Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam225
Toplam Ziyaret780533
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Aile Çiftçiliği Paneli Düzenlendi

 2014 yılının BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Mut İlçe Müdürlüğü’nce panel düzenlendi. Panelde konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş;  kırsal alanda yaşayan ve üreten nüfusun sürdürülebilir kalkınmayı sağlamasının hedeflendiğini söyledi. Abaş, “Tarımda ve tarımsal üretimde önemli bir girdi sağlayan aile tarımcılığı ya da küçük çiftçilik, mutlak suretle desteklenmelidir” dedi.

 Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun önerisiyle 2014 yılının “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” ilan edilmesiyle birlikte, “16 Ekim Dünya Gıda Günü” de bu temayla kutlanıyor. Kutlamalar ve etkinlikler çerçevesinde ilçemizde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Mut İlçe Müdürlüğü tarafından bir panel düzenlendi. İlçe Müdürlüğünün yapımı tamamlanan yeni binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen panele; Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, protokol üyeleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 İki oturumda gerçekleşen panelin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Mut İlçe Müdürü Levent Abaş; son yıllarda gelişmekte olan ülkelerin yapmış oldukları üretim ve paylaşımlardaki olumlu politikalar ile açlıkla karşı karşıya kalan kişilerin sayısının azalmış gibi görünmesine rağmen, bugün hala Dünyadaki aç insanların ve açlıkla mücadele eden ya da yeteri kadar beslenemeyen insanların sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğunu kaydetti. BM’nin “Dünya Gıda Güvensizliğinin Durumu” konusunda yayınladığı, Sofya 2014 raporuna değinen Abaş, “Dünyada açlık azalıyor, fakat hala 805 milyon insan kronik şekilde yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıyadır. Yani dünya nüfusunda her 9 insandan bir tanesi hala açlıkla mücadele ediyor” dedi. 

 İnsanlığın çözüm bekleyen yaşamsal sorunlarının çözümüne katkı sunmak ve konuya dikkat çekmek amacıyla BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim’in her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını belirten Abaş; konunun hassasiyeti ve önemi nedeniyle her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki temasının, Uluslararası Aile Çiftçiliği olarak seçildiğini söyledi. Sloganın ise, “Aile çiftçiliği dünyayı besler, yeryüzünü önemser” ifadesi olduğunu söyleyen Abaş, “Dünyada gıda üretiminde, sofradan çatala kadar olan süreçte, son yıllarda büyük şirketlerin söz sahibi olması, küçük aile işletmelerini üretim maliyetlerinin artması ve şirketlerle rekabet etmesi nedeniyle üretimden tasfiye edilmeleri; gerek tarımsal, gerekse doğrudan gıda üretiminde tekelleşmelere sebebiyet vermiştir” şeklinde konuştu.

 Dünyada 570 milyon tarımsal işletme bulunduğuna dikkat çeken Abaş,  bunun yaklaşık 500 milyonunun aile çiftçiliği şeklinde olduğunu bildirdi. Aile çiftçiliğini yapanların genellikle doğal kaynaklara ulaşmada zorluk çektiğini, tarım politikalarından ve teknolojiden yeteri kadar faydalanamadıklarını belirten Abaş sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bugünün teması olan aile çiftçiliğinde açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğini ve yeterli beslemenin sağlanması, refah seviyelerinin iyileştirilmesi, doğal kaynakların ve çevrenin korunması, özellikle de kırsal alanda yaşayan ve üreten nüfusun sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması hedeflenmektedir.” 

 Sonuç olarak aile çiftçiliğinin; biyolojik çeşitlilik, gıda güvencesi ve sağlıklı beslenmenin en temel unsuru olduğunu söyleyen Abaş, “Gelişmiş ülkelerde yok olmaya yüz tutmuş ve tekrar dönmek istenilen aile tarımı ve küçük çiftçilik konusunda ülkemiz daha şanslı bir konumdadır. Yukarıda saydığım gerekçelerle biz bu yıl diyoruz ki; tarımda ve tarımsal üretimde önemli bir girdi sağlayan, yerel anlamda üretime ciddi destekleri olan ve geleneksel üretim girdilerini kullanarak bugünden yarına ulusal bir birikim ve geçmişin oluşturulmasında önemli katkıları olan aile tarımcılığı ya da küçük çiftçilik, mutlak suretle desteklenmelidir” dedi.

 Levent Abaş sözlerini, “Herkesin yatağına tok girdiği ve mutlu insanların yaşadığı bir dünyayı elbirliğiyle inşa etmek temennisiyle; hepinizin Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum” diyerek tamamladı.

 Panelde konuşan Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ise, 2014 yılının “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” olarak ilan edildiğini anımsatarak, “Yılın temel amacı; açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanmasıdır” dedi.

 Kaymakam Akyüz, “Dünyanın dikkatini çiftçi ailelerine ve küçük ölçekli çiftçiliğe çekmek; açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması konusunda girişimlerin küçük ölçekten başlaması gerekliliğiyle gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynak ve çevre yöentimi açısından etkinliklerin sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanısıra küçük aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğinin ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının sağlanması amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu. Akyüz; ilçemizde düzenlenen bu toplantının, aile çiftçiliğine, aile ekonomisine katkıda bulunması temennisiyle konuşmasını noktaladı.

 Yapılan konuşmaların ardından panelde, aile çiftçiliğiyle ilgili ilçemizde yapılan çalışmalardan video ve fotoğraf sunumu izlettirildi. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere, iki oturumda gerçekleşen panelde; panelistler tarafından aile çiftçiliği ile ilgili bilgiler verildi; aile çiftçiliğinin dünyadaki, ülkemizdeki ve ilçemizdeki yeri konusunda dinleyiciler bilgilendirildi.(Rengarenkhaber)



652 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın