Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam464
Toplam Ziyaret787550
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Kaçak Avcılar Fotoğrafçıların Objektifine Yakalandı

Çok sayıda kuş türünün hem kışlama hem de kuluçka alanı olarak kullandığı, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası'nda kaçak avlanan grup, fotoğraf çekmek için deltada bulunan fotoğrafçılar tarafından görüntülendi.

Mut Doğa Sporları ve Fotoğraf Derneği (MUDOF) Başkan Yardımcısı Nural Demirdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Silifke ilçesinde yer alan ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Göksu Deltası'nın önemli tabiat varlığı olduğunu belirtti.

Dernek üyeleri olarak zaman zaman deltadaki kuş türlerini ve endemik türleri fotoğrafladıklarını anlatan Demirdağ, "İki gün önce deltada kuşları fotoğrafladığımız sırada bazı kişiler dikkatimizi çekti. Yakından baktığımızda ellerinde tüfek bulunan kaçak avcılar olduklarını anladık" dedi.

Deltadaki kaçak avlanma sorununu herkese gösterebilmek için bu kişilerin fotoğrafını çektiklerini anlatan Demirdağ, "Herkesi doğayı koruma konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Burası çok özel bir alan. Buradaki kuş türlerini korumalı ve nesillerinin devamını sağlamak için çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce de uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan deltada kaçak avcılığın önemli sorun olduğunu belirterek, yapılan çalışmalara rağmen bu sorunun önüne geçilemediğini söyledi.

Deltadaki kuş türlerinin Mersin ve Türkiye için önemli zenginlik olduğunu vurgulayan Eyce, "Yıllardır biz bu zenginliğin korunması için mücadele veriyoruz. Doğa sadece insanlar için varmış gibi algılanmamalı. Göksu Deltası'nda kaçak avcılığın önüne geçilmeli" dedi.

Göksu Deltası

            Akdeniz'in en önemli sulak alanlarından Göksu Deltası, tarım arazileri, göller, sazlık, tuzlu bataklık, kumul, kumsal ve yerleşim merkezleri, lagün, irili ufaklı sığ ve çoğunlukla mevsimsel göller, drenaj kanalları ve çeltik tarlalarından oluşuyor.

Ulusal ve uluslararası öneme sahip 140 kuş türünden 106'sı, dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden 12'si Göksu Deltası'nda yaşıyor. Bölge florasında 441 bitki türü tespit edilen deltada Türkiye'de korunmaya ihtiyacı olan türlerden 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere toplam 40 bitki türü yer alıyor.

Caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı, yumuşak kabuklu Nil kaplumbağasına da rastlanan deltada 4 tür kara ve su kurbağası, 6 tür kara ve su kaplumbağası, 14 tür kertenkele ve 10 yılan türü bulunuyor.



805 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın