Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam207
Toplam Ziyaret780515
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATMAK
05/02/2020
2020 yılı için geçtiğimiz aylarda çeşitli tahminler yapmış ve enflasyon, faiz seviyesi, döviz kuru ve genel ekonomiyle ilgili kanaatlerimi paylaşmıştım.
Pek çok uzmanın da beyan ettiğiyle paralel şekilde Kasım ayında (Bir önceki yılda yüksek oranların baz etkisi nedeniyle) enflasyondaki düşüş sürecinin biteceği ve özellikle Ocak ayında yukarıya dönüşün başlamasını beklediğimi de yazmıştım. Nitekim Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı ve özellikle TÜFE de tekrar %12 bandının üzerine çıktı. 
Her ne kadar TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının -en hafif tabiriyle- yönlendirilmiş olduğu iddiaları olsa da, oranda fark/hata görülse bile gidişatın (trendin) ne yönde olduğunu doğru gösterdiği kanaatindeyim. 
 Özellikle döviz kuru tarafında tahminlerimde yanılmadığımı görüyorum, kısa vadede ise açıklanan enflasyonun altında, makul bir salınımla devam edecek gibi görünüyor.
Faiz oranlarıyla ilgili Kasım 2019 ayında dip rakamlara inileceğini ve Ocak ayından itibaren inişin duracağını, hatta enflasyona bağlı olarak tekrar yükselebileceğini tahmin ediyordum, özel bankaların geriden gelmesi sebebiyle oranların inişi Aralık ayında da devam etti ve Ocak ayında tabana oturdu. Açıklanan Ocak ayı enflasyon oranının yükselişte olması nedeniyle, bankaların pozisyonlarına bağlı olarak küçük de olsa artışların görülebileceği bir dönem başlıyor kanaatindeyim.
Yabancı sermayenin, hem sıcak para hem de doğrudan yatırım için bir yıldır sürekli azaldığı ve yeni para gelişinin de olmadığı rakamlardan görülüyor, büyük bir sürpriz olmazsa bu durum devam edecek gibi görünüyor.
Kısacası, 2020 iş dünyası için, biz ortalama vatandaş için, 2019 dan biraz daha iyi ama kısır, sıkıntılı, paranın az bulunduğu, piyasa hareketinin zayıf kaldığı bir yıl olmaya aday görünüyor. Bu yılı ayağını yorganına göre uzatanların kârlı çıkacağı bir yıl olarak görüyorum.
2020 İÇİN NE YAPMALI?
Firmalarımızın özellikle nakit yönetimine çok dikkat etmelerini, borç azaltma, yapılandırma, yeni ödeme planlarına bağlama adımlarını atarken güncel oranlarla maliyetlerini azaltmalarını tavsiye ediyorum. Kredi kullanımında çok dikkatli olunması, sabit oranlı ve firma nakit akışına uygun olacak şekilde ödeme planları oluşturmaları hayatî önemdedir.
Konut/İşyeri/Arsa alımı için 2020 yılının cazip fırsatlar sunmaya devam edeceğini, özellikle aile konutu amaçlı satın alma yapacakların daha fazla gecikmemelerini, inşaat maliyetlerindeki artışların yansıması halinde mevcut fiyatlara en az %30 artış geleceğini hatırlatmak isterim.
BİZDEN İYİ HABERLER
Mutlu Değerleme & Danışmanlık olarak, BDDK ve Türkiye Bankalar Birliğince detayları düzenlenen Finansal Yeniden Yapılandırma Yönetmeliği (Küçük Ölçekli- 25 Milyon TL altı) kapsamında, 5 Bankanın muhatap olduğu, İnşaat sektöründeki bir danışanımız adına ilk resmî başvurumuzun kabul edildiğini memnuniyetle paylaşmak isteriz. Talep çerçevesinde, tüm bankalar tarafından mevcut borçlar güncel oranlarla ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılarak, ödeme planları piyasa ve firma gerçekleriyle uyumlu hale getirilecektir.


2131 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı