Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam572
Toplam Ziyaret787057
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ŞUBAT MECLİSİNİN GÜNDEMİ KADAR, GÜNDEM DIŞI KONULARI DA YOĞUN GEÇTİ.

Mut Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 2 Şubat 2016 Salı günü, Mut Belediye Meclis ve Toplantı Salonunda yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimiz anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Belediye Başkanı Nebi YILMAZ, bir önceki meclis tutanaklarını Belediye Meclisine sundu. Bir önceki meclis tutanakları oy birliğiyle kabul edildi.

MERSİN TANITIM KALKINMA VE EĞİTİM VAKFI - “METKEV” KURULUYOR

“Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 'Mersin Tanıtım Kalkınma ve Eğitim Vakfı-METKEV' kuruluyor. Mersin Akdeniz'de, Pembe Köşk, Kiremithane Mahallesi 4401 Sokak No.2 açık adresindeki bu vakıf için, her ilçe belirli oranda katkı yaparak, vakıfta kuruluş ve mal varlığına ortaklık sağlıyor. Bu vakıf kültür, sanat ve tanıtım faaliyetlerinde ön planda olacak. Bu vakıf için 4 isim yetkili olacak. Bizlerde bu isimlerin arasından ilçemizi temsil edecek bir tanesini oylayacağız” diyen YILMAZ, ilçemizde daha önce Halk Eğitim Müdürlüğü görevi yapmış olan ve ilçemizi iyi bilen Hilmi DULKADİR'i meclise önerdi. Belediye Meclisi METKEV'de ilçemizin temsilcisi olarak Hilmi Dulkadir'in yetkili olmasını kabul etti.

KÖK BOYA ATÖLYEMİZ BUNDAN BÖYLE ATIL DURUMDA OLMAYACAK

Hilmi Dulkadir'in ilçemizde bulunan Hacıahmetli Kök Boya Atölyesi için İÇEV aracılığıyla büyük destekleri olduğunu, şimdi ise Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde iki üniversite ile işbirliği yapılarak canlandırılacağının altını çizen Başkan Nebi YILMAZ, “Hacıahmetli'de bulunan kök boya atölyemiz bundan böyle atıl durumda olmayacak. Belediye yönetimleri değişse bile, üniversitelerle yapılacak protokollerle canlı tutulacak ve büyük projelerin ortaya çıkmasında katkı verecek. Ekonomik ayağı Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden eğitim ve proje çalışmaları ise iki üniversiteden sağlanacak” dedi.

7 ARAÇ HURDAYA AYRILDI VE SATILACAK

İmar işleri Müdürlüğünün müzekkeresi ile Meydan ve Deveci Mahallesi'ndeki iki arsanın satışı, Fen İşleri Müdürlüğünün müzekkeresi ile ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya alınması ve satışı görüşüldü.
Hurda araçlar hakkında bilgi veren Başkan YILMAZ, “7 adet araç var şu an ekonomik ömrünü tamamlamış ve yıllardan beri orada bekleyen. Bir kısmı trafikten düşürülmüş ve devlete gidecek olan. Bir kısmı ise tonaj olarak hurda satışı yapılacak” dedi.
Belediye meclisi, imar müdürlüğünün ve fen işleri müdürlüğünün müzekkerelerini kabul etti.

ŞEHİT ÇİĞA'NIN İSMİ PARKA VERİLECEK

Vatandaştan gelen taleplerin mecliste görüşüldüğü bir konu ise yakın zamanda terör olaylarında şehit düşen Mersin'li, şehit Piyade Yüzbaşı Yiğit Can ÇİĞA'nın isminin, ilçemizdeki yol, sokak, cadde veya parka verilmesiydi. Başkan YILMAZ; “Şu an için yapılmış bir park yok ama kararını alalım, yaptığımız yeni bir parka şehidimizin ismini verelim” dedi.
Belediye meclisi Şehit Yüzbaşı Yiğit Can Çiğa'nın ilçemizde yapılacak bir parka isminin verilmesini oy birliği ile kabul etti.

GÜNEŞ ENERJİSİNDE 10 MEGAVATLIK İLAVE YATIRIM PLANLIYOR. MALİYETİ 40 MİLYON TL

Mut Belediyesi'nin geçtiğimiz aylarda hayata geçirmek üzere başlattığı “Güneş Enerjisinden Elektrik üretme Projesinde” gelinen aşama ve ileriye dönük hedefleri hakkında bilgi veren Başkan YILMAZ, yeni planlanan 10 megavatlık proje için meclisten yetki istedi.
Başkan YILMAZ; “Öz tüketimimize yönelik ve organize sanayi bölgesinin karşısında bulunan 20 dönümlük arazide hayata geçirmek istediğimiz GES projemizde epey mesafe kat ettik. Kurum görüşlerimizi aldık ve şimdi bir elektrik mühendisi ile iki arkadaşımızı, öz tüketim kurulu gücümüzü çıkarmak üzere görevlendirdik. Bundan sonra müracaat aşaması ve çağrı mektubu safhasındaki hibe projesine geçeceğiz” dedi.
Yeni planlanan ilave 10 megavatlık projede meclisten yetki isteyen Yılmaz; “Yeni gelişmeler oldu. Almanya hükümeti Güneş Enerjisi Santrali yapımını üstlenen kendi firmalarına çok cazip faizlerle kredi veriyor. Bu firmalarda şimdi Türkiye'ye tesis kurmak için geliyor. İki firmayla görüştük. Bize denilen şu; 'Belediye olarak arsa izin işlemlerini alın, şirketinizi kurun, diğer tüm yatırımı biz yapalım. Belediyeden tek kuruş masraf çıkmadan belediyeye yıllık kardan %10 verelim. Tesis 10 yıl sonra tamamen belediyenin olsun'. Bu açıdan bakıldığında belediyemize ekonomik bir yük yok. Şu an ilçemizde elektrik nakil hatlarındaki taşıyıcı sistem yeterli olmadığı için yeni izin verilmiyor. Ancak biz dersimize çalışalım, gerekli çalışmaları yapalım hazır kıta bekleyelim. Yarın hatların yenilenmesine dönük bir çalışma olursa, izin konusunda bizim müracaatımız ön sırada olsun. Gerekli izinleri alabilirsek ve 10 megavatlık proje hayata geçerse ilçemize 40 milyon TL'lik bir hizmet yapmış oluruz ve belediyeye her yıl 200.000-250.000 Dolar gelir elde etmiş olur” dedi.
Belediye meclisi Başkan YILMAZ'ın meclise sunduğu müzekkerede yer alan “Gerekli görülen hazine ve mülkiyeti belediyemize ait parsellerde 1 Mw (Megavat) ile 20 Mw arasında değişen kapasitede Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Tesisi veya Tesisleri kurulması için; Gerekli yazışmaların yapılması, yatırım arazilerinin belirlenmesi, İlgili danışman firmalarla, TKDK (Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), AB Fonları, ulusal ve uluslar arası yatırımcılar, finans kuruluşlarıyla sözleşme imzalanması, iyi niyet mektubu ve çağrı mektuplarının imza altına alınması, gerekli yazışmaların yapılması, hibe alınması, özel yatırımcı kuruluşlarla ortaklık anlaşması yapılması, yap işlet devret modeliyle organizasyonların sağlanması, TEDAŞ, EDAŞ, EÜAŞ, TEPSAŞ ve diğer bütün kamu kurum kuruluşlarıyla protokol yapılması hususunda, Güneş enerjisinden elektrik üretiminde gerekli iş ve işlemlerin yapılması için Belediye Başkanına yetki verilmesini” oy birliği ile kabul etti.

İLÇEDE KAT YÜKSEKLİĞİ EN FAZLA 12 OLACAK

Uygulama imar planı tadilatlarının görüşülmesi maddesi içerisinde ilçemizde uygulanan kat yüksekliği ve adalar bazındaki emsal yükseklikler konusu görüşüldü. İmar komisyonu raporunu meclise sunan Başkan Nebi YILMAZ; “İlçemizde daha önceden yapılan imar tadilatlarında bazı arsalar H MAX serbest bırakılmış. İleride doğabilecek sıkıntılar ve bilgi kirliliği olmaması açısından, İmar komisyonumuz çok güzel bir çalışma yapmış. Kat yüksekliği ilçede en fazla 12 olacak ve 4 kata kadar olan binalarda yoldan çekme 5 metre, 4. Kattan sonraki her bir kat için yarım metre daha çekme yapılacak şeklinde” diye konuştu.

Belediye meclisi uygulama imar tadilatı çerçevesinde kat yüksekliğini maksimum 12 kat olarak belirledi.

BAYRAK VE ANIT AĞAÇ GUİNNESS REKORLAR KİTABINA ADAY

Gündem dışı konularda ise ilçemizde bulunan Türkiye'nin Zemine İşlenmiş En Büyük Bayrağı ve 1300 yıllık Anıt Zeytin Ağacı ile ilgili olarak, Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için müracaat çalışmalarına başlandığına değinen Başkan Nebi YILMAZ, Mersin Büyükşehir Belediyesince ilçemizde yapılması planlanan hal ve otogar çalışmaları konusunda bilgiler verdi.

YENİ TOPTANCI HALİ YAPILACAK

Başkan YILMAZ, “Önceliğimiz toptancı hali. Bu yılsonuna kadar temelini atmak istiyoruz. Otogar çok acil bir ihtiyaç değil şu an. Biz özellikle yaz sonuna kadar halin yerini netleştirmiş ve çözmüş olmak istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Mersin'den bir heyet geldi, gerekli tespit ve ölçümleri yaptılar, görüntüleri aldılar. Karar aşamasındayız” dedi.

ÇOK KATLI BİNALARDA OTOPARKIN ZORUNLU OLMASI İSTENİYOR

Meclis üyelerinden bazıları ilçedeki çok katlı apartmanlarda yeni yapılaşmalarda otopark uygulaması konusunda zorlayıcı tedbirler alınmasını istedi. Başkan Yılmaz konu hakkında gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

MUSA EROĞLU SEVGİ PARKI 20 MART'TA AÇILIYOR. 3 KANALDA CANLI YAYIN YAPILACAK

Meydan Spor Kompleksi olarak bilinen parka, “Musa Eroğlu Sevgi Parkı” isminin verilmesinin ardından düzenlenecek olan açılış programı hakkında meclise bilgi veren Başkan YILMAZ; “20 Mart Pazar günü Musa Eroğlu Sevgi Parkı ve Musa Eroğlu Anıtı'nın açılışını yapacağız. Programı 3 televizyon kanalı canlı yayınlayacak. TRT, FOX ve KANAL 33. Yakın üniversitelerin konservatuvarlarına çağrıda bulunduk. Onlardan katılımla beraber, Musa Eroğlu'nun beraberinde gelen sanatçılar ve kendisinin veliahdım olarak nitelendirdiği bir isim de konser verecek. Musa Eroğlu'nun Mut yöresi kültürünü yansıtan türkülerinden oluşan albümden 5000 adet basılıyor. İki iş adamımız bu maliyeti üstlendi. Programa kadar Ankara'da iki radyo duyuru yapacak. İstanbul'dan yedi adet gazete bu konuda etkili bir tanıtım çalışmalarına başlıyor. İlçemizin tanıtımı açısından ve ilçemizden yetişmiş bir değerimizin yaşatılması açısından son derece önemli bir organizasyon” dedi.

BÜYÜKŞEHİR VE MUT'UN 2016 HEDEFLERİ

Büyükşehir ile koordinasyon toplantısının ardından ilçeye yatırımı planlanan hizmetler hakkında ana başlıklar halinde bilgiler veren Başkan YILMAZ, “2016 yılı için en az 150 km asfaltlama çalışması, 30 mahalleye çocuk parkı, 30 mahallenin mezarlık düzenlemesi ve bakımı, 4 cadde üzerinde kaldırım ve aydınlatma, Şehit İbrahim Soysal Okulu'nun olduğu bölge ve 3 mahallede köprü çalışması, Cuma pazarının yerine inşa edilecek kompleksin temeli ve toptancı halinin temelinin atılması yer alıyor” dedi.
“Mut Belediyesi olarak birinci Doğancı Tepesi Parkı'nın tamamlanması, bayrağın altındaki park çalışmalarına başlanması, 5 okul önünün sıcak asfalt veya parke ile kaplanması, sulama içinde 22 mahallenin hizmet alması kararlaştırıldı” diyen YILMAZ; “Mut deresi için büyükşehir ile birlikte çalışmalara başlıyoruz. Ölçümler ve proje yaz sonuna netleşecek. Park ve yeşil alan düzenlemesi olacak” dedi.

TAŞHAN KAMULAŞTIRILIYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin KOCAMAZ'ın kendisini arayarak Taşhan'ın kamulaştırılması çalışmalarına başlayacağını ifade eden Mut Belediye Başkanı Nebi YILMAZ, Taşhan'ın kamulaştırılarak topluma kazandırılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade etti.



460 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın