Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam251
Toplam Ziyaret771762
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

MESKİ, KAYIP-KAÇAK ÖNLEME ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ

MESKİ, KAYIP-KAÇAK ÖNLEME ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanlığı'na bağlı Kayıp Kaçak Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan İçmesuyu Sızıntı Tespit ekipleri, fiziki kayıp kaçakları önlemek için yoğun mesai harcıyor.
Kayıp-kaçak oranları en alt seviyelere indirgeniyor
2019 yılı Nisan ayı itibariyle MESKİ ekipleri tarafından, akustik yer mikrofonu cihazları ile yapılan kontrollerde 102 noktada içmesuyu kaçağının olduğu tespit edilerek tamiratı yapıldı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda 2 bin 730 mᵌ/gün içme suyu sisteme geri kazandırıldı. Şebeke basıncının kontrol altında tutulması amacıyla pilot DMA (izole alt bölge) alt ölçüm bölgeleri oluşturuldu. MESKİ ekipleri tarafından şebeke basıncı, özellikle geceleri daha alt seviyeye düşürülerek, kayıp oranı en aza indirgendi. Pilot bölgenin devreye girmesi ile birlikte bu bölgede 1281 mᵌ/gün içme suyu kazanımı elde edildi.
İçmesuyu Daire Başkanlığı Kayıp Kaçak Şube Müdürlüğü'ne bağlı içmesuyu sızıntı tespit ekipleri tarafından toplamda 4 bin 11 mᵌ/gün suyun sistemde kalması sağlandı. Bu sayede, bir insanın günlük olarak harcadığı su miktarının 200 litre olduğu varsayıldığında, 6 aylık sürede yapılan çalışmalarla kazanılan su miktarı, 20 bin kişinin günlük su ihtiyacını karşılamaktadır.
“Su kaynaklarımızı korumak hayati önem taşıyor”
Su gibi değerli ve önemli bir kaynağın korunması noktasında çok hassas davrandıklarını belirten MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç; “MESKİ olarak su kaybımızı önlemek, suyumuzu korumak amacıyla bu tür kapsamlı çalışmalara büyük önem veriyoruz. Merkezde bulunan 4 ilçemizde, içmesuyu şebekesindeki fiziki kayıp ve kaçakları önlemek için ekiplerimizle birlikte 2 gün boyunca 24 saat aralıksız tarama çalışmaları yaptık. Bu çalışmalarda sorun yaşanan yerlerin gerekli işaretlemeleri yapılarak, çeşitli nedenlerle oluşan kayıp-kaçaklar tespit edildi. Arızaların onarılmasının ardından hiç vakit kaybedilmeden bakımı yapılarak, su kaybının önlenmesi amacıyla sisteme kaçakların geri kazanılması işlemi gerçekleştirildi. Ekiplerimizle birlikte ciddi çalışmalar yürüterek, azımsanmayacak ölçüde su kayıplarının önüne geçtik. İçmesuyu sızıntı tespit ekiplerimizle birlikte akustik yer mikrofonu cihazları kullanarak, isale hatlarında ve şebekelerde, su kayıplarını ve sızıntılarını yer altındaki su akış seslerinin tespiti ve kontrolü sağlayacağız. Bu çalışmalar içmesuyu kayıp-kaçak oranını azaltmamıza ve su kaynaklarımızı korumamıza büyük katkı sunacaktır” dedi.

1402 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın