Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam489
Toplam Ziyaret781647
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Mut Kilimine Can Suyu

Mut İlçe Kaymakamlığı koordinasyonu ve İşkur - Halk Eğitim iş birliği ile başlatılan "Mut Kilimine Can Suyu" projesinde sona gelindi.

Kaymakam Mustafa Şahin, yaklaşık 2 yıllık sürede yapılan çalışmaların, 1300 metre ve daha yukarı rakımlarda yaşayan koyunların yünleri, Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılılığıyla satın alınması ile başlandığını, dokuması zor olmasına rağmen daha zarif olacağı düşüncesiyle çözgü ve atkı iplerinin geleneksel ebattan daha ince yapıldığını belirtti.

Derin kilim kültürünün olduğu bölgede kullanılmış son 150 yıllık motiflerin dokumalarda yer almak üzere akademik seviyede taramalar yapılarak belirlendiğini kaydeden Şahin, "Dağ yününden yapılan ipler, Toros Dağlarında yetişen zengin çeşitliliğin olduğu bitkilerin yaprak, kök, meyve ve çiçekleri kullanılarak Hacıahmetli Köyündeki Doğal Boya Atölyesinde boyandı. Hiçbir kimyasal boya kullanılmaksızın yüzde 100 doğal olarak boyanmış iplerde ana ve yan olmak üzere 41 çeşit renk elde edildi. Kalite olarak boyanan ipler, yumak haline getirilmiş ve ustalığı kabul görmüş halk eğitim usta öğreticileri nezaretinde Sakız ve Diştaş Köylerinde toplam 30 bayan kursiyerin katılımıyla yaklaşık 5 ay devam eden dokuma süreci tamamlandı. Bölgemizde belki de hiç olmadığı kadar ince, 25–26 çözgü kalitesinde yurt içi, Avrupa ve Ortadoğu Fuarlarına katılabilecek vasıfta üretim yapıldı. Yapılan bu çalışmayı ulusal ve uluslararası boyutta ilgililerle paylaşmak için hazırlanan web sitesi ile eskiden popüler olan ancak günümüzde genel anlamda unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kategorisindeki kilim dokuma kültürüne can suyu verilmiş, tanıtım anlamında Mut kiliminin hak ettiği seviyeye tekrar çıkarılması amaçlandı. Ayrıca ileriki günlerde kilimler, halkın beğenisi için sergilenecek" dedi.

Haber: Ahmet GÜLER

668 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın