Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam539
Toplam Ziyaret785700
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

MUT BELEDİYESİNDEN GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI YATIRIMI

MUT BELEDİYESİNDEN GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI YATIRIMI

Mut Belediyesi Güneş Enerji Santrali (GES) Yatırımına 2018'de başlıyor.
Mut Belediyesi, yaklaşık 1,5 yıl önce projesine başladığını açıkladığı GES Projesinde ihale aşamasına geldi. 2018'de tesis kurulup üretime geçilecek.
Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Doğancı Tepesinde bulunan Yel Değirmeni Restaurant'ta, gazetecilerle yaptığı toplantıda projenin geçtiği safhaları ve yatırım öyküsünü anlattı.
Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz; “1 MİLYON 800 BİN KİLOVAT ELEKTRİK HEDEFLİYORUZ”
Mut Belediyesi olarak yeni Büyükşehir yasasından sonra azalan gelir kaynaklarına alternatif gelir kaynakları bulmak ve nitelikli projeler üzerinde çalışmaya başladıklarını belirten Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, “Mut Güneş verimliliğinde yıl boyu çok verimli bir yer. Doğal enerji üretimleri için mükemmel avantajları var.
Mutlu Değerleme Danışmanlık firmasından Hasan Kurtulan GES Projemizde danışman firma olarak katkı verdi. 2016 yılı Ocak ayından itibaren resmi olarak işlemlere başladık. Kurumumuzdan projenin koordinatörlüğü personelimiz Sıtkı Soylu üstlendi. Konuyla ilgili çeşitli sektörlerden de destek alındı.

Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak maksadıyla Öz Tüketime Yönelik Lisanssız 1 Megavat GES projemizle, yılda 1 milyon 800 bin kilovat elektrik üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

7 Yılda Amorti Ediyor

GES Projesinin 7 yılda kendisini amorti edeceğini belirten Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Bu sürede hem yatırımını hem de kendi tüketimimiz olan enerji maliyetlerini karşılayacak. Ortalama kullanım süresi 30 yıl olarak hesaplandı. GES'i, 20 dönüm arazi üzerinde Organize Sanayi Bölgemizin bitişiğinde kuracağız. Tamamen yenilenebilir, çevreci, doğaya hiçbir zararı olmayan ve gelir getiren bir proje. Proje hazırlama, Enerji Nakil Hattı (ENH) Projesi ve diğer teknik konular tamamlandı. 1 Megavat üzerinden bağlantı anlaşmamızı yaptık. Belediye olarak GES projemiz için ihaleye aşamasındayız. 2018 yılı bütçemizde bu proje için kaynak ayıracak ve 6 ay içerisinde kurulum, deneme üretimi ve kesin kabul sürecini aşacağımıza inanıyoruz. Enterkonnekte sistem ile Ulusal şebekeye enerji vereceğiz. Şu an bürokratik süreçteyiz. Proje finansmanı için İller Bankası'ndan veya diğer bankalardan kaynak kullanabiliriz. Projemize her türlü destek veriliyor. Projeyle öz tüketimimizin 3 katı üretim yapacağız; hem ihtiyacımızı karşılayacağız, hem de belediyemiz para kazanacak.”

Maliyet 1 Milyon EURO

Projenin tahmini maliyetinin 1 milyon Euro civarında olacağını söyleyen Yılmaz, “Belediyemize hiçbir mali yükü yok. Kendi taksitini kendi ürettiği enerji ile ödeyecek. 7 yıl sonra taksitlerini bitirmiş olacak ve tamamıyla 23 yıl boyunca para kazandıracak” dedi.

“Türkiye'de çok az sayıda belediyenin yaptığı bir iş”

“Bu iş Türkiye'de çok az sayıda belediyenin yaptığı bir iş” diyerek Mut için önemli çalışmalara imza attıklarını belirten başkan Yılmaz; “GES konusunda Mut, Türkiye'de öncü bir belediye. Mersin'de ise ilk belediye. Bizden yola çıkarak müracaat eden belediyeler var. Bizden sonra Aydıncık Belediyesi 0.25 Megavat bağlantı anlaşması imzaladı. Belediye olarak meclis üyelerimizin tamamının desteğiyle bu projemizde bütün kararları oy birliği ile aldık. Bütün kararları birlikte, Mut için aldık” dedi.
Yılmaz, projede emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

1236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın