Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam277
Toplam Ziyaret771788
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

KAYISIDA SANCILI BEKLEYİŞ

KAYISIDA SANCILI BEKLEYİŞ

Kayısı sezonunun açılışına 10 gün kala Korona virüsü endişesi. Korona virüsünün kayısı sezonunu etkileyeceği korkusu içerisinde olan üreticiler, sezonun açılmasına 10 gün kala endişe içinde.
Sofralık kayısıda Türkiye'nin yüzde 85 ihtiyacını karşılayan Mut'ta, Korona virüsü sebebiyle hem iç piyasada hem de ihracat konusunda üretici endişeli. Ayrıca ilçe halkı kayısı sezonunda ilçeye dışarıdan gelecek olan yüzlerce işçi için önlem alınmasını bekliyor.
En büyük tehlikenin ise kayısı sezonu açıldıktan sonra, ilçeye dışarıdan gelecek olan işçilerin tehlike saçacağı endişesi. Bu durum Mut halkını kara kara düşündürüyor.
Korona virüsün Kayısı sezonunda iç piyasa ve ihracatta üreticiye zararının olmayacağını söyleyen yetkililer, Mut'ta herhangi bir sıkıntı olmadığını söylüyor.
Mut'ta tarım alanlarında hiçbir sıkıntımız yoktur diyen Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemiz sofralık kayısının Türkiye'nin yüzde 85'ini üreterek sofralık kayısıda Türkiye birincisiyiz. Yaklaşık 10-15 güne Erik ve Kayısı üretimimiz açık alanda başlayacaktır. İlçemizde 60 bin dekar alanda kayısı, 14 bin dekar alanda da Erik üretimi yapılmaktadır. Korona virüsü kayısı üreticisini etkilemez”dedi.
Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar ise, “Şu anda toptancı halimiz sezona hazır üreticilerimizin korona virüsüne karşı tedirgin olmasına gerek yok” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, “Koronavirüs dolayısıyla Türkiye'de etkinlikler nasıl iptal edildiyse biz de yapacağımız hal açılış programını iptal ettik. Mut sınırlarına Koronavirüs girmedi. Bu da vatandaşımızın duyarlılığından, vatandaşımızın talimatlara uyduğundan, idarecilerimizin yeterli disiplini uyguladıklarından kaynaklanıyor. Kaymakam, Büyükşehir ve Mut Belediye Başkanı sezon açılınca her türlü yanımızda olduklarını söylediler. Bizde bundan cesaretle ayın 15'i gibi ticarete açılacağını üreticilerimizin ürünlerinin pazara geleceğini bekliyoruz. Kapıların kapalı olması ihracatta ne gibi yansıması olur.
Sofralık kayısıda Türkiye'nin yüzde 85'ini Mut'un karşıladığı ortada. Mut'ta kayısı mikro klima doğal ve organik yetişmekte. Biz ürünlerimizin reklamını hala yapamamış durumdayız. Kayısı denince hala Malatya kaysısını reklama sunarlar Malatya'nın kayısısı Mut'ta kayısı bittikten sonra çıkar. Çünkü Malatya kayısısı kurutmalık Mut kaysısı ise sofralıktır. Geçen yıl Kayısıda 110 bin tonunun 60 bin tonunu iç piyasada tükettik. 50 bin tonunu da dış piyasada tüketimini yaptık. Bu vesileyle Pazar sorunumuz hiç olmadı. Bu sene ne yapabiliriz noktasındayız. İnşallah bu memleketimizdeki kara duman kalkar sokağa çıkma yasakları ortadan kalkar. İhracata gelince bizimle irtibata geçen ihracatçılar var. Mut'ta kayısı varsa ben başka bölgeden kayısı almayacağım tonaj soranlar var bizde rekoltenin iyi olduğunu ihtiyaçlarını Mut'tan karşılayabileceklerini söylüyoruz. İnşallah devlet ihracatçılara da bir destek verir. Onlarda hedeflerini tuttururlar diye düşünüyorum. İnşallah hiçbir üreticinin alın teri yere düşmeyecek” dedi.

1625 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın