Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam209
Toplam Ziyaret787295
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

PROF. DR. KARATAY'IN KATILIMIYLA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

PROF. DR. KARATAY'IN KATILIMIYLA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, Prof. Dr. Canan Karatay “Zeytin ve Zeytinyağının ana vatanı Mut'ta mutlu olmaktan çok mutluyum. Bin 400 yaşındaki zeytin ve zeytinyağları beni heyecanlandırıyor. Zeytin altındır” diyerek gözyaşlarına boğuldu.
Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumuna, sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay konuşmacı olarak katıldı.
Karacaoğlan Çınaraltı Parkında açılışı gerçekleştirilen sempozyuma; Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, ilçedeki zeytin ve zeytinyağı üretici ve işletmecileri, kurum ve kuruluş temsilcileri, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
3. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu'na katılan ünlü Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay, Zeytin ve Zeytinyağının öneminden bahsetti ve “Zeytinyağı meyve suyudur, zeytin ise altındır” dedi. Gözyaşlarını tutamayan Karatay sözlerine şöyle devam etti, “Bin 300 yaşındaki bir ağaçtan elde edilen meyveler ve yağlar beni heyecanlandırıyor. Zeytin altındır zeytinyağı da altın suyudur. Mut'ta bu altının içinde yaşamaktasınız. Bu altının kıymetini bu altın suyunun kıymetini bilmeniz lazım. Çünkü altından daha kıymetlidir. Her zaman bütün konuşmalarımda söylüyorum altın için insanlar bir birini öldürüyor ama zeytin ve zeytinyağı yani yağ değil zeytinin meyve suyu ömürleri uzatıyor hastalıkları önlüyor. Ben bir kalp Profesörü olarak herkesi eğitmeye uyarmaya çalışıyorum” dedi.
Yağ yağ diye diye milleti korkuttular yağ yemesinler diye konuşan Karatay, “Hayatımızı kurtaran zeytinyağıdır. Hastalıklarımızı önleyen zeytinyağıdır. Hayatımızı kurtaran hastalıklarımızı önleyen köy tereyağıdır. Bunlar olmadan biz hiç birimiz hayatta kalamayız. Yağ olmadan biz hayatta kalamayız. Zeytinyağına yağ demeyelim yeni bir önerim var en sağlıklı meyve suyudur diye halkımıza sunalım. Bolca içeceksiniz çocuklarınıza içireceksiniz hastalıkları önler eğer bu ülkede zeytin meyvesi ve zeytin meyvesinin suyu olan zeytinyağı kullanımı artarsa hastalıkları önler hiçbir hastalık kalmaz ve bu meyve bin 400 sene ağaç meyveyi veriyor bu uzun ömürlüyü bize bahşeder. Bu ağaçları kesenleri de maalesef yüreğim sızlıyor Aristo diyor ki bir zeytin ağacını kesenin başı vurula bende diyorum ki Türkiye'de o zaman çok kişinin başı vurulacak”
Karatay, “Zeytinyağının kanseri önlediği gösterildi. Yapılan bir araştırmada kanser hücrelerine yani doğal zeytinden bahsediyoruz livyeradan değil livyera tehlikelidir. Doğal bir zeytinyağının petri şişesine konduğu zaman kanser hücrelerini yok ettiği kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği gösterildi. Ben diyorum ki kanser ilaçlarını bulamıyoruz diye ortalıkta kül bırakacağınıza gerek yok zeytinyağı bol bol doğal sıkım zeytinyağı. İki Alzheimer hastalığını önlüyor, kalp krizini önlüyor, kanı sulandırıyor, şekeri düşürüyor, eklem ağrılarını gideriyor. Zeytinyağını vücudumuzun ağrıyan her yerine sürebilirsiniz. Zeytinyağını her sabah bir kahve fincanı içmelisiniz” diye konuştu.
Sempozyumun açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise, “Türkiye'de üretilen ürünlerin yüzde 85'nin Mut'ta örneklerinin üretildiği çok güzel bir ilçede yaşıyoruz. İlçemizde 10 buçuk milyon tespitli zeytin ağacı var. Bunun 6 buçuk milyonu şu anda ürün veriyor diğerleri de büyüme gelişme ve ürün verme aşamasında mesafe kat ediyor. İkinci ürünümüz olan ve insan yaşamında vazgeçilmezi olan her sektörde kullanılan zeytin ve zeytinyağına çok önem vermek zorundayız ve dünyada marka haline getirmek zorundayız. Mut ilçesinin Türkiye ve dünyadaki farkı mikro iklimden dolayı hiç ilaç atılmadan zeytin üretiyoruz” dedi.
Mut Kaymakam Mehmet Ali Akyüz programda yaptığı konuşmasında; “Adı kutsal kitaplara konu olmuş bu meyvemiz ülkemizde hem sofralık hem yağlık olarak sıkça tüketilmekte insanlarımıza şifa kaynağı olmaktadır. Ülkemiz zeytin rekoltesinin önemli bir kısmını üreten ilçemiz ilaçsız organik zeytin üretimiyle adını duyurmuştur. Sağlık zeytinden zeytin Mut'tan gelir anlayışıyla üreticilerimiz, fabrikalarımız, işçilerimiz emeklerini ülkemizin beğenisine sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sempozyumda Mut Belediye Folklor Ekibi de bir gösteri sundu. Mut'ta bulunan Bin 300 yıllık zeytin ağacından ele edilen zeytinyağı açık arttırma usulü ile satışa sunuldu. Akif Çetin isimli esnaf 1 kilo zeytinyağını açık arttırma ile 25 bin liraya satın aldı ve bu satıştan ele edilen gelir de Mersin Bal liginde mücadele eden Mut İdman Yurdu'na bağış yapıldı.
Çınaraltı Parkı girişinde trafik kontrolü yapan ekipler tarafından yoldan geçen araçlar durdurularak sürücülere, Canan Karatay, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, ve Başkan Nebi Yılmaz tarafından şişelerde zeytinyağı ikram edildi.
Prof. Dr. Karatay'a Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi tarafından plaket ve çeşitli hediyeler sunuldu.

440 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın