Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam242
Toplam Ziyaret785977
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

KAYISI İHRACATI BAŞLADI, ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK GİBİ

KAYISI İHRACATI BAŞLADI, ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK GİBİ

İç piyasada satılan sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini ilçemiz üreticileri tarafından karşılanırken, ilçede kayısı üretimi için ayrılan alan 56 bin hektarı aşıyor.
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Halinden günlük 400 ton iç piyasaya ve 150 ton civarında ise ihracata kayısı gönderiliyor.
İlçemizde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 40 milyon dolar gelir beklendiği bildirildi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de turfanda sofralık kayısı ilk olarak ilçemizde yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da sofralara hızla ulaşıyor. Turfanda kayısı üreticileri ihracata ürünlerini toplamaya başladı. Açık alanda yetiştirilen sofralık kayısının kilo fiyatı ise 3 ile 3,50 lira arasında değişiyor. Erik ise 4 liradan alıcı bulmaya devam ediyor.
Mikroklima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. Bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 40 milyon dolar gelir bekleniyor.
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, “İhracat başlamış bulunmaktadır. Öncelikle şu anda Ortadoğu pazarına yapılan ihracat ağırlıkta Irak pazarına ihracat yapılmaktadır. Avrupa pazarına ve Rusya pazarına da ihracat devam etmektedir. Şu anda Ninfa ve Madador cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 3 TL arasında devam ediyor. Trintina cinsi kayısı ise 3 TL ile 3,50 TL. arası alıcı buluyor. Ortadoğu pazarı yüksek bir pazar olmadığı için 1,50 ila 1,80 TL arası ihracata kayısı alımı yapılıyor. Mut Kayısısında görüntü, kalite ve rengi son derece iyi durumda. Bütün ihracatçı firmalar beğeni ile bizler ve komisyoncu arkadaşlarımızla yapacakları ihracatın bağlantısını yapmakta. Bu sene kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz" dedi.
Kayısı ihracatına başlanılan ilçemizde bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 95 bin ton civarında olduğunu bildirildi.
İç piyasada satılan sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini ilçemiz üreticileri tarafından karşılanırken, ilçede kayısı üretimi için ayrılan alan 56 bin hektarı aşıyor. Kayısı hasadının yeni başlamasına rağmen, sebze meyve halinden günlük 400 ton iç piyasaya ve ihracata ise 150 ton civarında kayısı gönderiliyor.
Bu yıl kayısı ve erik fiyatlarının iyi gittiğini belirterek, verimden çok memnun olduklarını dile getiren üreticiler, "Bu yıl kaliteli erik ve kayısı üretiminden dolayı para kazanıyoruz. Erkenci kayısı ve erik üretimi yaparak hasattan daha iyi verim elde ediyoruz” dediler.

414 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın