Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam622
Toplam Ziyaret787708
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

İLK ZEYTİN HASADI İLÇEMİZDE BAŞLADI

İLK ZEYTİN HASADI İLÇEMİZDE BAŞLADI

Türkiye'nin ilk zeytin hasadı ilçemizde başladı. Zeytin'in ilk hasadı 1,50 TL ile 3 TL arasında alıcı buluyor. Mevsimlerin iyi gitmesinden dolayı 2017 yılında 180 bin ton Zeytin ve 25 bin ton Zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.
Türkiye'de Zeytin hasadının ilk turfandasının Mut ilçesinde başladığını ifade eden Mut Ziraat odası Başkanı Faruk Deniz; “Zeytin hasadı başladı ve kilosu 1,50 TL ile 3 TL arasında alıcı buluyor. Bu yıl ilçede 180 bin ton zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini” söyledi.
Deniz sözlerine şöyle devam etti, “Türkiye'de Zeytin'in ilk hasadı Mersin'in Mut ilçesinde başlamıştır. Mevsimlerin iyi gitmesinden dolayı 2017 yılında 180 bin ton Zeytin ve 25 bin ton Zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Tamamen organik üretim yapılan Mut ilçemizde Zeytin üreticilerimiz kesinlikle zirai mücadele ilaçları ve kimyasal ilaçlar kullanmamaktadır” dedi.
Zeytincilik konusunda son yıllarda yoğun bir çalışma yapıldığını ve Mut'un Zeytinciliğinin asırlara dayandığını ifade eden Deniz, “Adana Kültür ve Tabiat varlıkları bölge müdürlüğünce “Anıt Ağaç” olarak tespiti yapılan bin 300 yaşındaki Türkiye'nin en yaşlı Zeytin ağacına sahibiz. Şu anda Zeytin hasadı başlamış olup 1,50 TL. İla 3 TL arasında alıcı bulmaktadır” dedi.
Geçen yıl yok yılıydı bu yıl ise var yılı diyen Üreticiler ise, “Bu yıl Zeytin çok kaliteli ve mevsim itibarıyla rekolte yüksek olacak. Fiyatlar ise normal. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alacağız” dediler.
Türkiye'de Zeytinin yüzde 4'nü ve zeytinyağı üretiminin yüzde 9'unu tek başına Mut ilçesi karşılamakta. Dünyada zeytin hasadının ilk yapıldığı bölge olan Mut ilçesinde iklim şartları nedeniyle haşere ya da zararlı problemi de yaşanmıyor. Mut ilçesinin Akdeniz bölgesinde Toros dağlarının güney eğiminde yer almaktan dolayı has mikro klima iklimi bulunmakta. Buda gösteriyor ki zeytinciliğin yoğun olduğu tüm dünya ülkeleri arasında turfanda meyvecilikte en erken ürün çıkartan Mut ilçesi. Aynı zamanda ilçenin ekonomik alanda kayısıdan sonra temel taşlarından birisi de zeytincilik.

MUT'UN ZEYTİN TARİHÇESİ ÇOK ESKİYE DAYANIR

Bin 300 yıllık Zeytin ağacı Mut ilçesinde. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23 Aralık 2009 tarih ve 5577 sayılı kararı ile 2863 sayılı yasa gereği Mut'taki bir Zeytin ağacı “Anıt Ağaç” olarak tescil edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nün 10 Şubat 2010 tarih ve 124 sayılı yazıları ile ağacın yaşı bin 300 yıl olarak tespit edildi. Yaklaşık 7 yıl önce anıt ağacı olarak tescillenen ve bin 300 yıllık zeytin ağacına sahip olması Mut ilçesinin zeytinciliği asırlara dayandığı tarihlerde de mevcut.

928 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın