Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret785758
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

DEPREM KORKUTTU

            Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nde yer alan bilgiye göre, 30 Temmuz 2015 günü saat 01.00’da Mersin’de ve İlçelerinde 5,2 şiddetinde deprem meydana geldi.  Sarsıntı yerin 18.1 km derinliğinde oldu. Deprem Mersin’in Mut ilçesinde de hissedildi ve her hangi bir zarara yol açmadı

 Ani ve sert olan deprem kısa sürse de Mersin merkezde ve çevresinde çok net hissedildi. İlk gelen bilgilere göre ölü ve yaralının olmadığı depremde kısa süreli panik yaşandı.

 Mersin halkının sokaklara çıktığı depremde belli bölgelerde ilk gelen bilgilere göre endişe ve kaygıya neden oldu. Deprem ilk şok dalgasında Adana’dan hissedilmesi şiddetinin ne derece güçlü olduğunu gösterdi.

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Akdeniz Doğu Baseni’nde saat 01,00’da Richter Ölçeği’ne göre 5,2 şiddetinde deprem meydana geldi. Denizin 18 kilometre altında, Akdeniz merkez üssü ’ne bağlı depremde herhangi bir can veya mal kaybı olmadığı belirtildi. Deprem ortalama 10 saniye sürdü. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ölçümlere göre, deprem saat tam 01,00’da meydana geldi. Kayıtlara geçen depremi vatandaşların hissetiği öğrenildi.

 

MERSİN BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ

 

 Bundan 3 yıl önce meydana gelen Van Depremi, hafızalarda tazeliğini korurken, İmece Kent Söyleşileri’ne katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Erkan Demir, 2011 yılında verdiği beyanda Mersin’in bilindiği gibi 3-4 değil, 1’inci derece deprem bölgesi olduğuna işaret etmişti.

2011 yılında verdiği röportajda Mersin’i bekleyen deprem gerçeği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Demir, “Mersin’in toprak yapısı Toroslar’dan inen kum, çakıl, alüvyon ve benzeri malzemelerden oluşuyor. Hepimiz biliriz ki, kentimizde yapılan 2 metrelik bir temel kazısında karşımıza su çıkar. Böylesi yumuşak bir malzemeden oluşan tabakanın depreme dayanıklı olması düşünülemez. Depremi meydana getiren fay hatlarına göz atacak olursak, Mersin’e yakın alanlarda Orta Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Ölü Deniz Fay Zonu, ve Akdeniz’de bulunan Kıbrıs Fay Zonu ile kuşatılmış durumdadır. Yaklaşık 300 Km uzunluğundaki Ecemiş Fayı ise bölgenin tam ortasından geçmektedir. Bu olgular göz önüne alındığında Mersin ve çevresini 3 ve 4’üncü derecede deprem kuşağında değerlendirmenin mantıklı bir açıklaması yapılamaz. Bize göre bölgemiz 1’inci derece deprem kuşağındadır. Tezimizi destekleyen ana veriler ise tarih sürecinde yaşanan depremler başta olmak üzere son olarak Ecemiş Fay hattı merkezli 1940 tarihinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştır. Anılan depremlerin tekrarlama periyodu 500-800 yıl arasında olup uzun dönemdir suskun olan bu fay hattında büyük bir enerji birikiminin olduğu ve bu enerjinin açığa çıkması ile fayın ciddi hasarlara yol açabilecek bir deprem yaratacağını düşünmekteyiz” demişti. 



762 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın