Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam646
Toplam Ziyaret787732
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Mezitli Yabancı Tabelalarla Suriye Kenti Gibi

Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, ilçelerinin Suriyelilerin açtığı iş yerleri nedeniyle o ülkenin kenti görünümünde olduğunu söyledi.

Mezitli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, ilçelerinin Suriyelilerin açtığı iş yerleri nedeniyle o ülkenin kenti görünümünde olduğunu söyledi. Önel, belediyelerden ruhsat verilecek yeni iş yerleri için 'Türkçe tabela' şartı getirmesini istedi. Başkan Önel, Türkçenin doğru kullanımını teşvik etmek, Türk dilinin zenginliğini kavratmak, yabancı kelime içeren tabelalar için önlem alınmasını sağlamak amacıyla Esnaf teşkilatı başkanı olarak esnaf ve sanatkarlarının unvanlarında Türkçe sözcük kullanmalarını rica ettiğini belirtti.
Önel yaptığı açıklamada, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde Türkçe konuşulmaya başlandığı bir dönemde Türkiye'de ve özelde Mersin Mezitli'deki işyerlerinin yabancı tabelalar asmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Yabancı isim ve tabela kompleksinden kurtulunması gerektiğini dile getiren Önel, "Bilindiği gibi 'Tükçemiz Kimliğimizdir'. Türkçe yoksa milli kimliğimiz de yoktur. Tarih buna şahittir. O halde dilimizi korumak kimliğimizi yani bekamızı korumak anlamına gelir. Diğer taraftan günümüzde Türkçemizin kullanımından uzaklaştığımızı içimiz kan ağlayarak izliyoruz. İşyerlerinin tabelalarına baktığımızda bu dil kirlenmesini daha iyi görmekteyiz. Neredeyse Türkçe bir firma adı görmek imkansız hale geldi. Yabancı dilde tabela asmak moda oldu" ifadesini kullandı.
Belediye meclislerinin, Türkçe tabela kullanımı zorunluluğu hakkında alacakları kararlarla yasal boşluğu doldurabileceklerine dikkat çeken Önel şöyle devam etti: "Bu konuda yasal bir boşluk var. Özellikle belediye meclisleri, Türkçe tabela kullanımı zorunluluğu hakkında alacakları kararlarla yasal boşluğu doldurabilirler. Kentler, tarihî mekanları, yöreye özgü ev mimarileri, yemekleri, kültürleriyle olduğu gibi işyeri adlarıyla da bir bütündür. Belediyelerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor."
Suriyelilerin açtığı işyerlerinin dış cephelerine o ülke kenti görünümü verilircesine Arapça tabelalar çoğaldığını vurgulayan Önel, " Mezitli İlçesinde gezindiğimizde gözlerimiz Türkçe tabela arıyor. Mezitli'nin ana caddelerinde, ara sokaklarında tabelalarda Arapça harflerle yazılmış tabelalar oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Mezitli'de Arapça tabela kullanan büyük bir bölümü, bizim hızla atmosfere uyum sağlayan yerli esnafımız. Diğer taraftan dükkânların, mağazaların, lokantaların bir bölümünün sahipleriyse artık bizzat Araplar olduğunu görüyoruz.
Mezitli Belediyemiz bu tabelalar indirilmeli. Latin harfle yazılmış Türkçe karakterli harfleri kullanılmak üzere Türk Dil Kurumunun bahsettiği tarzda tabelaların asılması gerekir. Yani dilimizin bu konuda yozlaşmaması lazım herkesin iş anlayışımıza saygı duyması gerekiyor. Türk dili, Türk milletini birbirini bağlayan, kültürümüzün geliştirilmesine, benliğimize sahip çıkılmasında katkı sağlayan en önemli hazinedir. Dilimizi yaşatmalı ve geleceğe taşımalıyız."



638 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın