Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam408
Toplam Ziyaret786143
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ Dolandırıcılık ve Hırsızlığa Karşı Vatandaşları Uyarıyor

Son günlerde ülke genelinde ve ilçemizde yaşanan telefon dolandırıcılığı olaylarına ilişkin Mut İlçe Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Mut ilçesinde vatandaşları cep telefonlarından arayarak kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılara karşı vatandaşların bilinçli olmaları gerektiği belirtildi.

            Dolandırıcıların, özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkemizde, vatandaşlarımızı cep telefonlarıyla arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp, vatandaşlarımızdan terör örgütüyle bağlantılı olduklarını iddia edip vatandaşı korkutarak para talep etmekte veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör talebinde bulunmaktadırlar. Müdürlüğümüzce diğer suçlarda olduğu gibi telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşlarımızı daha önce bilgilendirmeler yapmıştık, ancak son zamanlarda ilçemizde meydana gelen telefon dolandırıcılığı olaylarının artması nedeniyle vatandaşlarımızı konuyla ilgili tekrar uyarıp konu hakkında bilinçlenmelerini amaçladık.

             Vatandaşlarımız, dolandırıcıların sık sık kullandıkları yöntemlerden biri olan hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var ya da hesabınız terör örgütünün eline geçmiş gibi sözlere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

             Vatandaşlarımız böyle durumlarda en emniyet güçlerine giderek şikâyetçi olmalı veya 155–156 hatları arayarak yardım istemelidirler.

 

DOLANDIRICILARIN BAŞVURDUĞU YÖNTEMLER

           

200 TL KONBARA:  Dolandırıcılar telefona, "Tebrikler, kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerden kazandığınız KONBARA para puanlar 200 TL'ye ulaştı. Hemen arayarak puanlarınızı aktifleştirin" şeklinde mesaj atıyor. Mesajı aldıktan sonra puanları aktifleştirmek için verilen numarayı arayan vatandaştan kredi kartı bilgileri isteniyor ve vatandaşın hesabından para çekilerek kendisinin rızası olmadan alınan bir takım ürünler kişinin adresine yollanıyor.

            SİGORTA - POLİÇE:  Genellikle 0850'li numaralardan vatandaşları arayan işgüzarlar aradıkları kişiye  mevcut bir sigorta poliçeleri olduğunu ve ödemelerin yapılmadığını veya ödemelerin o ay başlayacağını belirterek kredi kartı bilgilerini istiyor. Dolandırıcılar, vatandaşların kredi kartı veya kullandıkları bir kredi sebebi ile sigorta yaptırdıklarını belirtiyorlar. Vatandaşlardan kredi kartı bilgilerini isterken tuzak bir yönteme başvuran dolandırıcılar, önce hangi bankanın kredi kartının kullanıldığını soruyor, daha sonra da kredi kartı numarasının ilk 4 rakamını söyleyerek, güvenlik sebebi ile geri kalanını kart sahibinin söylemesini bekliyorlar. Kredi kartı numarasının ilk 4 hanesinin, bankanın standart numarası olduğunu bilmeyen tüketiciler bu tuzağa düşüyor ve kart bilgilerini dolandırıcılara veriyorlar. Kart bilgilerini elde eden dolandırıcılar her ay yüklü miktarda kesinti yapıyorlar.

            TELEFON KAZANDINIZ: Dolandırıcıların en çok başvurduğu yöntemlerden bir diğeri ise en son çıkan cep telefonlarını hediye etmek... Popüler akıllı cep telefonlarını 1 yıllık sağlık sigortası karşılığında hediye ettiklerini söyleyen dolandırıcılar tüketicilerin bu yalana kanmaları halinde yaklaşık 300 TL'lik yıllık sigorta bedelini alırken, vatandaşa ise bahsi geçen cep telefonun aksine oyuncak telefon gönderiyor.

            Dolandırıcılar Sizi, 0850, 0212, 444, 0155, 0156 vb. gibi numaralardan Ev veya Cep telefonunuzdan arayarak yada telefonunuza mesaj atarak,kendilerini “ Ben Hakimim, Savcıyım, Baş komiserim, Polisim ” diye tanıtıp telsiz sesi dinleterek; Kartınız kopyalanmış, Kartınız Terör örgütlerince kullanılıyor, Sizin telefonunuzdan Devlet görevlileri tehdit edilmiş yada Devlet görevlilerinin eşleri Telefonunuzdan taciz edilmiş şeklinde beyanda bulunup Sizi korkutarak Banka hesap numaralarınızı, Kimlik bilgilerinizi, Kredi kartınıza ait numaralarınızı veya kontör talep edebilirler. Sakın korkmayın ! Paniğe kapılmayın !

Bu kişilere inanmayarak bunları dikkate almayın ve hemen görüşmeyi sonlandırın.

En yakın güvenlik birimine müracaat edin.

            Her ne şekilde olursa olsun, tanımadığınız kimseler ile size ait bilgilerinizi paylaşmayın, Kontör ve Para göndermeyin, Kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. Telefonla Dolandırıcılık Yapanların Mağduru Olmayın !

ALIN TERİNİZİ DOLANDIRICILARA KAPTIRMAYIN .

UNUTMAYIN !

SAVCI, POLİS, ASKER SİZDEN PARA, KONTÖR VE KREDİ KARTI BİLGİSİ TALEP ETMEZ…

 

KİMLİK FOTOKOPİLERİNE PARAF ATIN

           

            Her nerede ve ne şekilde olursa olsun, herhangi bir işiniz için, Nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, tanıtma karnesi vb. gibi resmi evraklarınızın ( Kimliğinizin ) fotokopisini kullanmanız gerektiğinde, Sizden habersiz herhangi bir işlem yapılmaması için ve ayrıca üzerinize (adınıza) açılabilecek hatların ve taahhütlü telefonların iptali için bir önlem olarak KİMLİK FOTOKOPİLERİNİN ÜZERİNE KİMLİK FOTOKOPİSİNİ HANGİ AMAÇLA VERDİĞİNİZİ paraf atarak yazabilirsiniz.

       Kimlik fotokopilerinizi verdiğiniz işyerlerinin veya Gsm şubelerinin personelinin güvenilir olduğundan ve yaptıkları işlem için kimlik fotokopisine gerçekten ihtiyaç duyulup duyulmadığından da emin olun.

 

Hırsızlık İçin  Alınacak Basit Ama Etkili Önlemler

 

1-Evlerinizin birinci, ikinci kat balkon ve pencerelerinin kilitlerinin sağlam ve demirli olması,

2- Kapılarda çift kilit bulundurarak geceleri kapı arkala- rına emniyet zinciri takılması,

 3-Evlerinizi kısa süreli olarak terk edeceğiniz zaman bilhassa geceleri bir lambanın yanık bırakılması,

 4-Apartman kapılarının muntazam ve sağlam olması, gerektiğinde zil tertibatı takılması,

5-Apartman yöneticisi tarafından apartmanın kapıcısının dikkati çekilerek apartmana giren yabancı şahısların takip edilmesi, Sokak lambalarının yanık vaziyette tutulması, İşyerinizin kapılarına sağlam kilit takılması ve camlarının demirli kepenkler ile muhafaza altına alınması,

6-Herhangi bir olay vukuunda en yakın bölge karakoluna bilgi vererek görevli isteyip, olay yerinin incelenmesinin sağlanması, görevliler olay yerini tetkik edinceye kadar olay yerinin muhafaza altına alınması,

 7-İşe alacağınız şahıslar hakkında ön bilgi sahibi olmak için geçmişleri hakkında bilgi toplaması,

 8-Otolarınızı herhangi bir nedenden dolayı park etmek zorunda kaldığınızda, oto içerisinde ehliyet, ruhsat, para ve kıymetli evrak bulundurulmaması,

 9-Otoların ön ve arka bölümlerinde dışarıdan bakınca ilgi çekici eşyalar bulundurulmaması ,

10-Otoların kontak anahtarının oto üzerinde, yedek anahtarını ise oto içerisinde bulundurulmamasına özen gösteriniz.

11-Ayrıca; mahallenizdeki şüpheli  her durumu veya şüpheli gördünüz şahısları 155 numaralı telefona ihbarda bulunabilirsiniz.



844 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın