Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam213
Toplam Ziyaret791098
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

MUT MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ'NİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

MUT MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ'NİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mut Şubesi, 1 Kasım Mut Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş yıldönümünü kutladı. ADD tarafından düzenlenen programa, emekli tarih öğretmeni Muzaffer Kılıç konuşmacı olarak katıldı. Osmanlının son döneminden Kurtuluş Savaşı'na, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Cumhuriyetin ilanına kadar geçen tarihsel süreç hakkında ayrıntılı bilgiler veren Muzaffer Kılıç; Mut Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşu, çalışmaları, Mut Müftüsü Nadir Mutluay'ın bu çalışmalardaki rolü ve yaptıkları, Kurtuluş Savaşı'nda üstlendiği önemli görevleri ayrıntılarıyla anlattı.
Meydan Mahallesi Kıyı Sokak'ta bulunan dernek binasında düzenlenen programa; ADD Mut Şubesi Başkanı Mehmet Özay ve üyeler ile Zafer Partisi Mut İlçe Başkanı Keramettin Büyükşahin ve yurttaşlar katıldı.
Programın açılışında konuşan ADD Mut Şubesi Başkanı Mehmet Özay, katılım gösterenlere teşekkürlerini iletti.
Programa konuşmacı olarak katılan emekli tarih öğretmeni Muzaffer Kılıç, “1 Kasım sadece Mut Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş yıldönümü değil, bugün 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırıldı. 624 yıllık babadan oğula geçen padişahlık yönetimi yerine millet iradesini egemen kılan, Cumhuriyete geçişi sağlayan saltanatın kaldırıldığı gündür. Bugün ayrıca 1 Kasım 1928 Türk alfabesinin kabul edildiği gündür. Latin harflerinin kabul edildiği gündür. Arapçadan kurtulduğumuz gündür. Her ne kadar, bir gecede milleti cahil bıraktılar, falan diyorlarsa, zaten yüzde 10 okuryazar var Osmanlının son döneminde. Onlar da subaylar, memurlar, eşraf, bey, onlar. Anadolu insanı Cumhuriyetin sayesinde, bu alfabe sayesinde bugünkü duruma geldi. Şükrediyoruz, artık her köyümüzde doktorumuz, avukatımız, mühendisimiz, öğretmenimiz, okuryazar oranı yüzde 90'ları aştı. Bunu Cumhuriyete borçluyuz.” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılını onurla, gururla, coşkuyla kutladığımızı ve göğsümüzün kabardığını söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: “Bize bugünleri sağlayan ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve aziz gazilerimizi rahmetle, saygıyla, şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.”
Cumhuriyetin ilan edilebilmesi için bir devlet olması gerektiğini ifade eden Kılıç, “Cumhuriyetin kurulmasında biz Mutluların onur duyulacak bir yerimiz var. Saygın hizmetlerimiz var.” dedi.
Muzaffer Kılıç konuşmasını, bugünlere nasıl geldiğimizi aktararak devam etti. Osmanlının son döneminden Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ve Cumhuriyetin ilanına kadar geçen tarihsel süreci anlatan Kılıç; Kurtuluş Savaşı'nda Mut Müftüsü Nadir Mutluay önderliğinde Mut'ta kurulan Mut Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ve yaptığı çalışmalar, üstlendiği çok önemli görevler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
ADD Mut Şubesi'nin düzenlediği program, katılımcıların görüşlerini dile getirmesiyle sona erdi.

370 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın