Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam671
Toplam Ziyaret772610
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SİSTEMDE BASINÇ YÜKSELİYOR
04/09/2019
Ekonomi yönetiminin kredi musluklarını açmak değil adeta pompaj yapmaya başladığı dönemlerden geçiyoruz. Kamu Bankalarının süreçte nasıl kullanıldıklarını detaylıca önceki yazılarımda yazdım. 
Ekonomide ve siyasette, özellikle de hukuk sisteminde güven arttırıcı önlemlerin etkisi birbirine paralel olmakla birlikte ekonomi yönetiminin piyasaya daha fazla kredi sürerek normalleşmeyi sağlamaya çalışmasını beyhude ve sadece sonucu erteleyecek bir çaba olarak görüyorum.
Uluslararası finans piyasalarının gelişmekte olan piyasalar (EM) olarak ülkemizle aynı sepette gördüğü Arjantin, geçen yıl yaptığı IMF anlaşmasına rağmen ülkesindeki döviz hareketlerini kısıtlayıcı kararlar almak zorunda kaldı, %25 devalüasyon yaşadı, parası değer kaybetti.
Finans piyasalarında kırılgan bir ekonomi olarak görüldüğümüzden Türk Lirasına yönelik küçük bir kur atağı yedik, Kamu (Bankaları) kaynaklı kısmi satışlar ve artışı fırsat bilen küçük yatırımcının kısmen döviz satışlarıyla dolar kurunda 5.80 lerde dengelenme sağlandı.
Ülke riskinin göstergesi olan CDS ler 430 puanlar civarına yükseldi, yani yurtdışından kullandığımız fonlar için %4,3 geri ödeyememe primi (Kasko gibi düşünelim) ödemek zorunda kalıyoruz, emsal ülkelerde 100-150 puanlar civarındalar. Bu durum dış piyasalar tarafından yüksek riskli göründüğümüzün göstergesidir. Zaten derecelendirme kuruluşları (S&P, Moody's, Fitch) tarafından rating notumuz yerlere indirilmişti. 
Ekonomimiz beklentilerin biraz altında, %1,5 küçüldü. Son üç dönemdir hem reel hem de nominal olarak küçülmekteyiz. Her ne kadar yavaşlamış olsa da içinde bulunduğumuz dönemde büyümenin gerçekleşeceği konusunda da pek umutlu değilim doğrusu.
ENFLASYON VERİSİ VE SONUÇLARI
Ağustos ayı enflasyonu TÜFE de %15 e ÜFE de %13,5 lere geriledi, bu durum Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 12 Eylül tarihinde yapacağı toplantıda gösterge faizi güçlü bir şekilde düşüreceği beklentisini arttırdı. Muhtemelen %3-3,5 arasında bir indirim geleceği ve %16,75-16,25 arasında bir banda oturacağını tahmin ediyorum. Daha fazla bir indirim olursa muhtemelen döviz kurunda oluşan basınç artacaktır. 
Enflasyonun daha fazla düşmesi mümkün görünmüyor, faiz indirim sürecinin şimdilik sonuna geldik bu şartlarda, ilave adımlar atılması sistem riskini, oluşan basıncı arttıracaktır.
KREDİ BÜYÜMESİ
Özel bankaların ekseriyetle kredi artış oranlarını %10 ve biraz üzerine çıkartmaya çalışacakları, böylece gerek zorunlu maliyetlerin miktarı bakımından gerekse elde ettikleri getiri bakımından sağlanacak avantajı kullanmak isteyecekleri görünüyor. Elbette, gerek reel kesimin (Esnaf, tüccar ve sanayici) gerekse gerçek kişilerin kredi alma kapasiteleri kalıp kalmadığı tartışmalıdır, kanaatimi daha önce paylaşmıştım, bol kredi olsa da alacak kapasite çok sınırlı şu anda.
KONKORDATO KONUSU
Daha önce de yazdığım gibi, krizden çıkış için bir sığınak olarak görülen Konkordatoya giren şirketlerin maalesef iflas kararları verilmeye başlandı, zaten geçmişte başarıyla çıkan firma ortalaması %8 lerde, yani her 13 firmadan birisi yakayı kurtarabiliyor.
Tekraren yazmak isterim, konkordatoya girmek çözüm değil, süreci doğru yöneterek alacaklılarınızla anlaşıp sağlıklı şekilde çıkabilmek meseledir. Lütfen bu kapsamda profesyonel yardım alınız.


2340 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı