Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam307
Toplam Ziyaret783328
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

56. KAYISI FESTİVALİ COŞKULU GEÇTİ

56. KAYISI FESTİVALİ COŞKULU GEÇTİ

Bu yıl 56.'sı düzenlenen geleneksel Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali büyük coşkuyla geçti.
Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, siyasi parti ilçe başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri ile vatandaşların katıldığı festivalin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, son günlerde fiyatı düşen kayısıya destek verilmesi gerektiğini belirterek; “Ülke genelinde sofralık kayısı üretiminin yüzde 70'i Mut'ta yapılıyor. Mut'un kayısı sektöründe ciddi bir mesafe kaydetti. Bu yıl 15 milyon kayısı ağacından 150 bin ton ürün elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Kayısının zaman zaman iyi para ettiğini görüyoruz. Fiyatların son haftalarda düşmesi moralimizi bozdu. Buradan devlet büyüklerine seslenmek istiyorum; Türkiye'de tek üretilen sofralık kayısı Mut'ta varsa, ihracatta teşvik vermelerini talep ediyoruz. Buna da layık olduğumuzu, hak ettiğimizi söylemek istiyorum" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'da, Mersin'i hak ettiği yere ulaştırmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade ederek, "Kayısı ilimizin coğrafi işaretli tescilli ürünlerimizdendir. Her bir tanesi 45-50 grama ulaşan, kendine has koku ve aromasıyla baş döndüren sağlık kaynağı al yanaklı Mut kayısısı ile ne kadar övünseniz azdır. Mut kayısısı ve Karacaoğlan Mersin'in tescilli markasıdır. Bayram ve festival coşkusunu aynı anda yaşıyor sevicimizi ikiye katlıyoruz" dedi.
Mut Kaymakamı Mehmet Ali, Akyüz'de Türkiye'nin turfanda kayısıcılığının başkenti Mut'ta ürün hasadının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kaymakam Akyüz, “Ürünümüze gerek kurutmalık, gerek meyve suyu ve benzeri alt ürünlerde katma değer sunmalı ürün çeşitliliğini muhakkak arttırmalıyız” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kayısı yeme yarışması yapıldı; festivale katılanlar, bolluk ve bereketi temsil eden suyun kayısıyla buluşmasını betimleyen Dilek Havuzu'na kayısı döktü.
Festivalin gündüz etkinlikleri bölümünde Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda güreş müsabakaları büyük ilgi görürken, açılan sergiler ve imza günleri sanat ve kitapseverleri buluşturdu. Festivalin gece bölümünde yer alan Mustafa Yıldızdoğan, söylediği memleket şarkılarıyla Milli ruhlara hitap etti. Musa Eroğlu Sevgi Parkı'ndaki konserlerin ikinci gecesinde sahneye çıkan Ayşe Dinçer söylediği türküler ve sempatik tavırlarıyla izleyenleri coşturdu. Ayşe Dinçer'in hediyesini vermek üzere sahneye çıkan Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, kendisine “Kayısı Güzeli” unvanını verdiklerini ve kendisini bundan böyle bu isimle çağıracaklarını ve anacaklarını söyledi. Daha sonra sahneye çıkan kendisinin Tarsuslu olduğunu ve hemşeri olduğunu söyleyen Manuş Baba, kendi albümü ve türkü yorumlarıyla izleyenlere doyumsuz bir müzik ziyafeti çekti. Festivalin son gecesinde ise ilk olarak sahneye Türk Halk Müziği sanatçısı Deniz Toprak çıktı. Yurdun dört bir yanından söylediği türkülerle seyircileri buluşturan Deniz Toprak, izleyenlere keyifli dakikalar geçirtti.
Festivalin finali ise Ferhat Göçer'den geldi. Kendi şarkılarının yanı sıra Cem Karaca, Barış Manço gibi sevilen sanatçıların sevilen şarkılarını da seslendiren Ferhat Göçer, izleyenlere unutulmayacak bir gece yaşattı. Manuş Baba ve Fehat Göçer'e şişe üzerlerinde resimlerinin bulunduğu zeytinyağı hediye eden Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mut zeytinyağını kullanarak seslerinin ömür boyu sağlıklı kılmasını diledi.
Büyük coşkulu ve olaysız geçen festivalle ilgi bir değerlendirme yapan Başkan Yılmaz, “Yarım asrı aşkın bir süredir kutlanan festivalimizi bu yıl da başarıyla tamamlamış olmaktan mutluluk duyuyorum. Festival boyunca etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmayan, katkı sağlayan tüm halkımıza yürekten çok teşekkür ediyorum” dedi.

424 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın