Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam127
Toplam Ziyaret784469
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ERKENCİ SOFRALIK KAYISI HASADI BAŞLADI

ERKENCİ SOFRALIK KAYISI HASADI BAŞLADI

Mut'ta “Sofralık Turfanda Mut Kayısısının” kilosu 10 ila 15 TL arasında pazar bulurken, Mut Eriğinin kilosu ise 8 ila 9 TL arasında alıcı buluyor.
İlçemizde erkenci sofralık kayısının hasadına başlandı. Sofralık turfanda kayısının kilosunun 10 ila 15 TL'den alıcı bulurken, Eriğin kilosu ise 8 ila 9 TL'den alıcı buluyor. Fiyatlar ise üreticiyi sevindirdi.
Türkiye'nin sofralık kayısısının yüzde 85'ini karşılayan ilçemizde, üretilen kayısı ihraç edildiği gibi iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor.
Mersin Büyükşehir Mut Belediyesi Toptancı Hali Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, “2017 hasat mevsimine girmiş bulunmaktayız. 2017 yılı Ülkemize ilçemize, üreticilerimize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bereketli bir sezon bekliyoruz” dedi ve “Örtü altı Kayısılarımız pazara indi. 8 lira ile 15 liradan boyuna ve cinsine göre değişmekle beraber alıcı buluyor. Özellikle şu anda Mut'ta sofralık can Eriği dediğimiz eriklerimiz yoğun bir şekilde hasat yapılmakta. Fiyatı ise 5 lira ile 9 lira arasında alıcı bulmakta. Bu sene ürünlerimizde kalite son derece iyi. Kalitemizde hiçbir sıkıntımız yok. Şu anda 30 bin ton civarında erik rekolte beklentimiz var. 85 ila 90 bin ton civarındada kayısı rekolte beklentimiz var. Yalnız bu mevsimde eriklerimiz az miktarda ihracata gitmekte. En ağırlıklı olarak iç piyasada alıcı bulmakta. Türkiye geneline pazarlaması yapılmaktadır. Kayısı sezonumuz asıl 1 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak. Matador dediğimiz turfanda erkenci cinsler açıkta örtü altı olmayan kayısılarımız ihracatın şu anda beklentileri ve bu hasadın başlaması. Hatta günlük halimize değişik ihracatçı firmalar gelip bizlerle bağlantıya geçti. Soğuk hava depolarında paketleme yapacaklar. İhracatçılar sabırsızlıkla pazarın oluşmasını beklemekte. İnşallah bu yıl Erik ve Kayısıdan üreticilerimizin yüzü gülecek diye ümit ediyoruz. Şu an örtü altı Kayısılarımız devam etmekte. İlk turfanda matador ve palador dediğimiz cinsler hemen hemen açıkta çıktığı zaman bu fiyatı değiştirmez” dedi.
İhracatın Rusya ve Irak Pazarına yapılacağını söyleyen Acar, “Bu yıl Rusya ve Rusya'yla rekabet eden Kuzey Irak'a ihracat yapılacak. Erbil ve Süleymaniye pazarı artık Rusya pazarına yetişmiş durumda. Yani bir birini yakalamış durumda. Geçen yıl bir uçak kazasından dolayı 8 ay ihracatımızı yapamadık. Bizim ürünlerimizi ithal etmediler ama gayri resmi yollarla ihracat yapılmasına rağmen bu sene bütün pazarlama açık, bütün Türklerin bizim Türkiye'de ihracatçı olup da Rusya'da hali olan arkadaşlarımız kendi işlerinin başında ve bütün hazırlıklarını yapmış bulunmakta. Bu yıl geçen yıla göre iki katı ihracatçı bekliyoruz. En az 40 tane ihracatçı firmanın ilçe haline girmesini bekliyoruz” dedi.

545 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın