Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam148
Toplam Ziyaret784490
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

KÜRKÇÜ TÜRKİYE'YE MODEL OLDU

KÜRKÇÜ TÜRKİYE'YE MODEL OLDU

İlçemiz Sarıkavak Mahallesi'nde kurulmuş olan Kürkçü Köyü Sulama Kooperatifi, kendi kaynakları ile 1 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali kuruyor. Bu proje sulama kooperatifleri alanında Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.

2014 yılında 1 Megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) proje çalışmalarına başlayan S.S. Kürkçü Sulama Kooperatifi; 2015 yılında Toroslar EDAŞ'tan çağrı mektubunu almayı başardı.
Sarıkavak Mahallesi'ndeki 15 bin 250 metrekarelik arsa üzerine 1.035 kilovatlık yani 1,035 Megavatlık proje için yaklaşık 1 milyon 200 bin dolarlık yatırıma başlayan S.S. Kürkçü Köyü Sulama Kooperatifi ana şebekeye yılda 1 milyon 850 bin kilovatlık elektrik verecek. Yedi yılda yatırımını amorti edecek olan tesisin hesaplanan verimlilik süresi 30 yıl olarak belirtiliyor.
Tesisin kurulumu ve projenin nasıl başladığı hakkında bilgi veren Sarıkavak Mahalle Muhtarı aynı zamanda S.S. Kürkçü Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı olan Halil AKTEPE; “Mahallemizde içme suyunu 50 kuruştan öderken, sulama suyumuzu 75 kuruşa mal edebiliyoruz. Sulama suyumuzu elektrikli motopomp vasıtasıyla getiriyoruz. Dolayısıyla bu projenin ilk çıkış noktası sulama maliyetlerimizi düşürmekti. İkinci olarak mahallemizde sulamaya elverişli 10 bin dönümün üzerinde arazi varken, biz bugün 1.500 dönümlük kısmını sulayabiliyor ve tarımsal anlamda değerlendirebiliyoruz. Amacımız sulanabilir tarım arazimizi maliyetleri düşürerek arttırmak ve tamamını sulayabilmek. Projemiz için gerekli alt yapı çalışmalarını yaptık. İncelemeler tamamlandı. Güneş verimliliği iyi olan arazi tespit edildi ve kooperatif olarak bu arsayı satın aldık. Hiçbir şekilde arazi üzerinde gölgeleme yok. Yüklenici firma ile sözleşmemizi imzaladık. 10 aya kadar projemizi hayata geçirip, enerji üretmeyi düşünüyoruz. Bize bu projemizde danışmanlık hizmeti veren her zaman yanımızda olan Mutlu Değerleme Danışmanlık Firması adına Sayın Hasan KURTULAN'a, her türlü teknik destek ve yatırımın hayata geçmesinde emek veren SP Enerji Elektrik Üretim Ltd. Şti. sahibi Sayın Serdar TABAKOĞLU'na ve bana inanan, güvenen hemşerilerime teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Kürkçü Güneş Enerji Santrali Projesi yüklenici firması olan SP Enerji Elektrik Üretim Ltd. Şti. sahibi Serdar TABAKOĞLU, bugüne kadar referans olarak tamamladıkları projeleri şöyle sıraladı, “Tarsus Ulaş 6,5 MW, Gülnar 3,5 MW, Kahramanmaraş Ekinözü 1 MW, ve Adana Çimento 500 KV”. Aynı zamanda Elektrik Mühendisi olan Serdar Tabakoğlu, “SP Enerji olarak 10 yıldır sektördeyiz. Bu sektörde 10 yıl ara vermeden kalmak epeyce zor. Çünkü projelerin sahada uygulaması ve teknik kabule hazırlaması gerçekten uzmanlık ve sabır gerektiren bir iş” dedi.
Tabakoğlu, Kürkçü GES projesinin teknik detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Sulama Kooperatifleri tarafından hayata geçirilen Türkiye'de ilk olan bir proje. Projeyi yaklaşık 3 ay içinde kabule hazır hale getirmeyi planlıyoruz. 3 bin 906 adet 265 vatlık panel ve 31 adet 30 KV invertör kullanacağız. Yaklaşık 600 metrelik mesafeden Toroslar EDAŞ'ın hattına bağlanacağız. Projemizin maliyeti 1 milyon 200 bin dolar” dedi.
Sarıkavak sakinlerinden ve genel olarak Mut insanından bu proje için büyük kabul gördüklerini, Mut Belediyesi'nin kendilerine çok yardımcı olduğunu ve Akdeniz'in bu yatırımlar için çok uygun bir bölge olduğunu ifade eden Tabakoğlu; Güneş Enerjisinin faydalarını şu şekilde sıraladı: “Güneş enerjisi petrol, kömür gibi fosil yakıtların hepsinden 100 kat daha verimlidir. Gerçekten tam kullanılabilse petrole gerek kalmaz. Petrol savaşları diye bir şey olmaz. Doğa kendi dengesine döner ve kesinlikle tabiata bir zararı yoktur. Her zaman kullandığım bir ifade var, güneş keşfedildiği zaman doğa kendini bulacak dünya kendini bulacak. Dünya huzur bulacak, insanlar huzur bulacak. Devlet olarak bu projelerin önünü açmak ve bürokratik engelleri ortadan kaldırmak son derece önem arz ediyor”.
Projenin kurulumu esnasında bölge halkından 30 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Serdar Tabakoğlu, “Muhtarımız Halil beyi gerçekten tebrik ediyorum. Kendisi çok duyarlı bir insan, keşke herkes bu kadar duyarlı olabilse. Türkiye'ye model oldu, dünyaya örnek oldu” dedi.
Projenin yatırım danışmanlığını yürüten Mutlu Değerleme ve Danışmanlık Firması yetkilisi Hasan KURTULAN ise şu bilgileri verdi: “Genelde Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları, özelde ise Sulama Birlikleri ve Tarımsal Sulama Kooperatiflerinin GES yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve finansmanı konusunda Danışmanlık hizmeti veren firmamızın Danışmanlığında gerçekleşen ve Ülkemizde emsal gösterilecek bu yatırımın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, öncelikle bu ülkenin bir vatandaşı olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkemizdeki tüm Birlik ve Kooperatif Başkanlarına bu vesileyle çağrı yapmak isterim, Sulama Birlikleri ve Tarımsal Sulama Kooperatiflerine Devletimizce ortak sayısı ve kapasiteleriyle orantılı, Lisanssız GES yatırımı izni verilmiş olmasının mutlaka değerlendirilmesi, üreticilerimizin sulama maliyetlerinin düşürülmesi bakımından son derece önemlidir, gelin bu fırsatı kaçırmayın”.
Kürkçü GES Projesi için dualar eşliğinde hayata geçmek üzere çalışmalara başlandı.

1106 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın