Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam57
Toplam Ziyaret781215
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ALİ YAVER SOYLU
aliyaversoylu@muttanhaber.net
SERTAVUL – CEVİZ – TEDAŞ
25/07/2012

Torosların eteğinde mis gibi kekik kokan yaylalar, Yörük kültürü ile harmanlanmış ilçemizin vazgeçilmezi. Yerleşik halkın büyük oranda, farklı mevkilerde yayla hayatı oluyor. İlçemizin yerleşimi en kalabalık yaylaları ise, Sertavul, Kozlar ve Zeyker. Her birinin diğerinden geri kalır yanı yok. Güzellik, temiz hava, orman ve su güzelliği.

Gelişen teknoloji, gaz lambası, taş ocak, kara beton, toprak sıva, kırmızı topraktan dam inşası, tuvaleti binadan ayrı ev görüntüsünü ortadan kaldırıyor. İnsanların ufku açılıyor, teknoloji hayatın bir parçası ve hatta vazgeçilmezi haline geliyor. Önceleri haytadan su doldurulurdu, şimdi her evde su mutlaka olmalı, ihtiyaç. Tuvaletler ayrı olurdu, gecenin karanlığında el feneri ile güğümle tuvalet kullanılırdı. Gaz lambası veya lüküs olurdu, elektrik yoktu. Şimdi ise, insan kendini elektrikli yaşamaya adapte etmiş durumda. Aynı zamanda teknolojinin bedeli var ve bunu vatandaşımız ödüyor.

Sertavul yaylasında meşhur bir elektrik sıkıntısı var. Sebebinin ceviz olduğu söyleniyor ya da orman dairesinin ağaçlara risk oluşturduğu sebebiyle kestirdiği ifade ediliyor. Ne kadar yazık. Memlekette orman varsa elektrik yok, ceviz varsa hiç yok. Çok ama çok komik. O zaman elektrik parasını da cevizden alsınlar, ormandan alsınlar. Tehlike oluşturan yerde;  cevizi de ormanı da budayın, hattı yükseltin yapın bir şeyler ama vatandaşı mağdur etmeyin.

İnsanımızın evinde elektrikli ev aletleri var, binalar ona göre. Parasını iki gün geciktirse ihbarname kapıda. Buna rağmen tam randımanlı kullanamadığı elektriğin bedelini, ödemekle mükellef Mut insanı. Türkiye’nin kar eden kurumlarının başında; enerjiye dayalı olanlar gelir. İster devletin olsun, ister özel olsun. Enerji para kazanıyor. Rüzgar esiyor, su akıyor, güneş ışıyor, madenler, doğalgazlar kullanılıyor ama hala elektrik kesiliyor. Büyük sermayenin hattını iyileştirmek için seferber olan yetkililerimiz, kendi vatandaşını da düşünürse çok iyi olur.

Doğuda %70 lere varan kaçak kullanımı önleyemeyen devlet, burada vatandaşını borcundan boğarken, üstelik karanlıkta da bırakıyor. Hizmet üretmek için olan kurumların, hizmeti bekletmesi, insanını mağdur etmesi, zorbalıktır. Vatandaş hem elektriksiz kalmış, hem de düşük enerjiden beyaz eşyaları yanıyor. Voltaj düşükmüş, kapasite kaldırmıyormuş gibi lafları etmenin hiçbir anlamı yok. Paranız var, pulunuz var, bulun çözümü.

Herkesin kendine göre sıkıntısı var, derdi var. Akşam olmuş ailesiyle birlikte iki lokmasını huzurla yiyip, çamaşırını bulaşığını rahatça yıkayıp, televizyonun karşısında rahatça vakit geçirmedikten sonra, serin yayla havasının günlük hayata bir katkısı olmuyor. Ne cevizimiş, diyesi geliyor insanın.

Vatandaşımız da üzerine düşen görevi yapmalı, suçlu ceviz ise uçlarını budayalım, bakalım sonra hangi ağaç kusurlu olacak? Ama önce cevize bir el atalım…

           

 


2809 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

50 YAŞINDAYIZ - 02/01/2024
50 YAŞINDAYIZ
LÜZUMSUZ DOĞALGAZ MUT’U KARIŞTIRDIN - 27/12/2017
LÜZUMSUZ DOĞALGAZ MUT’U KARIŞTIRDIN
NELER OLMUŞ, NELER BİTMİŞ? - 16/08/2017
NELER OLMUŞ, NELER BİTMİŞ?
DARBE - 20/07/2016
DARBE
MAYIS TRAFİĞİ - 18/05/2016
MAYIS TRAFİĞİ
Canlı Bomba - 23/03/2016
Canlı Bomba
Suriye Suriye Suriye... - 17/02/2016
Suriye Suriye Suriye...
KISA KISA ACABA… - 27/01/2016
KISA KISA ACABA…
TERÖRÜN NERESİNDEYİZ? - 20/01/2016
TERÖRÜN NERESİNDEYİZ?
 Devamı