Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam681
Toplam Ziyaret787767
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Kurban Kesimi Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, kurban kesiminden sonra ortaya çıkan atıkların rastgele atılmaması gerek-tiğini söyleyerek hijyen uyarısında bulundu.
İlçede 2014 yılında 61 Adet Büyükbaş, 4 bin 268 Adet küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini ve ilçe dışına ise 8 bin 786 Adet Küçükbaş ve 6 adet Büyükbaş hayvan kurban olarak sevk edildiğini ifade etti.

KURBAN KESERKEN HİJYEN UYARISI

Abaş, kurban keser-ken hijyen uyarısında buluna-rak yaptığı açıklamada kurban kesimi öncesinde ve son-rasında dikkat edilmesi ge-reken noktalara değindi. Kesim sırasında kesici aletler kullanıldığından yaralanmalar olacağına vurgu yapan Abaş, “Bu tür yaralanmaların mikrop kaparak hastalığa dönüşmemesi için eldiven ve çizme giyilmesi gerekir. Veteriner raporu veya sağlık raporu olmayan, küpesiz, kimliksiz, gebe veya yeni doğum yapmış olan, genç, salya akıntısı bulunan, 1 veya 2 gözü kör, kesilecek yere gidemeyecek kadar topal veya hastalıklı kurban-lıklar satın alınmamalıdır” dedi.
KURBAN KESİMİ YAPILACAK YER

İlçemizde kurban satış yeri olarak Mersin Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan Pazarı belirlenmiş olup, Hayvan Pazarı dışında hayvan satışı yapılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyen Abaş, “Kurban-lıkların, hijyenik şartlara uygun yerlerde kesilmesi gerekir. Kurban kesim işinin tecrübeli kişiler tarafından yapılması kesimden sonra ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak gibi kalıntıların, hayvanların erişebileceği yerlere atılması, bulaşıcı hastalıklar açısından teh-likeli olduğunu, atıkların, derin çukurlar kazılarak gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek kapatılması gerektiğini” vurguladı.

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI ÇOK ÖNEMLİ

Kurban etlerinin saklanması konusuna da değinen Abaş, şunları kaydetti, “Kesimden sonra kurban etleri, küçük par-çalara ayrılıp yağlı kağıda sarılarak saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, derin dondurucuda daha uzun süre saklanabilir. Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmesinden dolayı hamilelerde düşüklere yol açan hastalıklar ortaya çıkabilir. Etler pişirilirken haşlama veya ızgara tercih edilmelidir. Eti uzun süre pişirmek ve kızartmak kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açar. Izga-rada etle ateş arasındaki uzaklık en az 15 santim olmalıdır” dedi.

KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Kurbanlık hayvan-lardan koyun cinsi 6 aylıktan büyük, Keçi cinsi 1 yaşından büyük ve sığır cinsi hayvanlar 2 yaşından büyük olmalıdır diyen Abaş, “Kurbanlık hayvanların kulaklarının küpeli olmasına dikkat edilmelidir. Kurban kesecek vatandaşlarımız Beledi-yemizce tahsis edilen kesim yerlerinde işinin ehli kişilere kesim yaptırmalarını, işinin ehli olmayan kişilerce yapılacak kesimlerde kaza-lara dikkat edilmesi ve kesim yerlerinin de bol su bulundurmaları, temizlik ve hijyen kurallarına azami özen göstermeleri gerek-mektedir. Kurban Bayramı boyunca İlçe Müdürlü-ğümüz Veteriner Hekimleri nöbet usulü çalışmalarına devam edecektir diyerek” vatandaşlara uyarılarda bulundu.



721 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın