiz halinde yaşadığımız birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağının altını çizerek, “Ahilik; Türk kültürünün ürettiği; sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünüdür. Ahilik sisteminin değerleri, günümüz koşullarına uyarlanmalıdır. Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği etik değerlerden Türk ekonomisi yararlanmalıdır. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği ve dayanışmayı yüzyıllar önce atalarımız nasıl başarmış ise biz de her zaman aynı inançla başarabilmeliyiz. Ahilik prensipleri, kurum olarak tarihe mal olmuş sadece ferdî değil, gerek devletlerin kendi bünyelerindeki, gerekse uluslararası düzeyde toplumsal barışın sağlanmasında çok ciddî ve göz ardı edilmemesi gereken bir “model” konumundadır. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlâk sistemidir” şeklinde sözlerini noktaladı.



1435 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın