Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam93
Toplam Ziyaret771604
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ADEM ÇAY
-
CORONAVİRÜS - 2
25/03/2020
Tarih, ne saltanatlar gördü ne hükümdarlar. İnsanlık, ne afetler gördü ne buhranlar. Bundan sonraki zamanlarda da, tarihin ve insanlığın yaşadığından farklı şeyler yaşamayacağız. İnsan elinde, insanlık ve tarih şekillenmeye  devam edecek. Geleceğe yön verecek insan mı?Evet. Öyleyse insanın da bir törpülenmeye  ihtiyacı var bundan sonraki sürecin öncekiler gibi olmaması için. Bu gün kim “iyiydi”diyebilir Firavun saltanatına? Kim bir daha yaşamak ister 1.ve 2.dünya savaşını, kıtlıkları,salgın hastalıkları? Diğer taraftan Firavun saltanatını “ideal düzen”gibi gösterip, etraflarına soytarı toplayan, savaşlar çıkartıp silah satmak isteyen, mikroplar yayan hasılı nüfus planlaması yapıp nüfuzunu genişletmek isteyen dünyanın kaymağını yiyen beyaz yakalılar de yok değil öyle değil mi? İşte yontulması ve ehlileştirilmesi gerekenler de onlar. Ve tabiki bu krallara soytarılık yapan ne kadar; bürokrat, ilim adamı, din adamı, insan… varsa hepsi. 
İslam dininin ilahi kitabı Kuran-ı Kerim insan için ”Biz insanı en güzel biçimde yarattık” ( 95-4) buyurmakla insana ilahi bir değer zaten vermiştir. Neden, insan, mahluk olan insan karşısında kendi onurunu düşürür ki? O heybetli Nemrud'u helak eden bir sineği anımsayın, ebabil kuşlarının küçücük ağzından bırakılan küçük taşların helak ettiği fil ordusunu ve  Ebrehe'yi düşünün. Ne saltanatları kaldı ne hükümranlıkları. 
İnsanoğlu; teknoloji çağının zirvesini yaşıyor, aslında (bilse)Allah'ın verdiği imkanlarla her şeye sahip olabiliyor, bir elektronik mesaj ile ülkelerin ekonomisini sarsabiliyor, tek tuşla milyonlarca insanın ölümüne neden olabiliyor. Ama mikroskopla bile görülmeyecek kadar küçük bir mikrobun insanı aciz bırakması karşısında dumura uğruyor. Çaresiz bekliyor. Neden bahsettiğim anlaşılmıştır: Koronavirus.
Bu ve bunun gibi korku  durumlarında insanoğlu yaratıcısı ile olan bağını yeniden hatırlar. Sorgular kendini”Bu gidiş nereye”? Daha öncesinde bilimi dinin önüne koyan, yerine göre de geri kalmışlığı din ile ilişkilendiren anlayışın yaptığı hata mıydı? Evet. Buhranlı zamanlarda tamamen dine yönelmeyi tavsiye eden, bilimi görmezden gelen anlayışın yaptığı hata mı? Evet.
Kuş ne güzel örnektir bize. Uçan tek kanatlı kuş gördünüz mü? Din de bizim dünya da. Dine ait ilimde bizim dünyaya ait ilim de. Var bir anlaşmazlık. Bu çatışma ve ayrışma biraz tarihi süreçle alakalı. Şöyle ki; tanzimatla başlayan “alaylı-mektepli” çatışması 1980ler sonrasında “imam-hatipli-düz liseli” kutuplaşmasının alt yapısını oluşturdu. Her iki gelenek de, bulunduğu okulun öğretilerini hararetle savundular, bayraklaştırdılar. Ya bunlardan oy devşiren siyasetçilerin sürece etkisi? Biri diğerine yobaz dedi, öteki berikini cehenneme gönderdi. Böyle olunca da; bu zor zamanlarda nasıl davranmamız gerektiği ve hangi tedbirlerle meselenin üstesinden gelmemiz gerektiği sorularında bile ayrışmamız kaçınılmaz oldu.
Müslüman bilim adamlarının bu gün insanlığa “bizde varız” diyebileceği çok önemli bir fırsat var. İman ettikleri Kuran-ı Kerim'in el-Maide suresinde 32.ayette “……kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatlarını kurtarmış gibi olur…”.
Bu ayetin ışığında, Corona'ya karşı geliştirilecek bir aşı, ilaç vb gelişme insanlığın da müslümanlar eliyle kurtarılması demek olacaktır. Belki de (olursa böyle bir icad) şimdiye kadar yapılmış en etkili ila-i kelimetullah'tır. Bu temenniyi dile getirdikten sonra soralım: Müslüman dünya laboratuvarlarda sabahlayıp aşı, ilaç üretmeye mi çalışıyor? Din adamları fırsattan istifade edip ”dualar” kitabı mı satmaya çalışıyor?
Yoksa “gavur” dediği batıdan bir çözüm mü bekliyor? Bekleyip göreceğiz.
Lütfen evde kalın, kalsın insanlık ve en sevdikleriniz.


5971 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TARİHÇİLER VE ULEMA - 14/10/2020
TARİHÇİLER VE ULEMA
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM - 30/09/2020
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM
TARİKATLAR - 2 - 16/09/2020
TARİKATLAR - 2
TARİKATLAR - 1 - 09/09/2020
TARİKATLAR - 1
ELEŞTİRİ - 02/09/2020
ELEŞTİRİ
CORONAVİRÜS - 18/03/2020
CORONAVİRÜS
YOLCU - 11/03/2020
YOLCU
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK - 26/02/2020
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK
ORDA BİR TÜRK VAR - 12/02/2020
ORDA BİR TÜRK VAR
 Devamı