Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam22
Toplam Ziyaret786507
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

VEREM HAFTASI

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların % 10'u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklardır.

Etkeni: Veremin etkeni “mycobacterimum tuberculosıs” basilidir. Uzun sürede çoğalır, kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan basildir.

Bulaşması:  Verem Basilinin, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak(larinks) veremi olan hastalardır. Basil hava yoluyla bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması ile bulaşır.Tedavi edilmeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır.

            Hastalık basilin vücuda girmesinden sonra 8-10 haftada tüberkülin deri testinin (TDT) pozitifleşmesi ile kendini gösterir.

Belirtiler:  Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, kan tükürme, göğüs, sırt yan ağrısı, nefes darlığı iki üç haftadan uzun süren öksürükte veremeden şüphelenmek gerekir.

Tedavi: Toplum Sağlığı Merkezi verem birimlerinde (verem savaş dispanserleri) veremin teşhis tedavisi ücretsizdir.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü

Mut Toplum Sağlığı Merkezi



605 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın