Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam617
Toplam Ziyaret787703
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Zeytinde Erken Hasat Uyarısı

 Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Mut'ta bu yıl 160 bin ton zeytin rekoltesi bekliyor
  Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Mut ilçesinde, bu yıl 160 bin ton zeytin  rekoltesi  ve kaliteli ürün hasat etmenin sevincini bekliyor.  İlçe tarım gıda ve hayvancılık müdürü Levent Abaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toros dağlarının güney yamaçlarında lokalize olmuş bir konumda yer alan ilçedeki üreticinin Akdeniz'in son derece avantajlı iklim yapısıyla üretim gerçekleştirdiğini söyledi. 
 İlçenin kendine has mikro klima iklimi ile bu yıl da yine tüm Akdeniz ülkeleri arasında en erken ürün yetiştirerek bir kez daha turfanda meyveciliğin merkezi olduğunu belirten Abaş, “İlçemizde zeytin bu yıl itibarı ile altın yılını yaşamaktadır. Gerek rekolte ve gerekse kalite bakımından en üst düzeydedir. Bu değerli ürünün yetiştirilmesi kadar hasadı da önem arz etmektedir. Gerek sofralık ve gerekse yağlık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında birim alandan elde edilecek gelirin en üst seviyede olması hem çiftçilerimize ve hem de ülke ekonomimize katkısı daha fazla olacaktır.''
 Abaş, “Hasat; en önemli zeytin üretim maliyet unsuru olup yapılma şekli ve zamanı ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şekline göre kalitesi üzerinde etkili olmaktadır. Sofralık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında özellikle danelerin zedelenmemesi önemlidir. Bu durum dikkate alınarak sofralık zeytinler elle sıyırma ve dal sarsıcı hasat makineleri kullanılarak hasat edilebilir. Yağlık zeytinlerin hasadında ise tüm hasat yöntemleri kullanılabilmektedir. Zeytin hasadı yöredeki iklim şartlarına göre değişmekle birlikte, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına göre ve en uygun zamanda yapılmalıdır" dedi.
 Zamanından önce yapılan zeytin hasadı ile birim alandan alınacak üründe rekolte kaybı yaşanacağını söyleyen Abaş, Yeşil sofralık zeytin hasadı meyvelerin sarımsı- yeşil renge döndüğü dönemde (Ekim ayının ilk haftası),Siyah sofralık zeytin hasadı kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği dönemde (Kasım), Yağlık zeytin hasadı ise yeşilden pembeye döndüğü dönemde (Ekim-Kasım) erken hasat olarak veya ağaçtaki zeytinlerin çoğunluğunun siyahlaşmasından itibaren (Kasım) ayında yapıla bileceğini sözlerine ekledi.
Bu yıl 160 bin ton zeytin  rekoltesi beklendiğini bunun yüzde 65'i sofralık diğerleri ise yağlık olarak bekleniyor.

653 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın