Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam147
Toplam Ziyaret785882
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

İlçemizde Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan “Doğadan Mut'a Armağan Antepfıstığı Projesi” tanıtıldı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan projenin tanıtımı Bulutbey Oteli'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, kolay yetiştirilen antepfıstığının ilçe tarımında önemli yer tutan kayısı ve erik gibi meyvelere alternatif olabileceğini söyledi. Yörede Sakızlak ağacı olarak bilinen Melengiç ve Atlantik sakızının engebeli ve yamaç arazilerde bile kendiliğinden yetiştirilebildiğini kaydeden Abaş, şöyle konuştu: “Antepfıstığı sulama istemeyen, bakım, budama ve hasat gibi masrafları çok düşük olan bir bitkidir. Bölge tarımında önemli yer tutan kayısı, erik ve zeytin gibi bitkilere en uygun alternatiflerden biridir. Atlantik sakızı ve melengiç çalılıkları aşılanıp terbiye edilerek verim veren ve gelir getiren antepfıstığı bahçelerine dönüştürülebilir. Bizim amacımız, atıl durumda bulunan antepfıstığı anaçlarını aşılayarak milli ekonomiye kazandırmak. Proje kapsamındaki çiftçilerin ekonomik gelir seviyesiyle birlikte alternatif bitki sayısını da artırmak” dedi.

Proje ile Diştaş, Kayaönü, Geçimli, Narlıdere, Kürkçü, Çatalharman ve Kurtuluş köylerinde toplam 30 aşıcı ustası yetiştirileceğini belirten Abaş, “Daha sonra çiftçilerce aşıya hazır hale getirilen 20 bin adet Atlantik sakızı veya melengiç bitkisi her bitki 2 göz ile aşılanmak suretiyle dağıtılacak. Eğitilecek aşıcı ustalarının yevmiyeleri proje kapsamında karşılanacak. Ağaçlardan verim almaya başladıktan sonra da her bir ağaçtan ortalama 25 kilogram antepfıstığı üretmeyi amaçlıyoruz. Yani toplamda 20 bin adet ağaçtan 500 bin kilogram rekolte elde edilecektir. Piyasa şartlarına göre ortalama 1 kilogram fıstığın satış fiyatı 4 TL olup toplamda piyasa değeri yaklaşık 2 milyon TL gelir elde edilebilecektir” diye konuştu.

Belediye Başkanı Murat Orhan yaptığı konuşmasında ise ilçe ekonomisinin yüzde 90 oranında tarıma dayalı olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız alın terini toprağa yansıtarak geçimini tarımla kazanıyor. Bu projeyle ilçemizde antepfıstığı yetiştiriciliği de yapmaya başlamıştır. Yapılan bu projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Haber: Abdurrahman AYDIN



906 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın