Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam164
Toplam Ziyaret791049
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI TIRMANIŞA GEÇTİ

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI TIRMANIŞA GEÇTİ

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden olan ve zeytin üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği ilçemizde 300 bin dekar alanda 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ elde edilmesi bekleniyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Düşük rekolteye rağmen kalitesi yüksek olan zeytinyağında yaşanan alım fiyatlarındaki artış ise dikkat çekmeye başladı.
Mut'ta önemli ihracat ürünlerinden ve kalitesi yüksek olan zeytinyağının, bu yıl rekoltesinin düşük olması sebebiyle alım fiyatları arttı. Geçen yıl 10 ile 30 lira arasında değişen bu yıl ise 30 ile 70 lira olan zeytin fiyatları ve geçen yıl 80 ile 100 TL olan zeytinyağı alım fiyatı bu yıl üçe katlayarak 300 TL'ye yükseldi.
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “Bu yıl Dünyada meydana gelen zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşüklüğü sebebiyle, zeytin ve zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti. Bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olması zeytin ve zeytinyağına etki etti" dedi.
Zeytin rekoltesinin düşük olması sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının Türkiye genelinde arttığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan ilçemizde hasat devam ediyor. Bu yıl 'yok yılı' olmasına rağmen ilçede 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmış olup, Mut zeytin ve zeytinyağının gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa'ya, gerek Japonya'ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır. İlçemizde 300 bin dekar alanda 15 milyon zeytin ağacı varlığımız var.
Bu yıl 130 bin ton zeytin ve 10 bin tonda zeytinyağı rekolte beklentimiz var” dedi
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, “İlçede 21 adet zeytinyağı fabrikası ile birlikte 11 adet salamura tesisimiz var. Gerek iç piyasa gerekse dış piyasaya zeytin ve zeytinyağı satışı yapılmaktadır.
Zeytinyağı fabrikalarında geçen yıl 80 ila 100 TL'den satılan zeytinyağının litre fiyatı bu yıl 300 TL'ye çıktı. Fiyatlar, bu gidişle daha da yükselecek" diye konuştu.
Düşük rekolte ve yüksek enflasyon nedeniyle yükselişin devam edeceğini belirten Yılmaz, “Geçen yıl hem fiyat, hem de rekolte anlamında altın sezonunu yaşayan zeytin ve zeytinyağında, bu sezon ciddi bir rekolte düşüşü gözleniyor.
Hem düşük rekolte, hem yüksek enflasyonist ortam, hem de dünya fiyatlarının etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış olacağı kesin gibi görünüyor. Geçen yıl 80 ila 100 TL dolayında seyreden 1 litre perakende zeytinyağı fiyatının şu an 300 TL'yi aştığını, bunun 400 TL'ye kadar çıkabileceğini” söyledi.

274 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın