Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam37
Toplam Ziyaret778206
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ADEM ÇAY
-
DÜNYAPERESTLİĞE KARŞI BİR ÂLİM
22/01/2020
Müslüman doğu dünyasının da mütefekkirleri, alimleri var; divitini batıl için hokkasındaki mürekkebine değdirmeyen... Kalemleri kırılan, hokkaları parçalanan... Bu giriş cümlesinin bir çıkışı var.
İran'ın İslam coğrafyası sınırlarına dahil edildiği haberini alan Hz. Ömer'in oturup ağladığını duymayan yoktur. Sevinçten değildi bu gözyaşları. Ömer'in gözyaşları hala akıyor. Neden mi? Kendi zamanından kısa bir süre sonra gelecek arkadaşlarının, ganimete hücum eden haramiler misali mala, kadına, makama, hücum edeceğini görmüştü. İşte Ömer'in gözyaşının adı: Dünyaperestlik. Görenlere, bilenlere, anlayanlara.
Sarhoş insan görmüşsünüzdür. Onlar, kendilerinin sarhoş olduğunu asla kabul etmezler. Müslümanlar da sarhoş misali; dünyevileştiğini asla kabul etmezler.
Hatta böyle müslümanlar, Ebu Zer el-Gıfari'yi iyi Müslüman ama merkezi otoriteye karşı gelen bir isyankar olarak görür. Tam da burda “ulul emr'e itaatin farz” kabul edilmesi, insanların robotlaştırılması, mutlak itaatin beklenilmesi merkezi otoritenin ekmeğine yağ sürmek gibi.
Müslümanlar otoriteden yana mı olmalı yoksa hakikatten yana mı?
Elbette hakikatten yana olmalı. İşte tam da burada Müslümanlar mesela hakem olayında hala net bir cümle kuramayıp, karnından konuşmayı tercih ediyor. Karanlıkta güreş tutmaya daha ne zamana kadar devam edeceğiz?
Maç bitikten sonra skora göre konuşmak spor yorumcularının işi. Müslümanlar da işte bu spor yorumcuları gibi sonuca göre konuşuyorlar: Rakibe saygı çerçevesinde Hz Ali'yi gücendirmek istemeyip, Muaviye yanında saf tutuyorlar.
Son yıllarda çok sık kullanılan bir betimleme var: Akıl tutulması. Aslında bu benzetmenin İslami literatürde bir adı var: ”Vicdan körelmesi”. Vicdanımız körelmediyse skora göre konuşmayacaksak; hilafet elbette Hz Ali'nin hakkıydı. Diğer taraftan, darbenin iyi-kötü olduğu sonuca göre değerlendirilmemeli. Darbenin her türlüsüne karşı olmalıyız. Bu çerçevede Muaviye'nin hilafete gelişi askeri ve diplomatik bir darbedir. Hakkı teslim etmenin huzurunu yaşıyorum.
Ebu Zer'i isyankar gösteren, hilafeti Muaviye'ye yakıştıran, Yezid'in hilafetine rıza gösteren şey; otoriteden yana olma temayülümüzdür. Yani güçlünün yanında olmak, kazanan ata oynamak en pragmatik olanı. Bu bağlamda “harp hiledir” hadisi Müslümanlarca en çok suistimal edilen bir hadis oldu olmaya da devam edecek görünüyor. Hedefe ulaşmak için Müslümanlar nezdinde her türlü “yanlış” “doğru”ya evriliyorsa bu dinin adı İslam değildir, kitabı Kur'an değildir, peygamberi Hz Muhammed (s.a.v) değildir.
Geçmişte de günümüzde de “kitabı” en iyi bilen de “kitabına uyduran” da hep ulema sınıfı olagelmiştir. Peki ahlaklı alim kimdir? Hem şahsi ikbali için hem de emir aldığı yerin menfaatleri için kalemini satmayandır. İşte o zaman “ alimin ölümü alemin ölümü” olur. İşte o alimlerdir peygamberlerin varisleri.
İlk paragrafın son cümlesi neydi?
 “Bu giriş cümlesinin bir çıkışı var”. Çıkıştayız.
Türkiye Müslümanlarının kahir ekseriyeti, İslam mezhepleri içerisinden Hanefi ekolünü takip ediyor. Lakin insanlarımızın Ebu Hanife hakkında bildikleri ile tarikat şeyhlerinin hayatları, sözleri, hakkında bildiklerini kıyas etsek Ebu Hanife bilgisi devede kulak.
Neden Ebu Hanife bilinmez bu ülkede?
Onun fıkhi fetvalarına itibar edilir de neden kamu hakkındaki fetvaları görmezden gelinir?
Ebu Hanife: Divitinden akan mürekkep hep hakkı yazandır, divitini mühür karşısında satmayandır. Allah ona rahmet etsin.


1017 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TARİHÇİLER VE ULEMA - 14/10/2020
TARİHÇİLER VE ULEMA
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM - 30/09/2020
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM
TARİKATLAR - 2 - 16/09/2020
TARİKATLAR - 2
TARİKATLAR - 1 - 09/09/2020
TARİKATLAR - 1
ELEŞTİRİ - 02/09/2020
ELEŞTİRİ
CORONAVİRÜS - 2 - 25/03/2020
CORONAVİRÜS - 2
CORONAVİRÜS - 18/03/2020
CORONAVİRÜS
YOLCU - 11/03/2020
YOLCU
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK - 26/02/2020
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK
 Devamı