Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam200
Toplam Ziyaret772139
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
TOROSLAR'DA BİR TÜRKMEN KENTİ MUT İZLENİMLERİM -2-
19/10/2022
Türkmenistan’dan Gelen Dostlarım
Mut Kaymakamı (sonra çeşitli illerde vali) Erdal Ata başkanlığında toplanan İlçe Turizm Komitesinin 23 Ocak 1984 tarih ve 1 sayılı kararını bana gönderdiler. Kaymakam Erdal Ata, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hilmi Dulkadir, Esnaftan Orhan Kurtulan, Em.Bnb.Nafiz Gezer, Orman İşletme Müdürü Hacı Ali Kılıçer, Muhasebeci Mehmet Çetin ve Belediye Başkanı Rıza Sarıbaz’ın imzalarını taşıyan “karar” şöyle idi:
25-27 Mayıs 1984 tarihleri arasında yapılacak 14.Mut Karacaoğlan Kültür ve Sanat Festivali’ne yurt dışından çağırılacak halk oyunları ekibi ve Karacaoğlan konusunda konferans verecek bilim adamlarını komitemiz adına tesbit-davet ve kanuni işlemlerinin yapılması hususunda Folklor Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na yetki verilmesi komitemizin 23 Ocak 1984 tarihinde yaptığı toplantıda oybirliği ile kararlaştırılmıştır.
Sevgili Hilmi Dulkadir’in bana telefonla da bildirdiği bu karar uyarınca, hemen harekete geçmiş; Makedonya’dan bir halk oyunları ekibi ile, Türkmenistan’dan iki Karacaoğlan uzmanının Mut etkinliklerine katılmalarını sağlamıştım.
Mut Kaymakamı Erdal Ata imzasıyla Mut, 6.4.1984 tarihli bir yazı ile de Mut’taki bu etkinliğe şu özel yazı ile davet edilmiştim:
Sayın İrfan Ünver Nasrattınoğlu
Folklor Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı-Ankara
25-27 Mayıs 1984 tarihlerinde yapılacak 14.Mut Karacaoğlan Kültür ve Sanat Festivali bünyesinde Türk Halk Şiiri Semineri düzenlenecektir.
Bu konuda değerli görüşlerinizden istifade edebilmemiz için belirtilen tarihlerde ilçemize teşriflerinizden kıvanç duyacağız.
Müsbet cevabınızı bekler, saygılar sunarız.
***
Notlarımı gözden geçirdiğimde, Mut’a daha sonraki tarihlerde ne için gitmiş olduğuma ilişkin şu bilgileri saptadım:
07-08 Haziran 1975 tarihinde Mut’ta, Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen açık oturuma katıldım. Bu oturumda ben, “Karacaoğlan’ın Dili Halis Türkçe’dir” konulu bir bildiri sundum.
10-12 Haziran 1983 tarihlerinde, Mut’taki geleneksel Karacaoğlan ve Kaysı Festivali programı çerçevesinde düzenlenen konferansta, “Günümüz Halk Ozanlarının Gönlündeki Karacaoğlan” konusunda konuştum ve kimi ozanların, Karacaoğlan için oluşturdukları deyişlerden örnekler verdim.
25-27 Mayıs 1984 tarihindeki “Türk Halk Şiiri ve Karacaoğlan Semineri”nde “Azerbaycan El Şairleri ve Karacaoğlan” konulu bir bildiri sundum.
03-05 Kasım 1995 tarihlerinde Mut’ta, 20.Uluslar arası Karacaoğlan Sempozyumu düzenlendi. Bu sempozyumda ben, “Karacaoğlan Nereli? Karacaoğlan’la İlgili Türkmenistan’da Yapılan Çalışmalar” başlıklı bir bildiri sundum.
28-29 Kasım 1996 tarihlerinde Mut’ta, 22. Uluslar arası Karacaoğlan Sempozyumu yapıldı. Bu sempozyumda ben “Türk Dünyası, Türk Aşıklık Geleneği Ve Bu Gelenek İçinde Karacaoğlan’ın Yeri” konulu bildiri sundum…
Ayrıca düzenlenen etkinliğe Türkiye içinden ve örneğin Makedonya, Kosova, Bosna gibi ülkelerden , halk oyunları topluluklarının katılmalarını sağlamıştım.
14-16 Kasım 1997’de Mut’ta düzenlenen 23.Karacaoğlan Sempozyumu’nda “Karacaoğlan İle İlgili Etkinlikler” hakkında bildiri sundum.
Kuşkusuz, Karacaoğlan Mut’ta anılmaya devam etti. Konferanslar paneller düzenlendi; konserler verildi, halk oyunları toplulukları gösterilerde bulundu. Zaman zaman da ben, Türkiye dışından, kimi halk oyunları toplulukların Mut festivaline katılmasını temin ettim. Keza Karacaoğlan üzerine düzenlenen panellere, başka ülkelerden konuşmacılar da sağladım. Bunların, Mut’u ve Karacaoğlan’ı, ülkelerinde tanıttılar ve hatta, Türkmenistan’lı araştırmacı-şair Oraz Yağmurov, “Türkmen Ozan Karacaoğlan” adıyla bir kitap yayımladı.
Gel zaman-git zaman Mut’ta yöneticiler değişti. Beni tanıyan dostlarımın kimileri uçmağa vardılar; kimileri ya ununu eleyip eleğini duvara asmışlar, ya da dünya ile pek ilgileri kalmamıştı . En kötüsü de kimileri, ahde vefa kavramını da unutup, kendi alemlerine dalmışlardı!...Ama Merhum Sıtkı Soylu’nun deyimi ile, “Folklorun Mehmetçiği Süray Vural” hiç unutmamış ve göğsünde Yahya İnanıcı ve Sıtkı Soylu yüreğini taşımakta olduğunu kanıtlamıştı…
Mut Belediye Başkanının Mektubu
Ama benim onur arşivimdeki, Mut Belediye Başkanının 02.05.1975 tarih ve 897 sayılı resmi yazısı beni daima onurlandırmaktadır:
Konu: Minnet ve şükran borcu

Sayın İrfan Ünver Nasrattınoğlu/ANKARA
Mîllî Kültürümüzün oluşumunda özel bir yer ve durumu bulunan Büyük Halk Ozanı’mız Karacaoğlan’ın, uluslararası nitelikte bir seminer konusu yapılması hususunda gösterdiğiniz çaba, verdiğiniz emek, katkınız ve heyecandan dolayı sizlere teşekkür ve minnet borçluyuz.
Hiç kuşkusuz bu seminer konusunda Belediye olarak yaptığımız veya yapabildiğimiz sadece öncülüktür. Ondan sonrası ve başarıya ulaşılmasının onuru sizlere aittir.
Karacaoğlan’ın mezarının bulunduğu topraklarda yaşamakla iki kez mutlu olan biz Mut’lular; bu gayret, çaba ve himmetlerinizi asla unutmayacağız.
Beldem halkının sonsuz minnet ve şükran duygularını iletirken, 7-8 Haziran 1975 tarihinde İlçemizde yapılacak olan Karacaoğlan şenliklerinde, sizi Mut’ta misafir etmekten de ayrı bir mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.
Saygılarımla. 
Yahya İNANICI / Belediye Başkanı


1629 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA - 08/03/2024
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN - 05/03/2024
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN
TARİHTEKİ İLK TÜRK KADIN HÜKÜMDAR TOMRİS HATUN - 01/03/2024
TARİHTEKİ İLK TÜRK KADIN HÜKÜMDAR TOMRİS HATUN
SON KALE : HACIBEY FİLMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ - 27/02/2024
SON KALE : HACIBEY FİLMİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
YAHYA KEMAL BEYATLI 140 YAŞINDA - 23/02/2024
YAHYA KEMAL BEYATLI 140 YAŞINDA
İSLAM DÜNYASI 2024 KÜLTÜR BAŞKENTİ Ş U Ş A - 20/02/2024
İSLAM DÜNYASI 2024 KÜLTÜR BAŞKENTİ Ş U Ş A
 Devamı