Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam313
Toplam Ziyaret781471
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Muhsin MANAV
muhsin33_1@hotmail.com
SİGARA HEP PAHALIYDI
05/01/2022
Merhaba;
1985 yılının haziranında liseden mezun oldum. Aynı yılın ekim ayında dershaneye giderken sigaraya da başladım. Aldığım ilk paket Maltepe sigarasıydı. Tahminen on-on beş paket kadar içip, Marlboro sigarasına geçtim. O zamanlar Maltepe 170 TL, Marlboro ise 600 TL idi. Para kavramının daha iyi anlaşılması için söyleyeyim; tedavüldeki en büyük kağıt paramız 10.000 TL idi. Yani her gün bir paket sigara içen birisi için 18.000 TL yalnızca sigara için gerekliydi. Klasik paketinde, filtresinde yaldızlı iki şeridi olan, diğerlerine göre daha uzun bir sigaraydı. Kırmızı-beyaz renklerden oluşan çok şık bir paketi vardı. İlk yaktığınızda ortama yayılan tarifsiz bir kokuya sahipti.İşte bu sigarayı,yani klasik marlboroyu yani uzun marlboroyu, yani marlboro red'i uzun yıllar kullandım.2011 yılında birdenbire çok kötü çıkmaya başladı. Paketi görünümü, kokusu bile değişip o bildiğim klasik marlboro'dan uzaklaştı. Ben de ondan uzaklaştım.
Uzun bir giriş oldu haklısınız. Gündem yine sigara zammı ile doluyken kendi tütünsel tarihimde bir gezinti yapayım istedim. Sigara tiryakisi olarak ilk zamla tanışmam yaklaşık bir yıllık bir kullanıcıyken oldu.600 TL olan paket fiyatı 800 TL oldu. Oranlarsak %33 zam geldiğini görebiliriz. Başka bir açıdan bakalım. Maltepe ve tabii ki Samsun paket fiyatları da 170 TL bandından 230 TL seviyesine çıktı. Herkes; yani o dönemde herkes Marlboro ya gelen korkunç zammı konuşurken,%35 zam gelen yerli sigarayı görmezden geliyordu. Tıpkı şimdi olduğu gibi. Bakınız yeni zamlar ve eski zamanlar çerçevesinde yerli yabancı sigara oranlarını bir hatırlayalım. Marlboro 600,Maltepe/Samsun 170 iken aralarındaki oran:600/170,yani 3,5 seviyesindeydi. Şimdi Marlboro 25, Maltepe/Samsun 18 olduğuna göre oran:25/18, yani 1.4 seviyesinde. Bunu gelen zam üzerinden de irdelersek; önceden %33 oranında gelen zam bu son zamlarda %19 seviyesine denk gelmiş.
            Eskiden zam geldiğinde; Marlboro, Parliament vs. sigaraları içen bir çok insan kendilerinin de inanmadığı bir faaliyete girişir, Maltepe/Samsun tüketicisine dönüşürlerdi. Bu dönüşme çabasının nedeni ise, mesela 2800 olan paket fiyatının 3100'e çıkmasıydı. Bu fiyata bu sigara içilmez oldu şeklinde temelsiz, fakat geçici bir hezeyan bir süre dolaşırdı ortamlarda. Daha sonra bu abiler, amcalar kısa zamanda eski konforlarına geri dönüp Marlboro/Parliament tüketmeye yeniden başlarlardı. Sigara zammı geçmişte olduğu gibi bugünde magazin boyutunda bir piyasa konusudur. İhtiyaç değildir. Lüks hiç değildir. Geçmişten bugüne fiyatı hep artmış, ama hiçbir zaman bırakılmamıştır. Sigarayı bırakanlar ve/veya bu tür faaliyetler istisnadır. Magazin boyutunda bile olsa sigara zammının birkaç günlüğüne gündemi işgal etmesi ise bu işin hep devam edeceği yani sigaranın düzensiz bir tempo ile fiyatının hep artacağı anlamını taşır. Toparlamaya çalışırsak; yine hep aynı düzleme geliyoruz. Enerji, tarım, ilaç ve silah konularında dışa bağımlılıktan kurtulamadıkça fiyatlar hep artacak, ücretlerdeki artışlar da her zaman giderdeki artışın altında kalacaktır. Ve maalesef bu sistem ya da sistemsizlik yani kaos ortamı ,kendisine ekonomist diyen hainliğe çapa atmış yumuşakları çoktan sönmüş ama sönmez diye zevzeklenenleri gazeteci kılığına girmiş acar bir er gibi davranan hainlik erklerini, ülkesinin faydasına bir şey olunca yüzü düşen kurbağaları, bütün bunları finanse eden, adında TÜRK kelimesi olduğu halde başında Simon bulunanları, bunlardan bir şey olacak sanıp porno marifetiyle geldiği mevkide siyasi ucubeliğin zirvesine çıkanları, dünyayı twitter'dan ibaret sananları, şarkıcı/türkücü olunca bir halt olamayan yetersizlerin bu akılsız grubun kanaat önderi olmasını, sözde halkçı, sosyalist, solcu vs olup yurt dışına kaçan çakal postlu, ecnebi beslemelerinin, geri dönmek için sümüklü bir sahtekarın tarikatının faaliyetlerine muhtaç olmasını bizlere daha çok ve daha sık izlettirecek. Ve her zaman olduğu gibi sesler kesilip, toz ve duman dağıldığında bizler gururla, yukarda bir kısmını saydığım sürüngenler ise korkuyla aynı şeyi göreceğiz. İlelebet Payidar olacak olan Türkiye Cumhuriyetinin yine dimdik ayakta olduğunu…
Afiyet Olsun…


1351 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ESKİDENDİ - 29/06/2022
ESKİDENDİ
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI - 08/06/2022
FAŞİZMİN YALDIZLI CİLASI
UCUBELERİN MAYIS DANSI - 01/06/2022
UCUBELERİN MAYIS DANSI
BİDON UMUDU - 25/05/2022
BİDON UMUDU
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ - 18/05/2022
ZEKİ MUHALEFETİN ÖZELLİKLERİ
OSMAN GEZEMEZ OLDU - 27/04/2022
OSMAN GEZEMEZ OLDU
SOYLU BİLGE - 30/03/2022
SOYLU BİLGE
RETİNA MESELESİ - 09/03/2022
RETİNA MESELESİ
ŞUBAT YAZISI - 02/03/2022
ŞUBAT YAZISI
 Devamı