Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam408
Toplam Ziyaret779722
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

1. ULUSLARARASI KARACAOĞLAN RESİM SEMPOZYUMU BAŞLADI

1. ULUSLARARASI KARACAOĞLAN RESİM SEMPOZYUMU BAŞLADI

10 Nisan 2022 günü, Mut Taşhan, Mut Kalesi ve çevresi, Karacaoğlan Çınaraltı parkındaki incelemelerle başlayan “1. Uluslararası Karacaoğlan Sanat Sempozyumu” etkinliğinin resmi açılışı Mut Belediye Sinema ve Konferans Salonundaki panelle gerçekleşti.
Uluslararası Karacaoğlan Sanat Sempozyumu Paneline, Gazi Üniversitesi. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alaybey KAROĞLU, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yıldız Öztırak ALLAHVERDİ, USKEM (Uluslararası Sanat, Kültür, Eğitim ve Müzecilik Derneği) Başkanı Muhammet İNCE, Mut Belediye Başkanı Volkan ŞEKER, Mut Kaymakamı Batuhan BİNGÖL, toplamda 9 ülkeden sanatçılar ressamlar, basın mensupları ve çok sayıda panelist katıldı.
Programın açılış konuşmasını USKEM Derneği Başkanı Muhammet İNCE yaptı. İNCE konuşmasında panelin devamlılığına vurgu yaparak şu sözleri ifade etti: “Bugün bizi bir araya getiren bu güzel etkinliğin gelişiminden bahsetmek istiyorum. Mut'u dünyaya nasıl tanıtabiliriz? Mut'un değerini insanlarımıza nasıl anlatabiliriz? Diye düşündüğümüz kıymetli ve alanında ehil arkadaşlarımızla birlikte ilçemizde derneğimizi kurduk. Bugün 1. Uluslararası Karacaoğlan Sanat Sempozyumunda sanatçılarımızla bir araya geldiğimiz bu organizasyonda olmaktan dolayı çok mutluyum ve heyecanlıyım. Sürekliliği olacağını düşünerek biz Birincisini gerçekleştiriyoruz ifadesini kullandık ve Karacaoğlan Sanat Sempozyumu etkinliklerinin devamının olacağını ümit ediyorum. Kıymetli belediye başkanımıza desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Gazi Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alaybey Karoğlu hocama, Mersin Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yıldız Öztırak Allahverdi hocama ve bütün sanatçı dostlarımızla sanatın birleştirici gücünü, saf ve duru halini yaşatmak üzere buluştuğumuz için çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda 9 ülkeden sanatçılarımız ve aralarında 7 Profesörümüz var. Bir hafta sonra sergimizi yapacağız. Mut için mutluluk için bir araya gelen sanatçılarımıza ve sanatseverlere selamlarımı sunuyorum” dedi.

“Karacaoğlan'a sahip çıkmak Türk Coğrafyasına sahip çıkmaktır”

Panelin ikinci konuşmasını yapan ve her anlamda önemli mesajlar veren Gazi Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU; “Bugün hepimiz Mutluyuz. Hem Mut'da olduğumuz için hem de mutluluğumuzu paylaştığımız sanatçılarımızla buluştuğumuz için çok mutluyuz. Mut ilçemiz, Karacaoğlan ile özdeş kadim bir kentimiz. Bu etkinliğin Karacaoğlan adına tertiplenmesinin derin bir anlamı var. Karacaoğlan'a sahip çıkmak, Türk coğrafyasına sahip çıkmaktır. Kayısı kadar güzel, zeytin kadar gerekli ve incir kadar leziz bir etkinlik” dedi.
KAROĞLU; “Yerel idareler sanatın gelişimine katkı verirler. Devamlılığı çok önemli çünkü Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023'e hazır olmak kültür ve sanata destek vermekle mümkündür. Sanat en uzağı görebilen bir olgudur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin temelini kültür ve sanata bağlamıştır. Milli kültürümüzü ve sanatımızı her türlü tedbir ve vasıtayla korumak ve geliştirmek esastır demiştir. Dünyada hür ve bağımsız olabilmenin yolunun kültür ve sanatla mümkün olduğunu biliyoruz ve biz milletimizin öz değerlerinin yaşadığı bu şah damarı olmaya devam edeceğiz. Sanatçı geçmiş ve gelecek arasında sağlam bir köprüdür.
Gelişmiş toplumların kitle imha silahları vardı. Bugün kitle iletişim araçlarıyla algı yönetmekteler. Emperyalizm kendisinden önce kültür ve sanat akımlarıyla nüfuz etmektedir. Özellikle görsel sanatlarda bu kendisini daha belirgin gösteriyor. Algıyı sanatla yönetmeyi başarıyorlar. Gelecekte kültür ve sanat üretebilen toplumlar ayakta kalacak. Kültür sanat üretmeyen toplumlar ise üretenlerin müsaade ettiği kadar var olacaklar.
Anadolu coğrafyası fırtına coğrafyasıdır. Depremler yangınlar coğrafyasıdır. Medeniyetler coğrafyasıdır. Zordur. Bu topraklarda bin yıldan fazla kalabilen tek uygarlık Türk uygarlığıdır.
Tarihimizden, öz değerlerimizi batının etkisinden kurtarmaktan ve kendi cevaplarını bulabilmekten mesajlar veren KAROĞLU; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sanata verdiği önemi vurguladı ve Anadolu coğrafyasının kadim medeniyetlerin yaşadığı bir merkez olduğunu ifade etti. Gazi Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alaybey Karoğlu, “Ne Mutlu Türküm Diyene” diyerek sözlerini tamamladı.
Panelin diğer konuşmacısı Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yıldız Öztırak ALLAHVERDİ, konuşmasında Oryantalizm felsefesinden söz ederek “Oryantalizm batı temelli doğunun sanatının incelenmesidir. Nereye giderseniz bir doğu ve batı olacaktır. Bugün biz Mut'u merkez ve orijin kabul ediyoruz. Orijinimiz Mut. Öyle olduğu için bugün dünyanın her yerinden sanatçı dostlarımızla buradayız. Algı yönetimi Mut'tan başlamalı. Sanat bizim ortak dilimiz. Mut'u ilk kez görüyorum ve kültür sanat değerleri açısından çok zengin bir coğrafya” şeklinde konuştu. Yıldız Öztırak Allahverdi, panele katılan katılımcılarla nesne, simge ve imgeleme konularında soru cevap şeklinde hayal gücünü resmetme konularına değindi.
Programa ev sahipliği yapan Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker; “Bu kadar sanatçının karşısında olmak çok anlamlı. Kıymetli hocalarımız yüreğimizden geçenleri ifade ettiler. Sanatçılar toplumumuzun aydınlarıdır. Sizleri ilçemizde misafir etmekten, sanata ev sahipliği yapmaktan son derece mutluyuz. Mut'ta bu kadar değerin bir araya geldiği organizasyona emek veren, bu ateşi yakan bütün kardeşlerimize teşekkür ediyor tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl; Mut'un sanatta merkez olacağını belirtti ve “Mut; M.Ö. 3. yüzyıla dayanan, kültürün, sanatın, tarihin ve gastronominin merkezidir. Tarım dışında sanatta da merkez olacaktır. Kıymetli hocalarımız sanatçılarımız bir hafta boyunca Mut'un tarihi, turistik yerlerini gezerek inceleyip ve sonrasında sanata dönüştüreceksiniz. Böylesine güzel bir organizasyonda aldığım güzel bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. İlçemizde sanat lisesi açılması söz konusu. Artık sanata yönelmek isteyen çocuklarımız başka il veya ilçelere gitmek zorunda kalmayacaklar, daha rahat bir şekilde kendilerini geliştirebilecekler. Bu etkinlikte bu müjdeyi sizlerle paylaşmak istedim” dedi.
İlçe kaymakamı Batuhan Bingöl ve Belediye Başkanı Volkan Şeker, Gazi Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alaybey Karoğlu, Mersin Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yıldız Öztırak Allahverdi ve USKEM Derneği Başkanı Muhammet İnce'ye günün anısına plaketlerini takdim ettiler.
Panelin ardından Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'na geçilerek resim uygulama çalışmalarına geçildi.

121 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın