Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam511
Toplam Ziyaret786246
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Öğretmenlerimizin önemini ve değerini belirtmek, öğretmenler arasında sevgi, saygı, yardımlaşma ve dayanışma duygularını güçlendirmek; eğitime emek vermiş emekli öğretmenlerimize saygılarımızı ifade etmek, yeni öğretmenlerde meslek bilinci uyandırmak gibi amaçlarla yurdumuzda her yıl 24 Kasım günü “Öğretmenler Günü” olarak kutlanır.

Bu günde bütün öğrenciler ve yurttaşlarımız Öğretmenlerin mutluluğunu paylaşır,  onlara sevgi ve saygılarını sunmaya çalışırlar.

24 Kasım aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal'in “Millet Mektebi Teşkilatı”nın başkanlığını kabul ettiği gündür.

DÜNDEN BUGÜNE ÖĞRETMEN

İnsanın bu güne gelmesi, yeryüzünde belirmesinden başlayarak bu güne ulaşması milyonlarca yıldır uygarlaşması sonucu olmuştur. Çevresine ve kendisine yabancı, bilinçsiz insan, iğneyle kuyu kazmak örneği karanlıkları adım adım aydınlatarak, kafasındaki düğümleri, bilmeceleri çözerek çevresini, dünyasını genişletmeye çalışmıştır. Her çözülen düğüm, bir başka düğümün başlangıcı olmuş, genişleyen ufuklar, insanı insanlaştırmıştır.

İnsanoğlu, elde ettiği bilgilerin, yaşamında ne denli önemli olduğunu çabuk kavramış, bu bilgileri o kadar titizlikle korumuş, üzerinde titremiştir ki aynı zamanda bu bilgileri gelecek kuşaklara aktarmayı, varlığının birinci koşulu saymıştır. Taş baltanın ucunu keskinleştirmeyi öğrenen, birlikte avlanmanın yararını yaşayarak kavrayan, giderek düşünmeyi öğrenen insan, bu hazineleri çocuklarına aktarmayı akıl etti. Böylece insanlığın uygarlığa adımını atmasıyla doğdu öğretmenlik mesleği. Öyle ise öğretmenlik, insanlaşmakla başlar.

İlkçağdaki toplumları incelersek hepsinde de bilge kişi olarak bildiklerimizin aynı zamanda birer öğretmen olduklarını görürüz. İşte Sokrates, işte Platon, işte Aristo! İlkçağın en büyük bilgini sürekli araştırıyor; inceliyor, düşünüyor ve sonunda yaratıyordu. Bunu yaparken de öğrencileri yanındaydı hep. Bilgiyi, düşünceyi dantel dantel örüyordu onlarla. Ve biliyordu ki bunlar, öğrencileri aracılığıyla geleceğe yol bulup uzanacaklardı. Sokrates'in savunmasını izleyen öğrencisi Platon olmasa onun neler düşündüğünü, ne denli yiğitçe bir savunma yaptığını hiçbir zaman öğrenemeyecektik. İnsanın uygarlaşma aşamalarında bu denli önemlidir öğretmenin yeri.

Her yüzyılda karanlığa karşı bilimin, sevginin, insanlaşmanın yanında olan; kafaları kilitleyen boş inançların zincirlerini kırmak için mücadele eden öğretici insan, geçmişten bugüne onurlu savaşımını sürdürüyor.

O, her devirde ileridir. Çünkü bilgidir, bilime olan inançtır, sevgide yürektir, erdemde insanlıktır.

Bugün de insanlığın gelişmesinde Özgürlüğün ne denli önemli olduğunun bilincinde olan öğretmen “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller yetiştirmeyi, insan toplumunun geleceğinin garantisi olarak görür. Bilir ki bilim ancak özgür kafalarda yeşerecek ve yerini bulacaktır. Bu yüzden özgürlüğe şıktır öğretmen. Özgürlüğün inançlı bekçisi ve bilimin yiğit savaşçısıdır.

(Kamuran VURAL, Milli  Eğitim Dergisi)



1017 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın