Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam262
Toplam Ziyaret768359
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TARIMSAL SULAMA BU KADAR PAHALI OLMAK ZORUNDA MI? (2)
29/06/2016
Geçen haftaki yazımda tarımsal sulamayla ilgili giriş amaçlı paylaşımlar yapmıştım. Bu hafta ise maliyetimizi düşürmek için özellikle Sulama Birliği ve Sulama Kooperatifleri üzerinden neler yapabileceğimizi yazmak istiyorum. 
Bölgemiz için elbette ideali devlet tarafından yaptırılacak sulama amaçlı barajlar ve göletlerle, tabii cazibe ile her hangi bir enerjiye gerek duymadan sulama yapabilmektir. Ancak gerek maliyetinin yüksekliği, gerek çok geniş alanların kullanılamaz hale gelmesi, gerekse de bu tür barajların belli bir süre sonra ekonomik ömürlerini tamamlaması gibi sebeplerden çok kimse kendi başının çaresine bakmak durumundadır. 
Tarımsal ürünlerimizin sulanmasında, bireysel anlamda kurulacak güneşten enerji sağlayarak su pompalayan sistemler, başlangıçta biraz yüksek yatırım maliyeti getirmekle birlikte, devamında bedavaya yakın maliyetle sağladıkları su sayesinde yaklaşık 10 yılda (ekonomik ömrü 30 yıl) kendini amorti etmektedir. Sistem basitçe mevcut su kaynağındaki pompaj sisteminin uygun hale getirilmesi ve güneş panellerinden elde edilen enerjiyle suyun pompajının sağlanmasından ibarettir. Burada suyun depolanması öne çıkmaktadır. Güneşin bulunduğu dönemde sistem tarafından iletilen suyun, uygun bir yerde yapılmış nispeten yüksek kottaki havuzlarda depolanması, suya ihtiyaç duyulan dönemde de söz konusu havuzdan kullanımı şeklinde sistem işlemektedir. Havuz maliyetinin azaltılması için geo-membran kaplı toprak havuzlar idealdir.
Bireysel olarak kurulacak Yenilenebilir Enerji (GES, RES, HES) sistemleriyle sulama için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koopertiflerinin 5 yıla kadar vadeli ve %100 sübvansiyonlu (faizsiz) kredileri mevcuttur. Tarım Bakanlığı tarafından her yıl bahar aylarında ilan edildiği şekilde bu tür yatırımların malzeme maliyetinin (KDV hariç 100.000 TL ye kadar) %50 sine kadarı hibe olarak karşılanmaktadır. 
Tarımsal sulamada kurumsal yapılar olan Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatifleri için hizmet verdikleri alanın büyüklüğü ve üyelerinin sayısının çokluğu malumunuzdur. Mut Sulama Birliğinin 1.600 üyesi yanı sıra sulama kooperatiflerimizin toplam üye sayısının 4 Bin kişiye yakın olduğundan aileleriyle birlikte İlçemizde yaklaşık 20 Bin kişiyi ilgilendiren bir konudur. Hele tam kapasiteyle faaliyet gösterebilseler her iki kişiden birinin doğrudan menfaatiyle ilgilidir. Yıllık tüketimleri milyonlarca kilovatlara, ödedikleri miktar milyonlarca liraya ulaşan söz konusu işletmelerin, öncelikle ortakları/üyelerinin daha düşük maliyetlerle sulama ihtiyaçlarının karşılanması yanı sıra,  personel başta olmak üzere işletme giderleri de olacağından kar-zarar hesabı yapmak zaruretleri söz konusudur.  
Özellikle Sulama Birliği açısından mevcut isale hatlarının yenilenmesi, tamamının kapalı sistemde boruyla iletime dönüştürülmesi, kayıpların asgariye indirilmesi şarttır. Su bedellerinin peşin/nakit tahsilatı, çeşitli bankaların tarıma yönelik çıkarttıkları kartlarla tahsilatı ya da tahsil edilemeyenlerin kredilendirilmesi, yeni ürünlerin tasarlanması yoluyla gerek Birlik/kooperatiflerin, gerekse üreticilerin menfaatlerinin korunmasında, İlçemiz banka müdürlerine ve Birlik/Kooperatif yöneticilerine hem sorumluluk hem de ciddi bir iş hacmi üretme imkanı vardır.
Sulama Birliği ve Kooperatifler için maliyet azaltmaya yönelik olarak nihai teklif bri sonraki yazıya kaldı, konu geniş, söylenecek çok şey var, hoş görünüze sığınırken, şimdiden Bayramınızı tebrik ediyorum. 


1914 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı