Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam259
Toplam Ziyaret779573
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

FESTİVALİN ARDINDAN

FESTİVALİN ARDINDAN

2 yıldır pandemi nedeniyle ertelenen Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'nin 60'ıncısı, bu yıl 3-4-5 Haziran tarihleri arasında Mut'ta yapıldı. İçeriğinde birçok kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin yer aldığı festival, oldukça renkli görüntülere ve coşkuya sahne oldu. Kitap imza günleri, fotoğraf ve diğer sergilerin yer aldığı festivalin gece programlarında, Musa Eroğlu Sevgi Parkı'nda ünlü sanatçıların ücretsiz halk konserleri düzenlendi.
60. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali, Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Açılış törenine; Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, çevre ilçelerin belediye başkanları, davetliler ve yurttaşlar katıldı.
Sofralık kayısıda Türkiye'nin yüzde 85'ine hitap ediyoruz.
Festivalin açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker; festivalin özünde sevgi, kardeşlik, emek, hoşgörü, birlik ve beraberlik olduğunu söyledi. Başkan Şeker, “Festivalin adından da bahsettiğimiz gibi, iki tane değer; birisi Karacaoğlan. Karacaoğlan'ın bütün şiirleri, bütün sözleri aşk üzerinedir, doğa üzerinedir, sevgi üzerinedir ve Karacaoğlan Mutludur. İyi ki Karacaoğlan'ın ilçesinde doğmuşuz ve iyi ki Karacaoğlan'ın kültürüyle yetişmeye çalışıyoruz. Diğeri de kayısı tabiî ki. Türkiye'nin yüzde 85'ine hitap ettiğimiz, sofralık ortalamasında Türkiye'deki tek olan ilçeye sahip olmaktan da son derece mutlu ve gururluyuz. Neden mi; çünkü ekmek kavgamızda en büyük ihtiyacımıza cevap veren bir kayısı bu topraklarda yetişiyor” dedi.
Birlik ve beraberlik mesajı veren Şeker, sözlerini, “Her şeyin önünde sevgi gelir, kardeşlik gelir ve hoşgörü gelir. Hepimiz Mustafa Kemal Atatürk'e olan borcumuzu ödeyebilmek için siyaset yapıyoruz. Hepimiz bu Cumhuriyeti sonuna kadar yaşatabilmek için siyaset yapıyoruz” diyerek noktaladı.
Festivalin açılış töreninde kürsüye gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker'in 'Mutlu olmanın mutluluğuyla Mutlu olmaktan gururluyum' sözünü anımsatarak konuşmasına başladı ve, “Hepimiz Mersin'de olmaktan, böyle güzide bir kentte yaşamaktan, Türkiye'de olmaktan, Türkiye'de doğmuş olmaktan, Türk olmaktan onur ve şeref duyuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir', ilimin peşinden gideceğiz ve ülkemizi muasır medeniyet seviyesine yükselteceğiz. Hepimizin çabası bu yolda” dedi.
Bir olacağız, birlik olacağız, iri olacağız, diri olacağız
60. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'ne keyifle geldiğini belirten Başkan Seçer, konuşmasına şöyle devam etti: “Farklı siyasi partilerden olmamız demokrasinin zenginliğidir. Bizim kültürümüzdür, hoşgörümüzdür. Birbirimize saygıyla bakmamızı gerektiren bir anlayıştır. Mut Belediye Başkanıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı farklı siyasi partilerde; ama bir çatı altında, Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında, al bayrağın altında ve Mustafa Kemal'in izinde beraber yürümesinden daha doğal bir şey olamaz. Onun için her zaman söylediğimizi söylüyoruz. Bir olacağız, birlik olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Bunu da inadına yapacağız. Ülkemizi, bayrağımızı ve Atatürk'ümüzü seviyoruz.”
Desteklerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz
Bereketli bir coğrafyaya sahip Mut'ta, kadınlar başta olmak üzere tüm vatandaşların çok çalışkan olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Allah bereket versin. Mutlu hemşerilerimiz bu sene de hasada başladı. İklimden dolayı verim kaybı var ama şükür ki piyasalarda bir talep var ve hem yurt içinde hem de yurt dışında şu anki fiyatlar, belki verimden dolayı kaybımızı telafi edecek noktalarda.
İnşallah bütün sezonu hem kayısıda, hem erikte, hem de zeytinde bereketli olarak tamamlarız” diye konuştu.
Hükümetlerin hazırladıkları projeksiyonlarda mutlaka üreticiye, çiftçiye destek verme zorunluluğu olduğunu dile getiren Seçer, “Ülkemizde de mutlaka; beğeniriz, beğenmeyiz. Şimdi siyaset zamanı değil. Politika uygulanıyor. Doğrudur, yanlıştır. Ancak biz belediyeler olarak mevcut imkanlarımızı kullanarak, özellikle küçük aile işletmelerine ve kadın üreticilere pozitif ayrımcılık yaparak, desteklerimizi bugün olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz” dedi.
Milletvekili Şimşek: “Tarımsal desteklerin verilmesi için mücadelemize devam ediyoruz.”
Açılış töreninde konuşan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mut'un Karacaoğlan'ın ve Musa Eroğlu'nun memleketi olduğunu belirterek, 60 yıl bir festival düzenleyebilmenin emek, büyük bir kararlılık ve mücadele gerektirdiğini söyledi. Mut'ta kayısı, zeytin, zeytinyağı ve erik başta olmak üzere bu memlekette her şeyin olduğunu söyleyen Şimşek, bu yılın hasadının bol ve bereketli olmasını temenni ederek, “Çiftçilerimizle ilgili tabi tarımsal desteklerde, özellikle sudan ve elektrikten daha büyük desteklerin verilmesi için mücadelemize devam ediyoruz. İnşallah güneş enerjisiyle tarımsal sulamanın önünün daha da açılması lazım. Bunların daha çok teşvik kapsamına alınması lazım. Bununla ilgili de düzenlemeler yapılıyor” dedi.
2023'te Mut doğalgazla buluşacak.
Hedeflerinin 2023 yılında Mut'u mutlaka doğalgazla buluşturmak olduğunu söyleyen Şimşek, “İnşallah, 2023 yılında Mut merkezde belli bölgelerde doğalgaz kullanımı başlayacak. Ben şimdiden Mutlu hemşerilerime hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Mut kayısısını tanıtım noktasında gerideyiz
Kayısıda tanıtım noktasında geride olduğumuzu düşündüğünü ifade eden Milletvekili Şimşek, “İhracatın yüzde 85'ini sadece Mersin'in bir ilçesi, Mut yapmasına rağmen hala kayısıda tanıtım olarak biraz geride olduğumuzu düşünüyorum. Hala kayısı dediğimiz zaman, herkesin aklına Malatya geliyor. Bunu daha çok tanıtmamız gerekiyor. Mut'un zeytinyağı, zeytini belli düzeyde tanıtıldı. Tanıtımla beraber değer de kazanıyor. Kayısının da daha çok tanıtılması lazım, daha çok ihracat yapılması lazım. Tabi üreteceğiz, çalışacağız ve kazanacağız hep beraber. Siz kazanacaksınız, Türkiye kazanacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kaymakam Bingöl: “Bu güzel topraklara sahip çıkmak boynumuzun borcu.”
Açılış töreninde son olarak kürsüye gelen Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl ise, “O kadar şanslıyız ki, neslimiz bize kültürün, sanatın, tarihin, coğrafyanın iç içe olduğu, bereketin iç içe olduğu bu güzel toprakları emanet bırakmış. Bu güzel topraklara sahip çıkmak bizim boynumuzun borcu. Ve biz şuna şahidiz ki, Mutlu hemşerilerimiz çalışkanlıklarıyla birlik ve beraberlikleriyle bu topraklara sahip çıkmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu festivalin Mut'un birlik ve beraberliğine, kardeşliğine, omuz omuza ve gönül gönüle yaşama duygusuna katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi. Kaymakam Bingöl, festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Festivalde açılış konuşmalarının ardından Erdemli Belediyesi Kadın Mehteran Takımı gösterilerini sergilerken; Mut Volkan Okulları Zeybek Ekibi ve Mut Belediyesi Spor Okulları öğrencileri de tekvando gösterisi yaptı. Mut Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nun sergilediği gösteri ile süren festivalde Halat Çekme Federasyonu Mut İlçe Temsilciliği tarafından halat yarışı yapıldı. Kayısı yeme yarışması ile devam eden festivalin açılışında, son olarak protokol üyeleri tarafından Dilek Havuzu'na kayısı döküldü. Açılış töreni, fotoğraf sergilerinin açılışı ve standların gezilmesiyle sona erdi.
3 gün boyunca devam eden festivaldeki etkinlikler arasında; Mut Doğa Sporları ve Fotoğrafçılık Derneği (MUDOF) tarafından Göksel Ata'nın Mut fotoğrafları sergisi, Ferah Koca'nın fotoğraf sergisi, Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi'nce ve diğer yazar ve şairlerce kitap imza stantları, yerel sanatçıların sahne aldığı müzik dinletileri ve güreş müsabakaları yer aldı. Festivalde ayrıca Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erdemli Şubesi Zeybek Ekibi tarafından Harmandalı gösterisi sunuldu. Birçok dernek, STK ve yurttaşlar tarafından çadır ve stantların yer aldığı festival boyunca, Güllük Mahallesi'nde panayır kuruldu. Festivalin Musa Eroğlu Sevgi Parkı'nda düzenlenen gece programlarında ise, ünlü sanatçılar tarafından ücretsiz halk konserleri verildi. Oldukça renkli görüntülere sahne olan ve coşkulu geçen festival konserlerinde, Grup Volkan, Kıraç, Savaş Korkmaz ve Mustafa Ceceli sahne aldılar ve Mutluları coşturdular.
Mut dışından çok sayıda konuğun katıldığı 60. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali, son gün düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

472 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın