Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam113
Toplam Ziyaret768210
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TARIMSAL SULAMA PAHALI OLMAK ZORUNDA DEĞİL
13/07/2016
Geçen haftalardaki yazılarımda tarımsal sulama konusunda mevcut durumu ve neler yapılabileceğini yazmıştım. Bu hafta net bir teklifle karşınızda olmak istedim. 
Mut Sulama Birliği açısından; Yakında yapılacağını öğrendiğim Mut Sulama Birliği seçimlerinde gerek mevcut yönetimin, gerekse aday olabilecek yeni ekiplerin, seçimlerdeki bir numaralı gündemlerinin, Sulama Birliklerine ilgili mevzuatla sağlanan 5 MW'lık Lisanssız Güneş Enerji Santrali (GES) kurulumunun yapılması, böylece enerji maliyetinin düşürülmesinin temini olmalıdır. Bu konuda Birlik üyelerinin kamuoyu oluşturmaları, mevcut yönetim ve muhtemel yeni adayların bu konuyu gündemde tutmalarının sağlanması, nasıl ve ne kadar sürede projenin yapılacağı, işlerin takvimi gibi netlik içeren iddiaların öne sürülmesi sağlanmalıdır. Seçimde projelerin yarışmasını özelde Birlik Üyeleri ve genelde tüm halkımız talep etmelidir.
Mevcut hatların ıslah edilmesi, açık kanallarda su iletilmesinin durdurularak, hatların kapalı borularla değiştirilmesi, kayıp/kaçak oranlarının düşürülmesi de konuşulmalı, Birlik Yönetimine aday olanların bunları nasıl sağlayacaklarını önceden kamuoyunun bilgisine sunması talep edilmelidir. Mevcut Birliğin üyelerinden tahsilat oranı da konuşulmalı, tahsilat oranının arttırılması için gerek idari, gerek yasal yollara başvurulmalı, tahsilat oranını arttırmak için bankalarla çalışmalar yapılmalıdır. Tahsilat oranının arttırılması, borcunu düzenli ödeyenlerin hakkını da koruyacaktır. 
Sulama Kooperatifleri açısından; İlgili mevzuat gereği verilmiş olan ortak sayısına göre 1-2 MW Lisanssız GES kurulumu hakkının hayata geçirilmesi bakımından harekete geçilip çalışmaların başlatılması gerekmektedir. İzin ve diğer işlemlerin 6-12 ay sürmesi sebebiyle bir an önce harekete geçilerek her Kooperatifimizin işlemlerini başlatmasında fayda vardır. Bu konuda oldukça mesafe almış bulunan Kürkçü Köyü Sulama Kooperatifimizin Başkanı Sayın Halil Aktepe ve yönetimini sitayişle anmak, tebrik etmek ve diğer Kooperatiflerimize örnek göstermek isterim. 
Yapılacak projelerde pek çok Devlet Kurumunun hibe ve destekleri bulunduğu gibi özellikle GES işi yapan müteahhit firmalar da finansman temin edebilmektedir. 
Sulama Birliğimiz ve Kooperatiflerimizin birlikte hareket ederek tek bir alanda yatırım yapmak istemeleri halinde ortalama maliyetlerin oldukça düşeceği ve finansmanın daha kolay sağlanabileceği açıktır.
Bu konularda Kaymakamlık ve Belediyemizin öncülük etmesini temenni ediyorum. 


1748 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı