Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret768184
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
YENİ DÖNEM HAKKINDA
28/03/2018
28 Şubat 2017 tarihli gazetemizde yayınlanan “Referandum Hakkında” başlıklı yazımda, hayat tecrübemle okuyabildiğim kadarıyla Anayasa değişikliğinin kabulü halinde günlük hayatımızda nelerin değişebileceğini, meselenin artı ve eksilerini yorumlamaya çalışmıştım. Sürecin karşılıklı saygıyla, bilgiye dayalı, fanatizm olmadan ve medenî şekilde yürütülmesini umduğumu da belirttim.
Aradan geçen zamanda ortaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak o dönemde görebildiklerimin ne kadar isabet ettiğini gözden geçirmek gerekti.
İlgili yazımdaki tahminlerimin önemli kısmının tutmuş olmasına sevinsem mi yoksa üzülsem mi bilemedim. Mesela, tartışma seviyesinin çoğu zaman çok düşmesi, bilgiden çok fanatizme, tarafgirliğe prim verilmesi, akılla-mantıkla değil de duygularla hareket edilmesi, tutan ancak tuttuğuna üzüldüğüm tahminlerim. Anayasa değişikliğine muhalif olanların siyasi anlamda stratejik ve taktik hatalarıyla, referandumu Cumhurbaşkanımız Tayyip beye evet-hayır kampanyası haline getirmeleri, muhaliflerin halkı bilgilendirmek yerine seslerini yükseltip felaket tellallığı yaparak etkilemeye çalışmaları da benzer durumdaki diğer tutan tahminlerim. Keşke, Anayasa değişikliği çalışmalarında işbirliği yapılıp müzakere edilerek mevcut Anayasanın sıkıntılarını en sağlıklı biçimde düzeltmenin yolları aransaydı ama maalesef olmadı.
Sonuç olarak, Referandumlar %50+1 oy sistemiyle çalıştığından, değişiklik teklifi kabul edildi ve ülke olarak yepyeni bir siyasal döneme girdik. Hepimiz için, necip milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Bundan sonra, Hükümet bizzat millet tarafından (gerekirse iki aşamalı bir seçimle) kurulacak ve ülkemizin geçmişinde yaşadığımız siyasi istikrarsızlıklar, koalisyonlar vb pek çok sıkıntı önemli oranda hayatımızdan çıkacaktır. Bu çerçevede, Siyasi Partiler Kanununda yapılması gereken değişiklikler de belli oranda yasalaşarak yürürlüğe girmiştir/girecektir.
Ekonominin sonuçları gösterdiği genel bir kuraldır. Referandum öncesinde, piyasanın Referandum sonucunu “evet” olarak satın aldığını ve ona göre pozisyon açtığını da yazmıştım. Nitekim, sonucun evet çıkması üzerine, piyasa ortaya çıkan sonuçla barışık bir tavır gösterdi ve stabil şekilde devam etti. Dış konjonktürün bozulması, Suriye meselesinde sahaya inme zaruretimiz, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının spekülatif not düşürmeleri vb yaşanmasına rağmen nispeten istikrarlı durum devam etti.
TBMM tarafından kabul edilen ve siyasi partilerin ittifak yapmasına izin veren düzenleme, siyasi istikrarın sağlanması ve siyasi yelpazenin konsolidasyonu açısından isabetli olmuştur. Halen ABD'de olduğu gibi iki büyük parti ya da siyasi blok oluşacak ve rekabet bu bloklar arasında gerçekleşip siyasetin kalitesini arttıracaktır diye ümit ediyorum.
Ayrıca Başkanlık seçimlerinde ittifak yapan partilerin tabanının milletvekili ve yerel seçimlerde serbestçe kendi gönüllerindeki partilere oy verebilme imkanı da muhalefete yarayacak, 1. ve 2. çıkacak partilerin ise aleyhine olacaktır. Emanet oy kavramı ortadan kalkacak ve Meclise siyasi yelpaze daha sağlıklı yansıyacaktır. Normalde barajı geçemeyecek siyasi partiler, İttifak yaparak Meclis'te temsil edilme imkânına kavuşacaklardır.
Milletvekillerine Bakanlık yolu kapalı olacağından Meclis'in beşerî sermaye anlamında ortalaması yükselecek, yasama faaliyetleri çok daha verimli gerçekleştirilebilecektir.
Seçim sisteminin değiştirilmemiş olmasını ise olumsuz olarak görmekteyim. Daha önce yazdığım gibi, başta dar bölge seçim sistemi (her seçim bölgesinden tek milletvekili) veya seçmenin kendi vekilini tercih edebileceği tercihli sistem gibi milletimizin yönetime daha fazla katılabileceği, kendi kaderiyle ilgili kendi kararını ortaya koyma imkânı sağlanmalıydı.
BUNDAN SONRASI İÇİN BEKLENTİM
İttifak çalışmaları seçime kadar devam edecek, baraj altı kalmamak üzere partiler birlikte hareket etmek zorunda kalacaktır.
İttifaklarla birlikte hareket eden partilerin birleşme-bütünleşme ihtimalleri artacak, siyasal sistemimiz sadeleşecektir.
Koalisyon, siyasal kriz, gensoru gibi eski dönem problemleri geride kalacak, Başkan seçilecek kişinin görev dönemi boyunca bütün dikkati hizmet üzerine yoğunlaşabilecektir.
Hükümete girmek artık milletvekili olamamak demek olduğundan, Belediye Başkanlıkları çok daha öne çıkacak, muhtemelen o sahada kıran kırana mücadeleler yaşayacağız. Pratikte, milletvekili olmaktan çok daha etkin bir pozisyon olacağı kanaatindeyim.
Yerel seçimlerde ittifakın uygulamasının çok daha zor olacağını ve sınırlı sayıda İlde/İlçede hayata geçirilebileceğini tahmin ediyorum.
Yerel seçimler için son yıla girdik, İlçemizde de şimdiden adaylık açıklamalar başladı, kıran kırana geçeceğini tahmin ettiğim sürecin tüm hemşerilerimize en hayırlı sonucu getirmesini temenni ediyorum.


1715 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı