Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam184
Toplam Ziyaret771695
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

SULAMA GÖLETİNDE BALIKLAR KIYIYA VURDU

SULAMA GÖLETİNDE BALIKLAR KIYIYA VURDU

Kelceköy ve Hacınuhlu sulama Gölet'inde çok sayıda balık kıyıya vurdu
İlçemizde, Kelceköy ve Hacınuhlu sulama Gölet'inde kıyıya vuran çok sayıda balık yetkilileri harekete geçirdi.
İlçemize bulunan Kelceköy Hacınuhlu sulama Gölet'inde boyları 10–15 santime ulaşan yayın balıkları ile sazan, aynalı sazan, turna ve binlerce küçük ve orta boy balığın kıyaya vurması üzerine yetkililer harekete geçti.
Balıkların kıyıya vurması ve ani ölüm nedenini araştırmak için Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin göletten numune alarak gerekli laboratuarlara gönderildiği öğrenildi.
Zehirlenme ihtimalinin az olduğunu söyleyen yetkililer, halen bazı küçük balıkların suda kıyıya toplu halde toplanmaları ve bir birlerine sarılarak göl içerisine gitmemek için çırpındıkları vatandaşları şaşkına çevirdi. Acaba göl içerisinde balıkları korkutan bir şeylerin olacağını tahmin eden vatandaşlar, elleriyle balıkları avuçlasalar dahi kaçmaması iğliyle izlendi. Belki de balıkların acıktığını düşünen vatandaşlar getirdikleri ekmekleri göle atmalarına rağmen balıkların ekmekleri yememeleri dikkat çekti.
Milyonlarca balığın kıyıya gelerek bir birleriyle sarmaş dolaş çırpınmaları ise gözlerden kaçmadı. Balıkları avuçlarıyla alsalar dahi kaçmamaları dikkat çekerken ölen balıkların ise nedeni konusunda şaşkına döndüler.
Balıkların sahile toplu halde vurması ve ölümleriyle ilgili açıklamada bulunan Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su ürünleri Mühendisi Osman Yenisaraç, “Hacınuhlu köyü Muhtarımızın ilçe tarım müdürlüğümüzü aramasıyla olay yerine gelmiş bulunmaktayız. Göletde inceleme yaptık birkaç teşhislerde bulunduk biz hem balıktan hem bu göletteki sudan numune alacağız. Gereken yerlere numunemizi göndereceğiz artık numunenin cevabına göre gerekli işlemleri yapacağız. Yani kesin olmamakla birlikte benim tahminim göletteki oksijen seviyesinin düşmesiyle alakalı birde buna bağlı olarak aşırı platon vermesi olduğunu tahmin ediyorum. Buda balıkların alabilecekleri oksijen seviyesini düşürüyor. Muhtemelen zaten yetersiz oksijen seviyesinde balıklar şu harekette bulunur. Ya su kaynağına doğru giderler yada su yüzüne doğru hareket ederler. Bu bize oksijen seviyesinin azlığı konusunda fikir veriyor. Gerekli incelemeleri yaptık. Artık laboratuar sonuçlarına göre sonuçları değerlendireceğiz” dedi.
Hacınuhlu Mahalle Muhtarı Yakup Ceylan ise, “Bu göledi tarımsal sulama amaçlı kullanıyoruz. Göledimizin kenarında Balıkların kıyıya vurması dikkatimizi çekti. İlçe Tarım müdürlüğüne haber verdik. Sağ olsunlar geldiler kontrollerini yaptılar. Gerekli incelemelerden sonra neden kaynaklandığının sonucuna varacağız inşallah. Böyle bir olayla ilk defa karşılaştık. İnşallah ileri günlerde bu olaydan tecrübe edineceğiz” dedi.
Kelceköy Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Tepe, Balıklar açlıktan bu şekilde yapabilir tahmini üzerine olay yerine getirdiği ekmekleri balıklara parçalayarak verdiler. Balıklar ekmekleri yemeyince demek ki açlıktan değil diyerek üzüntülerini dile getirdiler.
Göletten sorumlu olan Kelceköy ve Hacınuhlu Sulama Kooperatifi Başkanları her ihtimale karşı vatandaşların balıkları tutarak evlere götürüp yememeleri konusunda önlem alacaklarını söylediler.

910 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın