Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam49
Toplam Ziyaret784391
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, “Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi” ile uluslararası pazarlarda Türkiye’de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Mustafa Sever, Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle ilgili İstasyon Müdürü Davut Keleş ve projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Güçer Kafa’dan bilgi aldı. Sever, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin sektör açısından önemine işaret etti. Projeyle uluslararası pazarlarda Türkiye’de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini belirten Sever, Mersin’de üretilen narenciyenin en çok pazarlanmasında sıkıntı yaşandığına dikkati çekti. Mustafa Sever, şöyle devam etti: “Hasat dönemi geldiğinde kısa zamanda hasat edilmesi, hasat için gerekli işçilerin bulunması ciddi bir mesele. Bunun ötesinde hasat edilen ürünleri pazara indirdiğimizde fiyatlar anında düşüşe geçiyor ve üreticilerimiz hak ettiği değeri alamıyor. Pazarlayamadığı ürünü götürüp depoya bırakıyor, depoda ürünün raf ömrü azalıyor, kalitesi düşüyor ve dolayısıyla albenisi azalıyor. Tüm bu sıkıntıları aşmanın yolu bu projenin tamamlanmasına bağlı.”

Sever, proje sayesinde yetiştirilen narenciyelerin hasat sezonunun ağustos sonunda başlayıp nisan sonuna kadar sürdürülebilir hale getirileceğini dile getirerek, “Bunu başardığımız zaman bugün yaşadığımız sorunların tamamını aşmış olacağız” diye konuştu.

Güçer Kafa ise projeye Temmuz 2011’de başladıklarını, Türkiye için yeni bazı mandalin ve portakal çeşitlerinin bölgesel performanslarının belirlenmesi için deneme çalışmalarının başladığını ve bu çalışmanın 5 yıl süreceğini kaydetti.

Sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret eden Mustafa Sever, ilçedeki esnaflara hayırlı işler dileğinde bulundu. Erdemli Ziraat Odası’nda çiftçilerin ve muhtarların hazır bulunduğu toplantıya ya katılan Sever, “Sayın Bakanımızın talimatları üzere bu programı gerçekleştiriyoruz. Burada sizlerin sorunlarınızı tek tek dinleyip, çözebileceklerimizi çözüp, burada çözeme imkanı bulamadıklarımızı Ankara’ya dönüp bu işleri oradan takip edeceğiz” dedi. Baraj ve göletler konusuna çok ciddi zaman ayırdıklarını ve önem verdiklerini anlatan Sever, “Alaköprüden başlayıp Pamuklu barajına kadar ara da işte Kayraktepe Barajı, Aksıfat Barajı, Sorgun Barajı, Derinçay Barajı ve bunların arasında da yaklaşık 20 tane irili ufaklı göletle sulama sorununu önümüzdeki yıllarda kalıcı bir şekilde çözmüş olacağız. Uzaydan bakıldığı zaman Akdeniz’in güneyine bir gerdanlık çekilmişcesine, Torosları süsüyle buluşturmuş olacağız” diye konuştu. Erdemli’nin bir tarım kenti olduğunun bilindiğini dile getiren Sever, “Burada ürettiğimiz ürünler ağırlıklı olarak ihracata giden ürünler. Bunların tamamını Erdemli’de, Mersin’de, Türkiye’de tüketme imkanımız yok. Bazı ürünlerin yüzde 50-60’ı ve bazılarının ise yüzde 30’u 40’ı ihracata gidiyor. Dolayısıyla ihracat yaptığımız ülkelerin tüketicilerinin önem verdiği hususları çok daha fazla dikkate almamız gerekiyor. Müşteri her zaman haklıdır ve ihracat yaptığımız ülkeler bizim müşterilerimizdir. Oradaki müşterilerimizin beklentilerini arzularını taleplerini dikkate alarak üretim yapmamız gerekiyor. Gelişmiş ülkeler ürünün bir anlamda artık pasaportunu görmek istiyor. Bu şartları dikkate alırsak ürünlerimizi çok daha iyi değerlendirileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise Erdemli’nin yıllık 1 milyon ton yaş meyve sebze üretin bir tarım kenti olduğunu belirterek, “Narenciye yetiştiriciliği ilçenin sahil şeridini oluşturan Çeşmeli beldesinden başlayıp Kızkalesi beldesine kadar devam eden 9 kasaba, 14 köy ve ilçe merkezinde toplam 90 bin 260 dekar alanda yapılmakta olup, bunun içinde ilk sırayı limon yetiştiriciliği almaktadır. Erdemli limon üretiminde Türkiye ortalamasının yüzde 65’ini sağlamaktadır. İlçemizin yıllık sebze, meyve ve narenciye üretimi 1 milyon tona tekabül etmektedir” dedi. Dölek, çiftçinin sorunlarıyla yakından ilgilenilmesinin ve çiftçinin birebir dinlenmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.



867 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın