Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret789024
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Kurban Kesimi İle İlgili Bilgilendirme

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ilçe halkımızın kurban Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş kurban kesimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Kurban kesiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Nakil sırasında: Hayvanların vurması, çarpması sonucu künt ve delici yaralanmalar oluşabilir. Hayvanlara temas sonucu nakil yapanlara zoonoz hastalıklar bulaşabilir.

Satış sırasında: Çevre kirliliğini ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için, satışa kadar geçen dönemde hayvanların atık ve artıklarının uygun biçimde ortadan kaldırılması gerekir.

Kesim sırasında: Bıçak, satır vb. kesim malzemelerinin kullanımı sırasında kesici-batıcı yaralanmaları oluşabilir. Kesim yapan kişiden ete hastalık bulaşabilir. Kesim yapanların sağlıklı olması ve temizlik kurallarına uyması gerekir. Etten kesim yapan kişiye hastalık bulaşabilir. Kesim yapanlar karkastan bulaşabilecek şarbon, bruselloz gibi hastalıklara karşı eldiven-çizme giymeli, kesik-yaralı el veya parmaklarla etle temas etmemelidir.

Et ve sakatatın işlenmesi, saklanması, hazırlanması ve tüketilmesi sırasında:

Yaralanmalar: Bıçak, satır vb. kesim malzemelerinin kullanımı sırasında yaralanmalar oluşabilir.

Sindirim zorlukları: Yeni kesilen hayvan etindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olanlar kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra yemelidir. Bayramlarda ağır ve aşırı yemek yenmesi sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısına yol açabilir.

Her koyun kendi bacağından asılır!

Gıda zehirlenmesi: Kesimden sonra kan iyice akıtılmalıdır. Kanı yeterince akıtılmamış hayvanların etleri daha kanlı görünür. Bu tür etlerde mikroplar daha hızlı ürer ve et çabuk bozulur. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta birkaç hafta, derin dondurucuda ise daha uzun süre saklanabilir. Çözdürme, oda ısısında açıkta bırakılarak değil, buzdolabının alt bölmesinde bekletilerek yapılmalıdır. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etten hastalık bulaşması: Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmesiyle insanlara birçok hastalık bulaşabilir. Hamilelerde düşüklere yol açan toksoplazmozis ile bağırsaklara yerleşip besinlere ortak olan tenyazis sık görülür.

Uygunsuz pişirme: Etlerin pişirilmesinde kızartma değil, haşlama veya ızgara tercih edilmelidir. Eti çok yüksek ısıda, uzun süre pişirmek ve kızartmak kanser yapıcı maddelerin oluşumuna yol açar. Izgara yapılırken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme olmayacak şekilde (en az 15 cm) ayarlanmalıdır.

Kolesterol artışı: Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Bu nedenle kalp-damar hastalığı, diyabeti ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, aşırı et yemekten kaçınmalıdır. Etli yemeklere ilave yağ konmamalıdır.

Atık ve artıkların ortamdan kaldırılması sırasında: Kesimden sonra ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği ile hastalıklı et ve sakatatın köpek vb. hayvanların erişebileceği yerlerde bırakılması, akarsulara atılması çevre sağlığı ve bulaşıcı hastalıklar açısından tehlikelidir. Bu nedenle hayvansal atıklar belediyelerce veya şahıslarca açılmış derin kuyulara gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek çukurlar kapatılmalıdır.

Kurbanlık hayvan kesiminden önce nelere dikkat edilmelidir?

* Veteriner Sağlık Raporu veya menşe Şahadetnamesi olmayan,

*Küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan,

* Çok zayıf olan,

-Besili koyun ve keçilerin bel omurları el ile kavrandığında kemik uçları ve kaburga kemikleri hissedilmez. Belleri düz ve yürüyüşleri diktir.

-Besili sığırların vücut çukurları kaybolmuştur ve kemik uçları belirgin değildir.

* Gebe veya yeni doğum yapmış olan,

* Yeni doğum yapmış olan,

* Yüksek ateşi olan,

* Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

* Kılları karışık ve mat halde olan,

*Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

* Salya akıntısı bulunan,

* Pis kokulu ishali olan,

* Pis kokulu burun akıntısı olan,

* Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

* Bir veya iki gözü kör, kesilecek yere gidemeyecek kadar topal, aşırı zayıf hayvanlar kurbanlık olarak satın alınmamalıdır!

Kurbanlık hayvan kesimi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

* Kurbanlarınızı asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun yerlerde kestiriniz.

* Kesim işlemi mümkünse tecrübeli kişilerce yapılmalıdır. Böylece kesim sırası ve sonrasında oluşabilecek kazaların önüne geçilebilir.

* Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusunu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz.

* Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde, ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açarlar.

* Tam ölüm hali şekillenmeden omirilik ve kurbanın kafasını ayırıp yüzme işlemine başlamayınız.

* Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır.

* Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir.

* Etler, kesimden sonra hemen tüketilmemeli, 12 saat süreyle soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, gevreklik, aroma sağlayacaktır.

Kurbanlık hayvan kesiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

* Kesilen hayvanın kanı koyu renkli ve geç pıhtılaşıyorsa,

* Dalakta 3-5 misli anormal bir büyüme görülüyor ve kesildiğinde içi siyahımsı bir kan içeriyorsa,

* Etin veya yağların rengi aşırı sarıysa,

* Barsaklar aşırı derecede gazla dolu ve iç kısımlarında yer yer kanamalar varsa,

* Lenf yumrularında aşırı şişlik, ihtihap, kireçlenme veya peynirimsi bir görünüm tespit edilirse,

* Karaciğer büyümüş ve yüzeyinde beyaz noktacıklar mevcutsa,

* Yüzülen derinin iç kısımlarında kanamalar veya anormal lekeler mevcutsa,

* Hayvan aşırı zayıfsa ve etleri jelâtin benzeri bir görünümde ise, hayvanın derisi, bütün iç organları ve gövdesi serin bir yerde muhafaza edilmeli ve derhal veteriner hekime başvurulmalıdır.

Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır. 

Nöbetçi Veteriner Hekim:  

Mehmet Yeni

0532.320 4019- 0324.774 1412



907 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın