Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam358
Toplam Ziyaret771869
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Açıldı

 Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin açılışı yapıldı. Maddi sıkıntılardan dolayı 14 yılda ancak tamamlanabilen hastane, 20 Mayıs'ta bölge halkının hizmetine başlamıştı.
 Hastanenin açılış törenine, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, MEÜ Rektörü Suha Aydın, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, il protokol üyeleri, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 Açılışta konuşan Hastane Başhekimi Prof. Dr. Oğuz Köksel, bu hastanenin projelendirilmesinin 2000 yılında yapıldığını ifade ederek, "Zaman içerisinde 2002 yılında bu hastanenin temeli atıldı. 2006 yılına kadar bu ilk başlangıç olan projede 65 bin metre kare ve 400 hasta yatağı bulunmaktaydı. Ancak ihtiyaçların çok daha fazla olduğu görülerek yapılan revizyonla bugün ki haliyle 100 bin metre karelik bir projeye dönüştürüldü ve 2006 yılında şu andaki Rektörümüz Sayın Suha Aydın'ın Rektör olmasıyla hastanede büyük bir gelişme ve hız kazandı yapım aşamasında. Bu 2 dönemde hastaneyi bitirmek mümkün oldu. Özellikle 2011 yılında yapılan ihaleden sonra son 2012 ve 2013 yıllarında bu hastanenin yüzde 60'lık inşaat kısmı ve iç yapısı tamamen bitirilmiştir. 2013 yılının Aralık ayında hastane bitirildi ve bugüne kadar bu hastanenin inşaat kısmına 270 milyon para harcandı. Bir yandan bu çalışma sürerken bir yandan da hastanenin eskimekte olan cihazları ve artan kapasiteye cevap verebilecek yeni cihazları belirlenmesi çalışmaları yapıldı. Bu raporlar halinde Kalkınma Bakanlığı'na sunularak, bu tıbbi cihazlarla ilgili gerekli destek istendi. Bu taleplerimiz sonucunda 2014 ve 2015 yılları için 68 milyon TL'lik tıbbı cihaz ödeneği ek olarak alındı ve 2014'de bunun 33 milyon TL'lik ödeneği de kullanıldı. Bunun sayesinde hastanemizde önemli tıbbı cihaz yenilenmeleri yapıldı" diye konuştu.
 Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İlvan ise tıp fakültesi hastanelerinin diğer hastanelerden farklı olarak çok daha önemli bir görevinin daha bulunduğunu kaydederek, "Buda öğrencilerimize, asistanlarımıza tıp eğitim vermektir. Biz MEÜ Tıp Fakültesi olarak her yıl 500'ün üzerinde kendi öğrencimiz, sağlık yüksek okulunun 550, sağlık meslek yüksek okulunun 600 öğrencisi olmak üzere yaklaşık 1700 öğrenciye ayrıca 200'ün üzerinde uzmanlık öğrencisi asistanımıza eğitim vermekteyiz. Başarılı bir tıp eğitim için bir tıp fakültesinde öğrenci başına en az bir hasta dolayısıyla bir yatak düşmesi gerekir. Hastanemizin önceki hizmet binasında esasen fiziksel kısıtlıklar nedeniyle klinik branşlarda hizmet verdiğimiz 500 öğrenciye yeterli sayıda hasta ve hastalık çeşitliliği sağlayamıyor, hatta bazı bölümlerde öğrencilerimizle birlikte toplu eğitim vermemiz zorluklar arz ediyordu. Fakültemizin açılışından bugüne kadar süren bu sıkıntılarımız bu binamızın hizmete açılmasıyla bu yıl son buldu. Bu yeni binamızın hastanemizin önceki binası ile kıyaslanamayacak derece de geniş alanlara sahip olması, her türlü tıbbi, araç ve gereçlere sahip olması ile bu binaya taşındıktan sonra daha üst düzeyde tıp eğitim verme şansını yakalamış bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
 Rektör Suha Aydın ise bugün kendisi için oldukça heyecanlı ve mutlu bir gün olduğunu vurgulayarak, "1999 yılında o eski hastaneyi hizmet edecek hale getirdik. O dönem oldukça şık bir hastaneydi. Büyük bir tesadüf ben ayın gün Tıp Fakültesi Dekanı olarak atandım. O benim açılış töreni yaptığım ilk binaydı tıp fakültesi olarak. Şimdi Rektörlüğüm biterken ondan 15 sonra bu görkemli binanın açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluğu içerisindeyim. 15 Mart 1999 yılında ne hissettiysem onun kat ve kat fazlasını şimdi aynı şekilde hissediyorum. Bu döneme katkısı bulunanlara saygılarımı arz ediyorum. Bu binanın tamamın devletimizin katkısı ile oluşmuştur. 300 milyon lira civarında bir para harcanmıştır buraya. Bunun içinde öbür hastanemizde döner sermaye aracılığı ile alınmış ve getirilen bazı şeyleri saymıyorum. 2013 yılında bu hastane bitirilecek ve bize teslim edilecekti. Bu gayeyle biz 2014 bütçesi gereği alacaklarımızın bazılarını ancak Mayıs ayından itibaren biz almaya başlayacağımız için en azından yataklı bölümlerin insanlarımıza yakışır bir şekilde oluşmasını istedik. Bu odaların donanımları için bize para gerekiyordu. O dönem Mersin'deki bazı önemli iş adamlarımızın girişimleriyle Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu bize 5 milyon lira bağışlayabileceğini söyledi ve biz o parayla odalarımızın yataklı bölümlerini aldık. Ayrıca eski hastanemizin bulunduğu yerle ilgili de önemli bir gelişme oldu. Oranın Diş Hekimliği Fakültesi olmasını önerdik ve bu önerimizi YÖK tarafından kabul edildi. Orayı da bu şekilde değerlendirerek güzel bir çalışma daha yapmış olacağız" dedi.
 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da 638 yataklı hastanenin sahip olduğu son teknolojik cihazları ve diğer imkanlarıyla burada eğitim gören öğrencilere nitelikli eğitim almasına katkı sağlayacaklarını vurgulayarak, "Bu hastane binası aynı zamanda hastalarımıza da daha iyi ve modern şartlarda sağlık hizmeti verme imkanına kavuşacaktır. Nüfus yoğunluğu olarak Türkiye'nin ilk 10 şehri arasında bulunan Mersin için gerekli olan bu hastanenin yapımında emeği geçen başta Üniversite Rektörlüğümüz olmak üzere her kademedeki etkili, yetkili herkese teşekkür ediyorum. Bir kentte yapılan her türlü yatırım o kent halkı için elbette çok önemli bir kazançtır ancak sağlık alanında yapılan yani direk insan odaklı yapılan yatırımların yeri her zaman çok daha önemlidir. İşte MEÜ yaptığı hastane bu tür yatırımlardan birisidir. Üniversiteler kuruldukları kentlere sosyal ve ekonomik açıdan büyük faydalara sağlamaktalar. MEÜ'de kurulduğu günden bu yana ulaştığı potansiyel ile kentimizin en önemli dinamiklerinden birisidir. 14 fakültesi, 8 yüksekokulu, 5 enstitü, 12 meslek yüksek okulu, 22 araştırma ve uygulama merkezi ve 35 bine ulaşan öğrenci sayısıyla kentimize önemli bir değer katmaktadır. MEÜ'nün 22 yılda böyle büyük bir gelişme göstererek bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şu anda MEÜ'nün gerek tıp fakültesine gerekse de diğer fakültelerine olan yoğun talep kentimiz ve üniversitemiz açısından sevindirici bir gelişmedir" diye konuştu.
 Öğrencilere de seslenen Kocamaz, "Sizlerin ne kadar çok büyük bir gayret ve emekle tıp fakültesini kazanmak için çalıştığınızı biliyorum. Tıp fakültesinde alacağınız eğitim süresince emekleriniz daha da artacak bir doktor babası olarak yakından biliyorum. Bu topraklarda yaşayan ünlü tıp adamımız Lokmak Hekimin yolunda emin adımlarla yürüyeceğinize de eminim. Değerli hocalarımızın verdiği eğitimle gittiğiniz her yerde Lokman Hekim gibi şifa dağıtacağınıza canı gönülden inanıyorum. Sizlerin gözünde sizlerin yüreğinizde bunu başarabilecek azmi kararlılığı ve enerjiyi görüyorum. Başarılarınız hayat boyu devam etmesini diliyorum. Dostluğunuz, gücünüz, şevkiniz daim olsun" ifadelerini kullandı.
 Vali Özdemir Çakacak ise bu hastanenin yaklaşık 300 milyon TL'ye mal olduğunu belirterek, "300 milyon lira katkı koyan Kalkınma Bakanlığımıza ve hükümetimize şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu binanın proje aşamasından bu güne gelinceye kadar katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Üniversiteler şehirlerin gelişmesinde, kalkınmasında lokomotif görevi gören kuruluşlarımızdır. Özellikle şehirlerin kültürel, sosyal ve ekonomik hayatında kuruldukları günden itibaren değişikliklere sebep olan kuruluşlardır. MEÜ'de kurulduğundan bugüne Mersin'in gelişmesi ve kalkınması için şehrin önemli yapı taşlarından birisidir. Üniversitelerin yerleşkelerinin bulunduğu yerden öte icraatlarıyla şehrin içinde olmaları gerekir. Şehrin gelişmesine yaptıkları bilimsel projelerle destek olmaları gerekir. Aynı zamanda Tıp Fakültesi Hastaneleriyle insanlarımızın sağlık açısından ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Böyle binaları görünce gurur duyuyoruz. 1991 yılında Amerika'da bulundum. Oradaki hastaneleri ziyaret ettiğimde inanın hem gıpta ediyorduk hem de neden bizde yok diye açıkcası üzülüyorduk. Çünkü bizim insanlarımızda hizmetin en iyisine, güzeline laikler. Üniversite hastanemizde tüm donanımlarıyla birlikte halkımıza en iyi hizmeti verecektir. Ülkemiz özellikle son yıllarda Sağlıkta Dönüşü Programı çerçevesinde gerçekten büyük atılımlar yaptı. İnsan sağlığı hiçbir şeyle ölçülemez. Daha önce filmlerde görüyorduk ambulans helikopterleri, uçakları. Artık sağlıkta hizmet o kadar büyük bir nokta geldi ki helikopterler, uçak, sağlık ambulanslarımız var" dedi.
 Konuşmaların ardından protokol üyeleri hastanenin açılış kurdelesini kesti. Ardından protokol üyeleri hastaneyi gezdi. (Haber Merkezi)

917 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın