Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam47
Toplam Ziyaret778675
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Geçen aylarda Orman Yüksek Mühendisi İhsan Akan Başkanlığında ilçemizdeki örgütlenme çalışmalarını tamamlayan TEMA Mut Temsilciliği, Akan’ın sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmasının ardından yeni yönetimini oluşturdu.

Akan’dan boşalan TEMA Mut Temsilciliğine Özay Düzel atanırken, Gönüllü Sorumlulardan oluşan yeni yönetimde şu isimler yer aldı: Mehmet Gürbüz (Bşk. Yrd.), İhsan Akan, İrem Büyükçetin, Fatma Gürdal Orakçı, İlknur Kılınç, Emine Yaşar, Erdal Uysal, Mehmet Çay ve İskender İpek. Yeni yönetim ilk toplantısını, 4 Kasım’da yaptı.

Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak hedefiyle 1992 yılında kurulan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), ilçemizdeki örgütlenmesini tamamlayarak çalışmalarına başladı. Daha önce Orman Yüksek Mühendisi İhsan Akan Başkanlığında Mut Temsilciliğini yaşama geçiren TEMA, Akan’ın sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmasının ardından yeni yönetimini belirledi. Özay Düzel TEMA Mut Temsilciliğine atanırken, Gönüllü Sorumlulardan oluşan yeni yönetim ilk toplantısını gerçekleştirdi. Özay Düzel Başkanlığında yapılan toplantıya; Başkan Yardımcısı Mehmet Gürbüz, Gönüllü Sorumlulardan İrem Büyükçetin, Fatma Gürdal Orakçı, İlknur Kılınç ve Emine Yaşar katıldı. 4 Kasım akşamı Öğretmenevinde yapılan toplantıda, ileriki günlerde izlenecek yol haritası belirlendi.

Gönüllülük esasına göre çalışmalarını yürüten TEMA Mut Temsilciliğinin bu ilk toplantısında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. ‘TEMA Mut Temsilciliği olarak neler yapabiliriz?’ sorusuna yanıt arandığı toplantıda, ilk olarak ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının ziyaret edilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca iç eğitim programlarının tamamlanmasının ardından, diğer çalışmaların yürütülmesi görüşü ağırlık kazandı. Toplantı, çeşitli öneri ve görüşlerin tartışılmasının ardından sona erdi.

Kısaca TEMA

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

İki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 1992 yılında TEMA Vakfı’nı birlikte kurdular. Amaçları Anadolu’da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmekti. Hedefleri ise bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı toplumda büyük yankı uyandırdı. İlk kez önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti.

TEMA Vakfı’nın kuruluş döneminde, doğa koruma konusu ülke gündeminde bugünkü kadar öne çıkmamıştı. Kamuoyu doğadaki bozulmaların farkına yeni yeni varmaya başlamıştı. Sosyal sorumluluk kavramı henüz gelişmemişti, iş adamları hayırseverlik adı altında çalışmalar yürütüyordu. 1992 Haziran’ında Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde yapılan dünyanın ilk “Yeryüzü” Zirvesi, devletlerin insanın ekosistemler üzerinde yarattığı tahribatı kabul etmesi ve buna karşı verilen mücadeleleri küreselleştirerek ön plana çıkarması açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Zirve, aynı zamanda sivil toplumun güçlü bir aktör olarak sahneye çıkmasında önemli rol oynadı. “Toprak Yaşamdır” sloganıyla bugün 20. yaşını kutlayan TEMA Vakfı, Rio Zirvesi’nden sadece birkaç ay sonra, 11 Eylül 1992 tarihinde kuruldu.

Haber: Mehmet GÜRBÜZ



1952 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın