Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam520
Toplam Ziyaret772459
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ALİ YAVER SOYLU
aliyaversoylu@muttanhaber.net
Suriye Suriye Suriye...
17/02/2016
Türkiye'nin dış politikada ülkeyi birebir muhatap ettiği ülkenin başını Suriye çekiyor.

En uzun sınır komşumuz olan Suriye ile ilişkilerimizdeki her bir nokta doğrudan etkisini gösteriyor ve bu çok kısa zamanda gerçekleşiyor. 

Ülkemizdeki sığınmacıların durumu ortada. Sığınabilecekleri en güvenli yer olan ülke Türkiye. Ve biz de onlara kapımızı açtık. Açarken de kim olduklarına yerine göre çok dikkat etmedik bile. Sığınmacı ve mülteci olarak ülkemize gelenler arasında YPG'li, PYD'li veya PKK'lı var mı, yok mu sormadan. 

Şimdi kendi ülke sınırlarımız içinde güvenlik, sağlık, afet ve ilk yardım ekiplerimiz 24 saati neredeyse 25 saat gibi yaşıyorlar. Bir yandan ilk yardım malzemeleri, bir yandan terör operasyonları bir yandan AFAD'ın ve sağlık personelinin güç koşullar altındaki mücadelesi herkesçe görülüyor. Bir bedel ödeniyor, bir mücadele veriliyor ama bunun bir amacı olması lazım.

Benim sorum hükümete şudur, bizim amacımız ne? 
Neden böyle?

Biz şehit veriyoruz, kamu kurumlarımız, okullarımız yakılıyor, yıkılıyor. Her gün yeni sığınmacılar geliyor. ABD, AB ve Rusya bizim nasıl iyi olmamızı istiyor? Hasta adam pozisyonunda mı, güçlü ülke pozisyonunda mı? Arap dünyası ne zaman Türklere dost olmuş bir tarihe bakmakta fayda var. Bu ülkenin sırtında onların hançerinin izi duruyor olması lazım.

*

Dış Politika üzerine hafiften…
Güneyde din kardeşlerimiz, Suriye'deki Arap, Türkmen ve Kürtler var. Bizlere bakış açıları her milletin olumlu olması gerekmiyor ama olumluları olumsuza çevirebilmenin amacı nedir? 

Türkiye köşeye sıkışmış bir pozisyonda. Bayırbucak'a yapılan Rusya'nın ve Esed güçlerinin hava ve kara operasyonlarında top tüfek kullanılmayıp, Azez şehrine gelince müdahaleye kalkıyoruz. Tamam, orada bir koridor var ve kapanmamalı. 

PYD orada kürt sınırı çizmek istiyor.
Peki biz ne yaptık? 

Bir adım geride Kobani'yi savunsun diye YPG'ye destek vermek için peşmergenin ülkemizden geçişine izin verdik. Bu PYD liderini Ankara'da misafir ettik. Kürtlere ne kadar yaranıldı? 

Güneyde bir kürt bölgesi ve bize komşu bir sınır çiziliyor şu anda. Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeyi ve nihai sırada Türkiye'nin güneyi. Amed olarak tarif edilen Mezopotamya Ovası'nda bir kürt devleti. Projenin adı Büyük Ortadoğu projesi. Neydi bu proje şimdi biraz daha netleşti. 

Hükümetin dış politikadaki duruşunu vatandaşa çok daha net izah etmesi lazım. Şöyle desem daha doğru aslında milli güvenlik tedbirlerini ve küresel hamlelere karşı duruşlarını iyi anlatmaları lazım.
 
Neden dersek, iç güvenlikteki çözüm sürecinin baş aktörleri zamanında kimdi, şimdi kim? Kandil'e ve İmralı'ya geçişler şimdi neden durdu? O zaman muhafeletin söylemine bu gün geri dönüş yapıldı, doğrudan halk denildi ancak hükümet buna uymadı. Şimdi ise milletten başka çare yok deniliyor. O zaman bazen farklı ses ve tonlara da kulak tıkamamak lazım. Bu ülkede hep beraber yaşıyoruz. Dışarıya karşı tek yumruk olacaksak içeride bi helalleşmek ve sarılmak lazım. 

Ekonomik savaşların kök söktürdüğü bir dünyada toplu, tanklı, uçaklı savaşları hiçbir millet hak etmiyor. 

Savaşa hayır, milli birliğe evet.



1988 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

50 YAŞINDAYIZ - 02/01/2024
50 YAŞINDAYIZ
LÜZUMSUZ DOĞALGAZ MUT’U KARIŞTIRDIN - 27/12/2017
LÜZUMSUZ DOĞALGAZ MUT’U KARIŞTIRDIN
NELER OLMUŞ, NELER BİTMİŞ? - 16/08/2017
NELER OLMUŞ, NELER BİTMİŞ?
DARBE - 20/07/2016
DARBE
MAYIS TRAFİĞİ - 18/05/2016
MAYIS TRAFİĞİ
Canlı Bomba - 23/03/2016
Canlı Bomba
KISA KISA ACABA… - 27/01/2016
KISA KISA ACABA…
TERÖRÜN NERESİNDEYİZ? - 20/01/2016
TERÖRÜN NERESİNDEYİZ?
GAZİNOLARIN TAŞINMASI TARİHİ BİR HİZMETTİR - 16/12/2015
GAZİNOLARIN TAŞINMASI TARİHİ BİR HİZMETTİR
 Devamı