Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam444
Toplam Ziyaret779758
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HAKAN ACER
hakanayfer33@gmail.com
POMODORO TEKNİĞİ
20/02/2019
Francesco Cirillo, Dünyanın en büyük şirketleri ile çalışan bir ticari danışmanlık şirketi olan “Crillo Consulting'in” sahibidir. Pomodoro tekniğini, üniversite öğrencisi iken daha az zamanda daha fazlasını yapmanın bir yolunu ararken yaratmıştır. “25 dakikalık aralıklarla çalışma ve 5 dakikalık aralarla mola sistemi” dünyadaki verimlilik uzmanları tarafından da benimsenmiştir.
Peki nedir bu Pomodoro Tekniği?
Pomodoro Tekniği “herhangi bir görev için kullanabileceğiniz, zaman yönetim tekniğidir”. Pomodoro, italyanca bir kelimedir ve “Domates” anlamına gelir. Francesco Crillo'nun 1992 yılında kaleme aldığı ve bu tekniği anlattığı makale The Pomodoro Techniuqe by Francesco Crillo, “For many people, time is an enemy” cümlesi ile başlar. Yani “ Birçok insan için zaman bir düşmandır.” Bir son tarihi olan çalışmada, gerçekten de çalışmayı her zaman erteleriz. Son gün, son anda çalışmaya başlarız ve bu durum da yetersiz çalışma davranışına yol açar. Hatta bizim kültürümüzde de bu durumu anlatan bir deyim mevcuttur. “Yumurta kapıya dayanmak.” Anadoluda bu deyim “Yumurta, g.tünün ağzına gelince ….” şeklinde daha sık kullanılır.
İnsanlar bitirmek durumunda oldukları bir görevle karşılaştıklarında ve bu görevin bitmesi gereken bir tarih varsa zaman kaygısı yaşamaya başlarlar. Planlı bir çalışma olmadan da her zaman kazanan “zaman”dır. 19. Yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden Charles Baudelaire'nin dediği gibi; “Unutma, Zaman her turda hile yapmadan kazanan açgözlü bir oyuncudur” Yine ülkemizin yetiştirdiği önemli sanatçılardan Bülent Ortaçgil de “Zaman düşer ellerimden yere, oradan tahta boşa” derken aslında zamanın her zaman kazandığını ifade etmiştir.
Zamanın etkin kullanımı için Pomodoro Tekniğinin getirdiği yeniliklerden bahsetmek gerekirse;
* Her şeyden önce bu teknik Zaman ile ilgili kaygıyı azaltmaktadır.
* Odaklanma ve konsantrasyonu arttırmaktadır.
* Kararlarınız hakkında farkındalığınız artmaktadır.
* Motivasyonunuzu arttırmakta ve sabit tutmaktadır.
* Hedeflerinize ulaşma kararlılığınızı arttırmaktadır.
* İşinizi ve çalışma sürecinizi iyileştirmenizi sağlamaktadır.
* Karmaşa karşısında ertelemek veya vazgeçmek yerine devam etme kararlılığınızı arttırmaktadır.
Pomodoro Tekniğinin Kuralları:
* Bir pomodoro, 25 dakika çalışma + 5 dakika aradan oluşur.
* Her 4 pomodoroda, 15-30 dakikalık ara verilir.
* Bir pomodoro asla bölünemez.
* Eğer bir iş 5-7 pomodorodan fazla tutuyorsa, o işi küçük işlere parçalamak gerekir
* Eğer bir iş 1 pomodorodan kısa tutuyorsa, başka küçük işlerle birleştirmek gerekir.
* Bir pomodoro başladığında, zil çalana kadar bekleyin.
Pomodoro Tekniğinin tanımlamak gerekirse 25 dakika çalışmayla ve 5 dakika dinlenmeyle büyük işlerinizi küçük parçalar halinde tam konsantrasyon ile kısa süre içinde bitirme yöntemi diyebiliriz. (ERSÖZ, Ahmet Bahaddin, keşfetkendini.org/ makale)
Tekniği uygulamak için ihtiyacınız olan şey
* Bir zamanlayıcı (Play store uygulamasında pomodoro zamanlayıcısı programları mevcuttur. İndirebilir ve kullanabilirsiniz.)
* Bir kalem ve
* Yapılacaklar listesi…
En basit şekliyle: gün başında o gün yapacaklarınızı 25 dakikada tamamlanabilecek şekilde parçalara ayırıyorsunuz ve listeliyorsunuz. Çalışmadan önce 25 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlıyorsunuz ve çalışmaya başlıyorsunuz. 25 dakika boyunca sizi, çalışmanızı etkileyecek iç ve dış etkenleri engelliyorsunuz. 25 dakika bitince listenizdeki (To Do Today – Bugün Yapılacaklar) işinizin üzerine bir işaret koyuyorsunuz. 5 dakika zihninizi dinlendiriyorsunuz ve zamanlayıcınızı kurarak sonraki işinize geçiyorsunuz. Bu pomodoronun ilk kuralını oluşturuyor.
Fransesco Crillo, çalışmak için geçen her 25 dakikaya “pomodoro” ismini vermiş yani; 2 kere 25 dakikalık çalışma yaptığınız zaman, 2 pomodoro bitirmiş oluyorsunuz.
Her pomodorodan sonra 5 dakika, her 4 pomodorodan sonra ise 15-30 dakika ara vermeniz gerekiyor.
Bir insanın bir işe odaklanması için en optimum süre bilimsel olarak 25 dakika olarak belirlenmiştir. O yüzden her pomodoronun ardından mutlaka yaptığınız işe ara vermeli ve zihninizi yenilemelisiniz. Bu aralarda zihninizi yoracak ve uzun sürecek işlere girmemelisiniz. Yerinizden kalkıp kısa bir yürüyüş yapabilir ve yüzünüzü yıkayıp gelebilirsiniz, kısa bir video izleyebilirsiniz. Kesinlikle uzun sürme ihtimalini düşündüğünüz şeyleri örneğin telefon görüşmesi, film izleme ya da Survivor'da bir etap izleyeyim gibi etkinlikleri yapmamalısınız. 4 pomodoronun ardındaki 30 dakikalık arada bunları yapabilirsiniz.
Zaman konusunda planlı çalışıldığında başaramayacağınız veya yetiştiremeyeceğiniz bir iş olmadığını göreceksiniz… Kendimden örnek vereyim okumayı seven bir kişiyim ancak okumak zorunda olmaktan nefret ederim. Bu tekniği uygulamaya başladığımda gördüm ki okumak zorunda olduğum kaynakları da etkin bir motivasyon ile okumaya başladım.
Pomodoro Tekniğini kesinlikle uygulamanızı tavsiye ediyorum. Kolay gelsin,
Sevgiyle kalın,
Saygılarımla,


3463 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

NAKIŞ - 31/08/2022
NAKIŞ
FARELİ DÜKKAN - 03/03/2021
FARELİ DÜKKAN
GONDOL OTELİ - 02/02/2021
GONDOL OTELİ
SONBAHAR GELSE - 16/09/2020
SONBAHAR GELSE
ANNE GEL YANIMA OTUR - 26/08/2020
ANNE GEL YANIMA OTUR
“ENRON VAKASI ve SARBANES-OXLEY YASASI” - 06/03/2019
“ENRON VAKASI ve SARBANES-OXLEY YASASI”
HOW TO READ A PAPER? - 27/02/2019
HOW TO READ A PAPER?
YALAKA MEHMET - 13/02/2019
YALAKA MEHMET
PİNOKYO - 30/01/2019
PİNOKYO
 Devamı