Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam555
Toplam Ziyaret772494
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Demir Dövencilik Yokoluyor

Mut’ta demircilik sanatı ve demir döven ustaları; teknolojinin gelişmesi, sanayileşme ve köylünün köyden kentte göç etmesiyle birlikte yok olmaya başladı.

Mut’ta, demircilik mesleği yok oluyor. Eskiden çok sayıda demir dövme ustasının olduğu ilçede bugün ise çok az sayıda demir dövme ustası kaldı. Teknolojinin gelişmesi, köyden kente göç ve mesleğin sanayileşmesi; demircilik mesleğinin yokolmasına neden oluyor.

43 yıldan beri Kale Mahallesi Dış Çarşı’da, yardımcısı Kadir Küçük’le birlikte mesleğini sürdüren İbrahim Mutlu, demir dövme ustası olarak mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Demircilik yaparak geçimini sağlamaya çalışan 62 yaşındaki İbrahim Usta, demir döven ustası olarak 20 yaşından beri bu mesleği yaptığını söyledi. Demirci İbrahim Usta: “1970 yılında bu işe başladım. O dönemde Mut’ta çok sayıda demir döven ustası vardı. Ocakta demirleri kızdırıp, çekiçle demirleri istediğimiz şekle sokuyorduk. Çekiç, kazma, balta, kürek ve çapa gibi tarım aletleri yapıyorduk” dedi.

Demircilik mesleğinin bir yandan teknolojiye yenik düştüğünü, bir yandan da sanayileştiğini belirten İbrahim Mutlu; diğer yandan ise köylünün kente göç etmesinin mesleğin yok olmasında büyük ölçüde etkili olduğunu söyledi. Mutlu: “Şu anda genelde kırsal kesimdeki köylülere hizmet veriyoruz ve çoğu zaman tamir işleri yapıyoruz. Ben emekliyim. Bu işleri zaten şu anda geçim sağlamaya yönelik olarak değil de, mesleği ayakta tutma ve zamanımızı değerlendirme amacıyla yapıyoruz. Yeni neslin de bu mesleğe ilgisi yok” şeklinde konuştu.

Haber: Ahmet GÜLER – Mehmet GÜRBÜZ



1347 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın