Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret790944
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

LAVANTA ÜRETİCİSİNE DİSTİLASYON MAKİNASI

LAVANTA ÜRETİCİSİNE DİSTİLASYON MAKİNASI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar Köseçobanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne bağlı olarak lavanta üretimi yapan çiftçilere distilasyon makinesi desteğinde bulundu. Üreticilerin kullanımına sunulan makine, hasat sonrası kullanılmaya başlandı.
Distilasyon makinesi verilmeden önce lavantaların satışını farklı ilçelere giderek, yaş demet halinde yaptıklarını belirten üreticiler daha az kazanç elde ediyordu. Ürünlerini biçmek için bir gün, götürmek için bir gün, satış için de 2 gün ayırarak 4 gün kaybeden üreticiler, distilasyon makinesi ile rahat bir nefes aldı. Ürünlerini biçen üreticiler, aynı gün distilasyon makinesinde yağını çıkararak, 1 günde işlemlerini tamamlayabilir hale geldi. Distilasyon makinesinde bir defada 200 kilogramlık ürün işlenebilirken, gün içerisinde çalışma süresine göre, bin ile bin 400 kilogram arasında ürün işlenebiliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Hüseyin Topkara, Köseçobanlı Mahallesi'ne yapılan lavanta fidanı destekleri ve distilasyon ünitesi hibesi hakkında bilgi vererek, “Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak, Köseçobanlı Mahallesi'ne 2020,2021 ve 2022 yıllarında toplamda 43 bin 333 adet lavanta bitkisi desteği sağlandı. 2023 yılında da bu yetişen lavanta bitkilerinin işlenmesi amacıyla, bu distilasyon ünitesi kuruldu” dedi. Distilasyon ünitesinin teknik özelliklerini de anlatan Topkara, “Köseçobanlı Mahallemizde 45 üretici, yaklaşık 400 dekarlık bir alanda lavanta bitkisi yetiştiriyor. Distilasyon ünitesi sayesinde, 25 tonluk lavanta bitkisinden, bu lavantanın yetişmiş olduğu toprak, iklim ya da çeşidine göre 750 ile bin 250 litre arasında yağ elde edilecek. Bu proje ile amacımız, kırsal bölgedeki yetiştiricilerimizin boş ve kurak arazilerini değerlendirerek, alternatif bir üründen gelir elde etmelerini sağlamak” diye konuştu.

329 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın