Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam650
Toplam Ziyaret772589
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ADEM ÇAY
-
TARİKATLAR - 2
16/09/2020
Gazetemizin duayen ismi Muhsin Manav Bey “Nerede O Eski Tarikatlar” diye yazmış son yazısında. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim. 
Yazının başında, tarikatların sadece İslam dininde olmadığını, diğer semavi ve yerel dinlerde de çokça tarikat olduğunu belirterek başlayalım. Hatta bugün, kimsenin kimseyi beğenmediği bir çağda belki de herkes kendi tarikatını kurmuş ve kendi kendisinin mürşidi konumunda olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, dünyada sayısız tarikat olmasına rağmen neden İslam'daki özelde ise ülkemizdeki tarikatlar konuşuluyor? Bir önceki yazıda ''…… Birde üçüncü sınıf insan var ki; onlar yolda olanlara da yolu yapanlara da karşılar''. Demiştik. Evet, eleştiriler daha çok da bu üçüncü sınıftan gelmektedir. 
Dini ve milli kavramlar elbette değerlidir. Ancak son zamanlarda bu iki kavramlara insanlarımız o kadar yüce değerler atfetmişlerdir ki eleştirenler ya da farklı bir söz-tez ileri sürenler hain damgası yiyebilmektedir ya da aforoz (yoldan çıkma anlamında) edilebilmektedir. O yüzden bu iki kavram (Din ve Milliyet) sağlıklı bir şekilde tartışılmıyor maalesef.  
Ben tarikat eleştirisi yapan arkadaşları olabildiğince sakin ve önyargısız dinlemeye çalışıyorum. Eleştirilerinde elbette ki haklı oldukları taraflar da var. Evimizde olan güzellik aynamızdan başka bir aynada da kendimize bakabilmeliyiz. Diğer taraftan eleştiri getiren arkadaşlardan kantarın topuzunu kaçıranlar da yok değil. Maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olan da var. Böyle yaklaşımlar toplumda derin uçurumlar meydana getirmektedir. Arkasına topladığı binlerce müridine sırtını dayayarak, uluslararası bağlantılardan aldıkları güce dayanarak; devletle pazarlığa oturanlara, devlete meydan okuma gafletine düşenlere ve duruma göre İslam'ı kendi heva ve heveslerine göre yorumlayanlara, otoritesini eline ve beline yatırım için kullananlara bakarak, aldanarak bu toprakların mayasını karan tasavvufa karşı olmayı da haddi aşmak olarak kabul ediyorum. “Müslümanın ferasetinden sakının” dedi ya Hz Muhammed .Öyleyse olaylara kuş bakışı bakabilmeliyiz ama kuş beyinli olamayız. 
Bence bir başka kesimin eleştirisine meydan vermeden mutasavvıflar kendini sığaya çekmesi gerekir. Dışarıdan bir saldırı gelince içerde saflar sıklaştırılıyor ve konuşulması gerekenler halının altına süpürülüyor olabilir. Cemaatler, hep bir ağızdan ''kol kırılır yen içinde kalır, sarı öküzü vermeyecektiniz'' uyarıları yapmak yerine nerde bir yanlış görürlerse, kim olduğuna bakmaksızın; bu İslam'da yoktur diyebilmelidirler. Sonra, birbirlerini ekonomik, nüfus ve nüfuz olarak rakip görmemeliler. Bulundukları yerlerde toplum yararına ortaklaşa program, çalışma yapabilmeliler. Cennet; iman eden Müslümanlar için hazırlandıysa ve birbirlerini beğenmeyenler de iman ehli olduklarını söylüyorsa o cennette herkese yer var. Ama dur! Dur! Dur! Bir hadis var: "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (kâmil manada) iman etmiş olmazsınız." O zaman bu hadis üzerinde yeniden tefekkür etmeliyiz.  
Her tasavvuf ekolünde ilk öğretilen cümlelerden biridir: ''Herkes yahşi ben yaman, herkes buğday ben saman'' ben bu cümleyi çok beğenirim ve anlamlı da bulurum. Buradaki yaman'ı ve saman'ı sadece kendi cemaatin içinde değil de toplumun tüm kesimleri ile karşılaştırdığında 'yaman' ve 'saman' yine sen isen tasavvuf aşısı sende tutmuş demektir.


842 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TARİHÇİLER VE ULEMA - 14/10/2020
TARİHÇİLER VE ULEMA
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM - 30/09/2020
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM
TARİKATLAR - 1 - 09/09/2020
TARİKATLAR - 1
ELEŞTİRİ - 02/09/2020
ELEŞTİRİ
CORONAVİRÜS - 2 - 25/03/2020
CORONAVİRÜS - 2
CORONAVİRÜS - 18/03/2020
CORONAVİRÜS
YOLCU - 11/03/2020
YOLCU
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK - 26/02/2020
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK
ORDA BİR TÜRK VAR - 12/02/2020
ORDA BİR TÜRK VAR
 Devamı