Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam244
Toplam Ziyaret771755
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

KIŞIN GÜNEŞİN YERİNİ BALIKLA DOLDURUN

KIŞIN GÜNEŞİN YERİNİ BALIKLA DOLDURUN

Doç. Dr. İhsan Üstün, kışın D vitamini sentezi için güneşin yetersiz olduğunu belirterek, açığın ton balığı, uskumru, sardalya ve somon gibi yağlı balıklar tüketerek kapatılabileceğini söyledi.
Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görevli Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Üstün, D vitamini ihtiyacının büyük bölümünün güneşten sentezlenerek karşılandığını, kış aylarında bu imkanın en alt seviyelere düştüğünü belirtti. Bu nedenle kışın D vitamini açığı oluşabildiğini kaydeden Dr. Üstün, bunun özellikle ton balığı, uskumru, sardalya ve somon gibi yağlı balıklardan tüketerek giderilebileceğini söyledi.
Fırında pişirerek yiyin
Dr. İhsan Üstün balığın pişirme yönteminin de D vitamini alımı için önemli olduğun belirtti. Dr. Üstün, “Balığı kızartmak yerine fırında pişirerek yemek, D vitamini kaybını en aza indirir. Böylece daha fazla D vitamini alma imkanı olur. Balık sadece D vitamini açısından değil, protein ve Omega 3 kaynağı olarak da önemli bir besin. Bu nedenle sağlık için haftada en az 1 kez balık tüketimini öneriyoruz” diye konuştu.
En iyisi güneşlenmek
D vitamini için yapılacak en doğru şeyin güneşlenmek olduğunu belirten Üstün, şu bilgileri verdi: “Vücudun D vitamini ihtiyacının yüzde 20'si tükettiğimiz besinlerden sağlanırken, yüzde 80'i güneşten sentezleniyor. Güneşten D vitamini sentezi için Mayıs ve Kasım ayları arasında, saat 10.00 - 15.00 arasında güneşlenmek gerekiyor. Bunun için de günlük 15 dakika güneşlenme yeterli. Belirttiğimiz saatler ve aylar dışında güneşlenildiğinde D vitamini sentezi yapılamıyor. Öte yandan güneş korucuyu kremlerin kullanılması ya da camın arkasından güneşlenme, D vitamini yapımına engel oluyor.”
D vitamini eksikliği
Dr. Üstün, D vitamini eksikliğinin yetişkinlerde kemiklerde yumuşama, kolay kırılma, kaslarda ağrı ile seyreden hastalıklara neden olduğunu kaydederek, “Uzun süreli olduğunda kemik erimesine yol açar. Çocuklarda ise D vitamini eksikliği büyümede gerilik, kemiklerde eğrilik, dişlerde geç çıkma gibi şikayetlere neden olur. Gebeler, emziren kadınlar, yaşlılar, fazla kilolu ve obezler, mide ameliyatı geçirenler, kronik ishali olanlar, kemik kırığı öyküsü olanlar, kemik erimesi hastalığı olanlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, yeterli düzeyde güneşlenmeyenler, D vitamini eksikliği için risk gruplarıdır. Bu kişiler hekime başvurarak D vitamini düzeylerine baktırmalı. Düşükse buna yönelik tedavi almaları gerekir” dedi.

458 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın